„Není nad to si dát dršťkovou s knedlíkem a pivem ještě před obědem,“ pochvaluje si Těhotnej kuchař

Jaroslav Vajgl Archiv Jaroslava Vajgla / se svolením

Na sociálních sítích spojuje příjemné s užitečným. Jaroslav Vajgl, vystupující pod přezdívkou Těhotnej kuchař, je známý svou bezprostředností a zábavnými průpovídkami, které ze sebe při vaření na kameru doslova chrlí. Zaměřuje se na rychlé dvouminutové recepty, které připravuje z poctivých surovin. Kromě pořádné dávky zábavy tak poskytuje svým příznivcům i inspiraci, díky čemuž se jeho fanouškovská základna rychle rozrostla a nepřestává se zvětšovat.

Přečtěte si také

Češi objevili řešení na akné i padání vlasů. Získat lze na jediném místě na světě

Kdo je Jaroslav Vajgl?

Jaroslav Vajgl, známý jako Těhotnej kuchař, je populární český influencer a tvůrce videoreceptů. Asi v polovině roku 2021 se rozhodl během pandemie covid-19 začít tvořit obsah na sociální sítě a úspěch na sebe nenechal dlouho čekat.

Jeho důvtip a praktické tipy ocenili sledující natolik, že hned v následujícím roce získal za svou tvorbu Křišťálovou Lupu. O rok později pak vyhrál hned tři kategorie, jimiž jsou One (wo)man show, Cena popularity a Online video. Mimo to je autorem tří kuchařek Cháluj líp!, Cháluj ještě líp! a Cháluj nejlíp!.

Co o sobě Jaroslav prozradil?

Jaroslave, původně jste pracoval jako číšník. V jednom z rozhovorů jste ale zmínil, že už se k této profesi nechcete vracet. Prozradil byste proč?

Celkově mě na YouTube a všech mých sociálních sítích dohromady sleduje aktuálně přes 1 800 000 lidí, tak proto (smích).

Každé jídlo si skládáte z několika receptů od různých kuchařů. Jaký je váš kreativní proces při vytváření nových receptů a jakým způsobem si vybíráte, co budete vařit?

Když se rozhodnu, co vařit, nebo se mi líbí nějaký recept na sociálních sítích, tak začnu hledat. Zhlédnu třeba 20 až 30 videoreceptů. Vyberu ten, který je podle mě nejlepší, a ještě si ho doladím podle svých představ z jiného receptu nebo podle sebe. Ta příprava na vaření zabere leckdy několik hodin, někdy i dní.

Říkáte, že pečení není vaší silnou stránkou, protože vyžaduje přesné měření. Našel by se i přesto nějaký recept na sladké, který se vám zatím vždy povedl?

Tu těsto fóbii jsem už dávno překonal díky parní troubě, která má přednastavený program kynutí těsta, který mě zachránil. Předtím jsem měl zásadní problém právě s kynutím těsta. Právě parní funkce pomohou ke skvělým výsledkům. Jen letos jsem natáčel video recepty na domácí rohlíky, housky, chléb, focacciu, loupáky, škořicové šneky, tvarohové buchy, dukátové buchtičky, mazanec. Bylo toho opravdu hodně a peču teď strašně rád.

Jaký je váš přístup k vaření pro vaše blízké? Existuje recept, který po vás chtějí doma připravovat pravidelně?

Sem tam někdo přání vysloví. Dospělé děti jsou na omáčky, moje paní zase spíš na steakyrychlá jídla. Nicméně se všichni musí přizpůsobit mému plánu natáčení, které má přednost.

Na sociálních sítích sdílíte i videa, kdy pokrmy nevyšly podle představ. Zveřejňujete všechny povedené i nepovedené recepty, nebo existují i takové, které jste se rozhodl raději nechat pro sebe?

Ano, několik receptů jsem nevydal, protože ne vždy to vyjde. Ale pokud to nemá pro diváky případnou komickou přidanou hodnotu, tak nemá smysl recept zveřejňovat.

