Omyl, který se vyplatil: 10 jídel, o kterých jste určitě netušili, že vznikla úplně náhodou

Nabírání Nutelly lžičkou Stas Malyarevsky / Shutterstock.com

Některá z nejoblíbenějších jídel na světě vznikla zcela náhodně. Ať už šlo o zapomenuté ingredience, nedostatek surovin nebo šťastné nehody, tyto pokrmy se dnes řadí mezi kulinářské poklady. Přinášíme příběhy o tom, jak vznikly chipsy, nanuky nebo tiramisu.

Přečtěte si také

Jedlé kaštany: Obsahují stejně vitamínu C jako citrón. Většina lidí je ale neumí správně připravit

1) Nanuk – chladivá nehoda

Oblíbený letní dezert, nanuk, byl objeven jedenáctiletým Frankem Eppersonem ze San Francisca v roce 1905. Frank nechal přes noc venku sklenici limonády s míchátkem. Když se ráno vrátil, zjistil, že limonáda zmrzla, a tak vznikla první ledová pochoutka na špejli. V roce 1923 si Frank nechal svůj vynález patentovat pod názvem „Popsicle“. Dnes je nanuk ikonickým symbolem léta.

2) Cornflakes – neplánovaná snídaňová revoluce

Cornflakes, které mnohé z nás provází každé ráno, vznikly v sanatoriu v Michiganu díky doktoru Kelloggovi a jeho bratrovi. Původně šlo o pokus vytvořit zdravou stravu pro pacienty. Po neúspěšném experimentu s pšenicí, která byla zapomenuta na plotně, se bratři rozhodli vločkovou směs upéct. Tento nečekaný objev vedl k masové produkci kukuřičných vloček, které si rychle získaly popularitu.

3) Nachos – improvizace à la Mexiko

Nachos vznikly v roce 1943 v mexické restauraci, kde číšník Ignacio Anaya García improvizoval pro hladové manželky amerických vojáků. Ignacio naservíroval tortilly se sýrem a chilli, které rychle zapekl. Tento jednoduchý, ale chutný pokrm pojmenoval po své přezdívce „Nacho“ a stal se základem pro dnešní oblíbené pochutiny.

Nachos s omáčkou a zeleninou mr sanaullah / Shutterstock.com

4) Chipsy – křupavý zázrak z kuchyně

V roce 1853 v Saratoga Springs, stát New York, americký kuchař George Crum vytvořil první chipsy. Po stížnostech zákazníků na tloušťku hranolek Crum naštvaně nakrájel brambory na co nejtenčí plátky a osmažil je do křupava. K jeho překvapení zákazníci byli nadšeni a tak se zrodila legenda mezi pochutinami.

5) Sendvič – rychlé jídlo pro hráče

Sendvič se zrodil v roce 1762 díky vášnivému hráči karetních her, hraběti ze Sandwiche. Hrabě požádal o pokrm, který by mohl konzumovat bez přerušení hry. Kuchař mu připravil dva plátky chleba s masovou náplní, čímž vytvořil oblíbený formát rychlého jídla, jehož popularita trvá dodnes.

Club sendvič
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Club sendvič

Club sendvič je ideálním příkladem pokrmu, který dokáže zasytit i opravdu hladové, zároveň je ale vhodný na cesty. Jeho příprava je poměrně snadná a samozřejmě potěší i zmlsané chuťové buňky.

Club sendvič
Sendvič s tuňákovou pomazánkou
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Sendvič s tuňákovou pomazánkou

Sendvič s tuňákovou pomazánkou se hodí, kdykoli potřebujete svačinu do práce, do školy, na výlet nebo hledáte tip na výživnou večeři. Pomazánku budete mít hotovou během chvilky a výběr pečiva je jen na vás.

Sendvič s tuňákovou pomazánkou

6) Kornouty na zmrzlinu – záchrana z veletrhu

Na světovém veletrhu v St. Louis v roce 1904 došly Arndoldu Fornachouovi kelímky na zmrzlinu. Naštěstí mu sousední stánkař Ernest Hamwi nabídnul své oplatky jako alternativu. Tyto oplatky se srolovaly do kornoutů, což okamžitě vyřešilo problém a zároveň zrodilo nový způsob podávání zmrzliny.

7) Modrý sýr – plíseň z jeskyně

Známý modrý sýr, zejména roquefort, má svůj původ v zapomnětlivosti. Legenda praví, že francouzský pastýř zanechal sýr v jeskyni, kde se přirozeně rozšířila plíseň. Když se po čase vrátil, objevil sýr napadený plísní penicillium roqueforti, což dodalo sýru unikátní chuť a strukturu.

Sýr s plísní s ořechy a fíky Igor Normann / Shutterstock.com

8) Nutella – sladký výsledek nedostatku

Po druhé světové válce, kdy byl nedostatek čokolády, italský cukrář Pietro Ferrero hledal alternativu. Smíchal kakao, lískové oříšky a cukr, čímž vytvořil první verzi Nutelly. Tato sladká pomazánka si rychle našla své místo na trhu a stala se oblíbenou po celém světě.

9) Tiramisu – dezert, který vznikl z nehody

Italský dezert tiramisu údajně vznikl omylem v 60. letech 20. století v Trevisu. Kuchař Roberto Linguanotto při přípravě zmrzliny omylem přidal mascarpone do směsi vajec a cukru. Výsledek byl tak lahodný, že se rozhodl pokračovat v experimentování a vytvořil dnes celosvětově oblíbený dezert.

10) Tarte Tatin – otočený koláč

Tento obrácený jablečný koláč vznikl ve Francii na konci 19. století díky sestrám Tatinovým. Při přípravě tradičního koláče jedna ze sester omylem převařila jablečnou směs a v zoufalství ji zakryla těstem. Po upečení se ukázalo, že koláč je nejen chutný, ale také vizuálně atraktivní, a tak se stal oblíbeným dezertem francouzské kuchyně.

Zdroj: Kupi, Bored Panda, BBC Good Food, Eating Well, Food Insider