Rýže je univerzální příloha a vaření si bez ní neumíme představit. Hodí se k pečenému kuřeti, vepřovému na houbách, znojemské omáčce, k ptáčkům, exotickým jídlům… Ale přiznejme si, pokud je to pořád dokola ta samá bílá rýže, je to trochu nuda. Inspirujte se našimi tipy, jak ji skvěle oživit!
Klasický způsob přípravy rýže v hrnci má své výhody – hrnec nechybí v žádné domácnosti a s trochou cviku to zvládne každý. Za 10–20 minut máte hezky uvařenou rýži, jen je potřeba zvolit správný poměr vody a dobu vaření, aby nebyla rozvařená, nebo naopak tvrdá. Nicméně některé hrnce se slabšími dny nebo ulpívavým povrchem můžou představovat pro nezkušené kuchaře docela výzvu.
Moderní alternativou je rýžovar, který celý proces vaření rýže výrazně zjednoduší a urychlí. Stačí přidat správné množství vody (na sypkou rýži méně, na rozvařenější více), zapnout rýžovar a během chvíle je rýže hotová. Díky teflonovému povrchu se nemůže nic připálit. Většina rýžovarů umožňuje i vaření v páře nad rýží, takže můžete zároveň připravit i zeleninu či maso a ušetřit si práci s dalšími hrnci.
Stačí už při vaření přidat k rýži pár surovin a hned je výsledek zajímavější. Vyzkoušeli jsme různé varianty inspirované světovými kuchyněmi, díky kterým se rýže promění z nudné přílohy v zajímavý doplněk k hlavnímu jídlu. Nebo se dá jíst i jen tak!
Pamatujte, že fantazii se meze nekladou, takže se nebojte experimentovat a rýži vylepšovat různými druhy zeleniny, luštěninami, kořením a tak dále.
Tato kombinace je skvělá pro milovníky jednoduchých chutí a hodí se zejména k pečenému kuřeti nebo k vepřovým plátkům s omáčkou. Stačí k rýži přidat hrst mraženého hrášku a mrkve nakrájené na kostičky, lehce osolit a opepřit a nechat rýžovar nebo hrnec dokončit vaši práci. Můžete přidat i kapku oleje nebo oblíbeného koření – třeba kmínu nebo hřebíčku. Barva i chuť budou pestřejší, a přitom se zachová jemná chuť, která podtrhne klasická česká jídla.
Jestli se chcete vydat trošku do exotiky, zkuste do rýže přidat už při vaření lžičku kurkumy a lžičku římského kmínu. Rázem získáte nažloutlou rýži jako z indické restaurace. Pro výraznější chuť můžete kurkumu nahradit směsí koření kari nebo přidat i čerstvě nakrájený zázvor. Tato koření rýži dodají nádhernou zlatou barvu a exotickou vůni, která je jako stvořená k pečeným masům nebo zeleninovým směsím.
Rýži můžete ozvláštnit středomořskými chutěmi, když do ní během vaření přidáte trochu rajčat nebo rajčatového pyré (protlak ne, je výraznější), prolisovaný česnek, kapku olivového oleje a špetku sušené bazalky, případně čerstvé ze zahrádky. Tato směs dodá rýži jemně sladký a svěží italský nádech. Hodí se k lehkým zeleninovým salátům, rybám nebo k pečenému kuřeti. Když na závěr přidáte i kousky mozzarelly nebo ji postrouháte parmezánem, výsledkem je rýže, která by obstála i jako samostatný oběd či večeře.
Pokud máte rádi výraznější chutě, zkuste mexický styl s fazolemi, kukuřicí, cibulí a špetkou chilli. Přidejte k rýži před vařením fazole a kukuřici z plechovky (můžete použít i variantu v mexické omáčce), cibuli na malé kostičky, špetku chilli, a kdo má rád, tak i koriandr. Rýže je pak plná chutí a lehce pálivá, což skvěle doplní jakékoli masité pokrmy, ale hodí se i k zeleninovým jídlům.
Milovníci asijských chutí mohou rýži obohatit o směs koření „Čína“, sójovou omáčku a pórek, případně jarní cibulku. Pro zachování svěžesti doporučujeme pórek nebo cibulku přidat až na závěr. Chcete udělat na další strávníky opravdu dojem? Posypte rýži trochou sezamových semínek. Výsledkem je lahodně ochucená rýže, která se hodí nejen k asijským jídlům, ale poslouží i jako lehká svačina.
Vyzkoušejte rýži ve sladké a zároveň sváteční verzi! Doporučujeme tradiční norskou vánoční mléčnou rýži s ovocným rozvarem. Tento dezert, oblíbený zejména během vánoční sezóny, je kombinací krémové mléčné rýže a lehce kyselého ovocného přelivu. Tento pokrm připomíná rýžový nákyp, ale je jemnější a zajímavější.
Na přípravu mléčné rýže budete potřebovat 200 g kulatozrnné rýže, 1 litr plnotučného mléka, 100 ml smetany ke šlehání, 1–2 lžíce cukru, špetku soli, 1 vanilkový lusk nebo pár kapek vanilkového extraktu, mletou skořici na posypání. Na ovocný rozvar potřebujete 200 g mražených nebo čerstvých lesních plodů (například jahody, maliny, borůvky), 2–3 lžíce cukru (podle chuti), 1 lžíci citronové šťávy, lžičku škrobu na zahuštění.
Rýže patří k nejstarším obilninám pěstovaným člověkem – její historie sahá až 10 000 let do minulosti do oblastí dnešní Číny a Indie. Do Evropy se rýže dostala přes obchodní cesty z Asie a během staletí se stala základem mnoha světových kuchyní.
Dnes existuje několik hlavních druhů rýže: například dlouhozrnná rýže je ideální pro sypké přílohy, zatímco krátkozrnná, lepivější rýže se hodí do rizota nebo sladkých nákypů.
Rýže je bohatým zdrojem sacharidů, které nám dodávají energii, a také obsahuje vlákninu, vitamíny skupiny B, draslík a hořčík. Díky nízkému obsahu tuku a sodíku je rýže považována za zdravou potravinu vhodnou pro dietní jídelníček, a pokud k ní přidáme i zeleninu nebo luštěniny, získá vyšší výživovou hodnotu a zajímavější chuť.
Zdroje: Kupi, PubMed