Elektrolyty jako rádoby objev 21. století: Zázrak, nebo pouhý marketingový tah?

Mladý muž v tričku pije nápoj ze sportovní lahve. PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Minerální látky, jež přirozeně přijímáme ze stravy, mají v těle mnoho nezbytných funkcí. V poslední době je ale propagováno jejich umělé dodávání, například skrze populární nápoje. Opravdu se jedná o prospěšnou cestu nebo jde o strategii výrobců?

Přečtěte si také

Rybí prsty zapečené se sýrem a hranolky: Virální hit TikToku, který stojí za to vyzkoušet

O elektrolytech se v poslední době začalo hodně mluvit a vyskakují na nás všude, kde to jen jde. Propagují je sportovci, influenceři, ale i výrobci potravinových produktů a nechybí ani v reklamách. Zákazníci pak zmíněné výrobky (jako například nápoje, typicky Prime) vnímají jako něco, co podpoří jejich zdraví a co si rozhodně musí koupit. Nejedná se ale jen o marketing? Pravdou totiž je, že elektrolyty nejsou žádný zázračný objev dnešní doby a přijímáme je z přirozené stravy, aniž bychom si to uvědomovali.

Co jsou elektrolyty zač

Jedná se o iontovou formu minerálů a není to žádné cizí slovo pro umělou látku, ale patří tam známé prvky, jako je sodík, vápník, fosfor, hořčík nebo draslík. Z toho vyplývá, že přijímat elektrolyty potřebujeme všichni bez ohledu na věk či pohlaví. Zvlášť důležité jsou pro sportovce a osoby se zvýšenou fyzickou zátěží.

Elektrolyty se přirozeně vyskytují v celém našem těle – v buňkách, krvi i tělních tekutinách. V podstatě přenášejí elektrické impulsy mezi buňkami a od této funkce je odvozen i jejich název. Hlavní funkcí je srovnávat a usměrňovat chemické reakce a udržovat buňky v rovnovážném stavu.

Dvě lahve s nápojem Prime a v pozadí chlapec, který pije z třetí. 24K-Production / Shutterstock.com

Je třeba elektrolyty uměle dodávat?

Roztrhl se pytel s výrobky, na které výrobci a propagátoři lákají tím, že obsahují elektrolyty „navíc“. A jakmile se dočtete, že je v těle potřebujeme, získáte pocit, že onen produkt nutně musíte mít, protože je zdravý pro vaše tělo. Takto byl propagován třeba populární a virální nápoj Prime nebo si můžete koupit i další produkty, ať už ve formě prášku, tablet nebo tekutin. Podle Institutu moderní výživy je Prime spíše problémový, jelikož je plný přídavných látek, jako je kofein (jedna lahev má okolo 200 mg kofeinu, což je více, než má například Redbull). Reklamy cílí převážně na děti, které si tento nápoj dopřávají v domnění, že se jedná o zdravý a chutný drink, který přitom může být i nebezpečný a zdraví nepřínosný.

„Minerální látky mají mnoho funkcí v těle, a proto jsou nezbytnou součástí našeho jídelníčku. Jejich příjem z běžné stravy je pro většinu zdravých lidí dostatečný a není nutné je doplňovat pomocí doplňků stravy nebo z nimi obohacených nápojů. Jinak to může být u sportovců, resp. u všech osob s vysokou fyzickou zátěží nebo u osob pohybujících se v teplém prostředí, u kterých dochází k vyšším ztrátám během pocení. Zde je pak na místě doplnit minerální látky, které se z těla nadměrně ztrácí,“ uvedla pro Kupi Mgr. Daniela Hrnčířová, Ph.D., nutriční terapeutka a odborná asistentka Ústavu hygieny 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Výrobci na ně lákají, zákazníci na to skáčou

Vždy je nutné řídit se selským rozumem a bohužel nevěřit každé etiketě a každému obalu, který v obchodě uvidíte. Ačkoliv mohou nápoje a jiné produkty s elektrolyty vypadat přínosně, v některých případech mají spíše škodlivý efekt, pokud jich bude konzumováno větší množství. Jak radí specialistka, stačí se zaměřit na stravu bohatou na minerály a není třeba je doplňovat uměle.

U sportovců to dává větší smysl, ale je třeba si důkladně vybírat, které elektrolyty a jakou formou přijmout, vždy je třeba se poradit s odborníkem a vybrat účinné produkty spíše než ty, které jsou předražené a mají primárně za cíl zisk.

​​Zdroje: Mgr. Daniela Hrnčířová, Ph.D., MedicalNewsToday, Institut moderní výživy, The Guardian, Kulturistika, Forbes