Máte nějaké kuchařské zlozvyky či zvláštní triky, které děláte, ale většina lidí by je možná nepochopila nebo by je nenapadly?

K hodně jídlům si přidávám Srirachu. To je chilli omáčka, kterou já rád třeba k českému rizotu nebo knedlíkům s vajíčky. Je to boží!

Svými videorecepty bavíte sledující na sociálních sítích. Vzpomněl byste si na natolik kuriózní moment, kdy jste při natáčení odrovnal sám sebe?

Pokud během natáčení vznikne něco podle mě srandovního, tak to většinou sdílím se svými sledujícími. Mnoho takových videí vzniká, když natáčíme s paní Columbovou. Tak i vznikla legendární hláška „uslyší to národ“.

Prozradil jste, že většina průpovídek vás napadá přímo při natáčení videa. Některé hlášky ale čerpáte z filmů nebo třeba seriálu Teorie velkého třesku. Čím dále se ještě inspirujete, aby byla vaše videa stále vtipná a originální?

Spoustu hlášek nacházím jako perly v komentářích pod svými videi. Ale nadále platí, že nejvíc jich zatím přidám přímo z hlavy během namlouvání videa. Takové momentální nápady.

Byl jste někdy ve vaření natolik experimentální, že došlo k situaci, kdy jste si řekl, že tohle už nikdy neuděláte?

Určitě se to stalo několikrát, ale přesné příklady se mi už vykouřily z hlavy.

Těstoviny se slaninou a kapustičkami
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Těstoviny se slaninou a kapustičkami

Těstoviny se slaninou a kapustičkami si jistě oblíbíte. Nejenže je tento recept rychlý, ale také velmi jednoduchý. Chuť těstovin skvěle doplňuje jemně povařená kapusta, nasekané opečené mandle a slanina a nakonec ještě hoblinky parmazánu.

Těstoviny se slaninou a kapustičkami
Zapečené těstoviny s ricottou
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Zapečené těstoviny s ricottou

Hledáte rychlý a chutný recept na večeři, který potěší celou rodinu? Vyzkoušejte naše zapečené těstoviny s ricottou! Toto jídlo kombinuje krémovou ricottu, šťavnatá rajčata a aromatické bylinky s oblíbenými penne. Výsledkem je pokrm, který vás přenese přímo do srdce Itálie. Příprava je snadná a zvládnete ji za méně než hodinu.

Zapečené těstoviny s ricottou

Jaké suroviny vám doma nikdy nesmí chybět?

Vždycky máme doma nějaké těstoviny, z nich se dá s trochou umění nebo i fantazie vykouzlit skvělý oběd do 15 minut.

V jakých obchodech nejčastěji nakupujete potraviny?

Takové ty běžné věci v klasických supermarketech jako Globus, Billa nebo Tesco. Párkrát měsíčně objednávám i na Košíku nebo Rohlíku. A když potřebuji maso nebo běžně nedostupné potraviny nebo větší balení, tak jedu párkrát měsíčně do Makra.

Kdybyste měl dát jedno doporučení, jak efektivně využívat letáky a slevové akce, co by to bylo? Jakými pravidly se při nakupování potravin řídíte?

Letáky vůbec nesleduji. Řídím se případně slevou u produktu, který běžně kupuji. Když je ten rozdíl v ceně natolik zásadní, přesvědčí mě ke koupi. Na slevy je specialistka moje paní. Ta spoustu produktů ve slevě nakupuje a některé nikdy nekoupí, pokud nejsou ve slevě.

Používáte při nakupování nějaké aplikace nebo portály srovnávající ceny potravin? Případně jaké a jak vám pomáhají?

Občas kouknu na Kupi, když hledám, kde mají Radegast dvanáctku v akci (smích). A mám v ní uložené všechny věrnostní a klubové karty, které využívám.

Jaký je váš nejoblíbenější pokrm?

Nejlepší je dojít si do obyčejné hospody na dobrou dršťkovou se slanou houskou a dát si k ní v 10 dopoledne dvě piva.

Zdroj: Kupi