WHO říká, že obaly potravin by měly mít na přední straně štítky o dopadu na zdraví

Žena si v obchodě vybírá salát Drazen Zigic / Shutterstock.com

Světová zdravotnická organizace (WHO) podala návrh, který by mohl významně přispět k tomu, aby lidé žili zdravějším životním stylem, neboť konzumují stále více ultra zpracovaných potravin. V návrhu se píše, že balené potraviny a nápoje by měly obsahovat štítky o dopadu na lidské zdraví.

Přečtěte si také

Vyrobte si „Lučinu“ doma! Legendární čerstvý sýr zvládnete během 10 minut a ze 3 surovin

V obchodech je dostupných čím dál více výrobků, které patří do kategorie ultra zpracovaných potravin. To v některých případech lidé možná na první pohled ani nepoznají. Možná i proto Světová zdravotnická organizace chce, aby měli lidé přehled o tom, jestli jsou výrobky zdravé, či nikoliv. S tím by jim mohly pomoct štítky na balených potravinách a nápojích.

Štítky na potravinách, které by informovaly o dopadu na zdraví

Ve světě se nejčastěji umírá na důsledky srdečních onemocnění, kromě toho je v populaci také obrovská míra obezity. V sortimentu obchodů na nás všude vykukují zajímavé potraviny, dezerty, ale i hotová jídla, díky kterým si nemusíme lámat hlavu s vařením. Všechno tyto potraviny ale patří mezi ultra zpracované a odborníci si už nejspíš neví rady, jak motivovat lidi ke zdravějšímu životnímu stylu.

Obal potravin s nutričním skóre Pixavril / Shutterstock.com

Světová zdravotnická organizace se snaží zavést opatření, která by porazila epidemii obezity a srdečních onemocnění, čímž by mohla zabránit milionům předčasných úmrtí. Podle WHO by balené potraviny i nápoje měly na svém obalu obsahovat snadno čitelné informace o jejich dopadu na lidské zdraví. Díky tomuto kroku by mohli spotřebitelé rozhodovat o zdravějších potravinách.

Pokyny WHO doporučují státům zavést interpretační etikety, na kterých budou nejen výživové hodnoty, ale i vysvětlení o zdravotní nezávadnosti výrobku. Jestli štítky na potravinách skutečně budou, se dozvíme pravděpodobně v roce 2025, kdy se bude konat další veřejná konzultace.

Některé potraviny mají tzv. nutri skóre

Už nějakou dobu lze na určitých výrobcích narazit na tzv. nutri skóre. Jedná se o systém značení potravin, který je založen na vědecké metodě. Ta stanovuje výživovou hodnotu výrobků a značí se písmeny, přičemž A má být nejvýživnější a E naopak nejméně.

V minulosti ale značení potravin nemuselo vždy odpovídat realitě, protože například předsmažené hranolky měly hodnocení A, kdežto olivový olej měl C. Tento způsob mohl být pro zákazníky zmatečný.

Teplý barevný salát z klobásky chorizo
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Teplý barevný salát z klobásky chorizo

Teplý barevný salát kombinuje výraznou chuť sladkých brambor a šmrnc pikantní chorizo klobásky.

Teplý barevný salát z klobásky chorizo
Vajíčkový salát
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Vajíčkový salát

Vajíčkový salát je ideální volbou, pokud hledáte recept na rychlý a vydatný salát k snídani nebo svačině. Díky hořčici, kyselým okurkám a cibuli je příjemně pikantní a s kouskem chleba vás krásně zasytí.

Vajíčkový salát

Více než polovina Čechů má nadváhu nebo obezitu

Co se týče České republiky, minimálně 60 procent Čechů má buď nadváhu, nebo obezitu. Nadváha je problém většiny vyspělých zemí, důležité je omezit zejména nadměrný příjem přidaných cukrů, nasycených tuků, sodíku a obecně ultra zpracovaných potravin. Právě před takovými potravinami by štítky spotřebitele varovaly.

Zdroj: World Health Organization, Reuters, Nutri Score, Institut moderní výživy, Státní zdravotní ústav, World Obesity