Cukroví neodmyslitelně patří k Vánocům, ale nebylo to tak vždy a naši předci ho vyráběli úplně z jiných důvodů. Přečtěte si, jak se vánoční pečivo vyvíjelo až po dnešní podobu.
Asi málokdo si umí představit vánoční období bez cukroví. Dnes nesmí chybět v žádné domácnosti ani kavárně a peče se nepřeberné množství druhů, mezi které patří klasické, ale i zdravé, bezlepkové nebo nepečené. Takové samozřejmě naši předci neznali, avšak přesto ho pekli, i když využití bylo odlišné.
Odmysleme si dnešní podobu vánočního pečiva a vraťme se do 16. století, kdy vše začalo. Tenkrát pohané vyráběli cukroví, které to dnešní však vůbec nepřipomínalo. Navíc ho nejedli, ale věšeli ho na dveře, okna, stromy i do chlévů a kolem domů za účelem ochrany před zlými duchy, nemocemi a nepřátelskými silami.
K výrobě používali to, co dům dal, respektive to, co dala vlastní úroda – med, ořechy, ale i sušené ovoce. Suroviny, jako mouka, kakao nebo čokoláda, byly drahé a navíc v omezeném množství. Vzhledem k účelu pohané nedbali na vzhled a neřešili, jaký tvar bude cukroví mít, nemělo jít o dekoraci, ale již zmíněnou duchovní záštitu.
Tato doba je důležitá, protože tehdejší cukroví začalo připomínat to naše. Začalo se péct cukroví tak, jak ho známe – z mouky, másla, kakaa, vajec, ořechů a nechybělo ani ovoce. Zajímavostí je, že lidé do cukroví přidávali netradiční suroviny, jako je česnek nebo pepř. Zejména pepř nesměl chybět v perníkovém cukroví, dodal mu extra říz. Nedělalo se také jen sladké cukroví, ale i slané, velmi oblíbené byly škvarkové kousky.
Pokud si občas v obchodě koupíte medové perníčky obalené v čokoládě, přesně takto je pekli v bohatších rodinách a označovaly se jako medáky. Dodnes někteří pečou zázvorky, což je další velmi oblíbený druh.
Konečně se cukroví objevilo i v cukrárnách a lidé nebyli odkázáni pouze na domácí výrobu. Stejně tak i vánočka, která má svoji dlouholetou tradici. Víte, proč má vánočka svůj typický zavinutý tvar? Má totiž připomínat Ježíškovu zavinovačku a najdete ji i pod označením ceplík, štědrovice nebo pletýnka.
Jistě uznáte, že dnešní cukroví je úplně na jiné úrovni. Můžeme si vybrat mezi stovkami druhů, surovin, tvarů i forem a také způsobů výroby. Můžete si ho nechat upéct, koupit téměř v každém v obchodě a nechat si pomoci i s těsty.
V dnešní době se lidé doslova předhánějí v tom, kdo udělá lepší a také kdo nabídne více druhů. Těch by podle tradic mělo být 12 – na každý měsíc v roce jeden druh, ale každý peče podle svého gusta. Výjimkou není ani výměna cukroví a ochutnávání toho, co upekl ten druhý. Tato tradice vyměňování sahá daleko do historie do začátků výroby cukroví.
Zdroj: Kupi, Pekařské technologie, Zpravodaj Gymnázium Telč