Od patvarů až po dokonalé kousky: Vánoční cukroví našich předků byste si nedali

Linecké cukroví na prkénku posypané cukrem Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Cukroví neodmyslitelně patří k Vánocům, ale nebylo to tak vždy a naši předci ho vyráběli úplně z jiných důvodů. Přečtěte si, jak se vánoční pečivo vyvíjelo až po dnešní podobu.

Přečtěte si také

Zbytečné spotřebiče, na které se bude jen prášit. Neutrácejte za to, co už doma vlastně máte

Asi málokdo si umí představit vánoční období bez cukroví. Dnes nesmí chybět v žádné domácnosti ani kavárně a peče se nepřeberné množství druhů, mezi které patří klasické, ale i zdravé, bezlepkové nebo nepečené. Takové samozřejmě naši předci neznali, avšak přesto ho pekli, i když využití bylo odlišné.

Zpátky do 16. století

Odmysleme si dnešní podobu vánočního pečiva a vraťme se do 16. století, kdy vše začalo. Tenkrát pohané vyráběli cukroví, které to dnešní však vůbec nepřipomínalo. Navíc ho nejedli, ale věšeli ho na dveře, okna, stromy i do chlévů a kolem domů za účelem ochrany před zlými duchy, nemocemi a nepřátelskými silami.

K výrobě používali to, co dům dal, respektive to, co dala vlastní úroda – med, ořechy, ale i sušené ovoce. Suroviny, jako mouka, kakao nebo čokoláda, byly drahé a navíc v omezeném množství. Vzhledem k účelu pohané nedbali na vzhled a neřešili, jaký tvar bude cukroví mít, nemělo jít o dekoraci, ale již zmíněnou duchovní záštitu.

  • Dochovaná tradice: Něco přece jen zůstalo až dodnes – hospodyně započaly proces výroby s příchodem adventu. Zajímavé je, že si ženy po práci s těstem nemyly ruce a šly je otřít do kmene stromu, aby tím zajistily úrodu. Naopak se říkalo, že pokud žena cukroví spálí, značí to smůlu nebo smrt v příštím roce.

Devatenácté století jako milník

Tato doba je důležitá, protože tehdejší cukroví začalo připomínat to naše. Začalo se péct cukroví tak, jak ho známe – z mouky, másla, kakaa, vajec, ořechů a nechybělo ani ovoce. Zajímavostí je, že lidé do cukroví přidávali netradiční suroviny, jako je česnek nebo pepř. Zejména pepř nesměl chybět v perníkovém cukroví, dodal mu extra říz. Nedělalo se také jen sladké cukroví, ale i slané, velmi oblíbené byly škvarkové kousky.

Pokud si občas v obchodě koupíte medové perníčky obalené v čokoládě, přesně takto je pekli v bohatších rodinách a označovaly se jako medáky. Dodnes někteří pečou zázvorky, což je další velmi oblíbený druh.

Vánočka pessak / Shutterstock.com

První republika

Konečně se cukroví objevilo i v cukrárnách a lidé nebyli odkázáni pouze na domácí výrobu. Stejně tak i vánočka, která má svoji dlouholetou tradici. Víte, proč má vánočka svůj typický zavinutý tvar? Má totiž připomínat Ježíškovu zavinovačku a najdete ji i pod označením ceplík, štědrovice nebo pletýnka.

Dnešní podoba ve 21. století

Jistě uznáte, že dnešní cukroví je úplně na jiné úrovni. Můžeme si vybrat mezi stovkami druhů, surovin, tvarů i forem a také způsobů výroby. Můžete si ho nechat upéct, koupit téměř v každém v obchodě a nechat si pomoci i s těsty.

V dnešní době se lidé doslova předhánějí v tom, kdo udělá lepší a také kdo nabídne více druhů. Těch by podle tradic mělo být 12 – na každý měsíc v roce jeden druh, ale každý peče podle svého gusta. Výjimkou není ani výměna cukroví a ochutnávání toho, co upekl ten druhý. Tato tradice vyměňování sahá daleko do historie do začátků výroby cukroví.

Zdroj: Kupi, Pekařské technologie, Zpravodaj Gymnázium Telč