Jestli patříte k těm, kteří milují ananas, pak si doma zkuste vypěstovat z odříznutého vršku svůj vlastní. Podle triku ze sociálních sítí, ale i rad od zkušených pěstitelů z Česka, to není nic složitého. Stačí dodržet jednoduchý postup, být trpělivý a dočkáte se krásné exotické rostliny a nakonec i slaďoučkého BIO ananasu.
Klíčové je vybrat si v obchodě BIO ananas, který je v perfektní kondici a jeho růžice s listy není oschlá nebo jinak poničená. Chemicky ošetřené ananasy by nemusely zakořenit. Doma pak sladkokyselý plod původem z tropů Jižní Ameriky klidně zkonzumujte, ale nezapomeňte si nechat už zmíněnou horní část.
Na sociálních sítích zahraničních influencerů se to návody jen hemží, ale najdete i řadu rad od českých pěstitelů. „Buďte trpěliví a zanedlouho se dočkáte vlastního krásného ananasu,“ říká jeden z Instagramerů ve videonávodu na kanálu Creative_explained. „Pokud ve vašem bytě zaujme místo, kde bude mít k dispozici přiměřené množství světla a denní přísun slunečních paprsků, vykouzlí vám doma letní exotické zátiší,“ dodává český portál Svět plodů..
Krásná exotická a voňavá rostlina potřebuje čas. Prvního plodu se dočkáte za 1–2 roky, když ananasovník budete pěstovat ve vytápěné zimní zahradě, nebo za cca 3–4 roky v běžné pokojové teplotě. Ale už za několik měsíců od zakořenění budete mít exotickou květinu.
Tady je celý postup, jak zasadit ananas. Budete potřebovat pouze ananas z obchodu, nůž, sklenici s vodou, květináč, hlínu a místo s dostatkem světla (ale ne na přímém slunci), kde váš nový ananas poroste. Za několik týdnů až měsíců vám i v běžných domácích podmínkách vyroste z odřezku malá rostlina.
Za pár let bude vaše trpělivost odměněna domácím BIO ananasem, který vás nadchne svou chutí. Domácí ananas bývá sladší a chutnější než kupovaný – a navíc máte jistotu, že neobsahuje žádné pesticidy nebo zbytky chemického ošetření. Chuť ovlivňuje i fakt, že si plod dozraje přímo na vaší rostlině.
Ananas je zdravý – obsahuje vitamín C, který posiluje imunitu, enzym bromelain podporující trávení a další prospěšné látky, které tělu pomáhají bojovat například se záněty a podporují regeneraci. Z velké části je tvořen vodou, takže je ideální při redukčních dietách.
Vychutnáte si ho klasicky nakrájený na kousky, ale i po odšťavnění jako džus nebo jako zpestření různých kompotů a zeleninových salátů. Často se přidává do exotických pokrmů, jako jsou asijské sladkokyselé omáčky, kde dodává jídlu právě sladkost i kyselost. Můžete ho dát dokonce i na pizzu, což část lidí miluje, druhá nenávidí – přečtěte si o výsledcích průzkumu, o kterých jsme psali v jiném článku.
Latinský název ananasovníku zní Ananas comosus a tato exotická rostlina pochází z jihoamerických tropických oblastí, konkrétně z Brazílie a Paraguaye. Jeho pěstování se postupně rozšířilo až do Evropy, kam ho přivezli španělští a portugalští obchodníci v 15. století.
Řada lidí ananasovník pěstuje nikoliv kvůli plodům, ale jako atraktivní rostlinu, která interiéru dodá nádech exotiky. A to doslova, protože specificky voní. Má výrazné, dlouhé a špičaté listy s ostny, které můžou na délku dosahovat až půl metru. Při správné péči rostlina dorůstá do výšky až 1,5 metru, takže se skvěle hodí i jako dekorace do prostornějších místností.
V teplejších oblastech se dá pěstovat i venku, nicméně v Česku by nepřežil zimu, a proto musí být ve vytápěné zimní zahradě nebo uvnitř bytu. Dobře snáší jarní a letní měsíce, kdy se mu daří na balkoně nebo zahradě, ale na podzim ho musíte přemístit do tepla.
Napište nám do diskuze, jestli máte zkušenosti s pěstováním ananasovníku nebo jiných exotických plodin.
Zdroje: Kupi, Gardeners World