Máslo v obchodech opět zdražuje, což může spotřebitele vést k hledání výhodnějších výrobků. Jenže ne každá kostka tvářící se jako máslo skutečně máslem je. Běžně se prodávají i náhražky másla, které mají výrazně nižší obsah tuku, případně obsahují i další látky, které v másle nemají co dělat.
Náhražky másla se bohužel nachází ve stejných regálech jako máslo a dost často i přímo vedle másla. Pokud zákazník nevěnuje příliš velkou pozornost popisu a složení výrobku, může si nevědomky koupit náhražku másla. Ta je sice často levnější, zároveň se ale jedná o méně kvalitní výrobek.
Náhražky másla se nemohou nazývat máslem, protože mají jiné složení – z toho důvodu se nejčastěji nazývají směsný tuk. Tyto náhražky neobsahují dostatek tuku, nebo naopak obsahují příliš velké množství vody a dalších látek, jako jsou éčka, které v másle být nesmí.
Existuje spousta triků, které výrobci směsných tuků na spotřebitele zkouší. O máslo se nejedná v případě, pokud obsahuje méně než 80 % tuku, stejně tak i v případě, pokud místo mléčného tuku obsahuje tuk rostlinný. Výrobci ví, že takový výrobek nesmí označit jako máslo, i tak ale zkouší různé triky, kvůli kterým má člověk v obchodě pocit, že se skutečně o máslo jedná.
Výrobci mají nařízeno, co přesně musí máslo obsahovat. V opačném případě své výrobky máslem nazývat nesmí. A co tedy musí máslo mít ve svém složení? Nejméně 80 % mléčného tuku a maximálně 16 % vody. Máslo nesmí obsahovat éčka ani přídavky jiných tuků. Některá másla mohou mít nižší obsah tuků, ale musí to být na obalu označeno. Jedná se zejména o máslo tříčtvrtětučné (60–62 %) nebo polotučné (39–41 %) označováno také jako „light“ nebo „se snížením obsahem tuku“.
Přepuštěné máslo ghí znaly už i naše praprababičky, které ho běžně používaly při smažení, vaření i pečení. My jsme na něj malinko pozapomněli a zašlou slávu mu vrátili až prodejci, kteří ho uvedli na trh jako hotový výrobek. Ghí je přepuštěné máslo, které vznikne převařením. Tuk se oddělí od mléčných částic a zůstává jen máslo bez laktózy lahodné chuti a zlatavé barvy. Je vhodné i pro lidi s alergií na mléčné výrobky. Příprava ghí je snadná a rychlá. Pojďte si ho s námi vyzkoušet.
Až se příště zastavíte u regálu s másly, pozorně se zaměřte na jejich názvy. Možná zjistíte, že jste některé výrobky chybně považovali za máslo. U směsných tuků se mohou objevit například nápisy jako výrobek s máselnou příchutí, máslíčko, případně mohou výrobci nahrazovat písmena ve slově máslo různými smajlíky a dalšími symboly.
Mezi nejznámější náhražky másel patří pravděpodobně margaríny, které všichni dobře známe. V obchodech bychom mohli najít značky jako Rama, Flora nebo třeba Perla. Ty byste si s máslem s největší pravděpodobností nespletli. Matoucí může být například směsný tuk Zlatá Haná, který obsahuje 63 procent rostlinného oleje včetně palmového, mléčného tuku obsahuje pouze 11 procent.
Dalším takovým výrobkem je směsný tuk Rodinné 82 %. Spotřebitel si může myslet, že se jedná o kvalitní máslo s obsahem 82 procent tuku, ve skutečnosti se jedná o směsici rostlinného (zejména palmového) a mléčného tuku. Narazit můžete i na výrobek Lahodné od společnosti MILKPOL, který obsahuje podmáslí, palmový tuk, smetanu, malé množství mléčného tuku a spoustu éček.
Zdroj: Akademie kvality, Bezpečnost potravin, Kupi