Perte prádlo s rozumem: Některé kousky pereme příliš často, jiné naopak opomíjíme

Žena klečí u pračky a vkládá do ní prádlo určené k praní. Pixel-Shot / Shutterstock.com

V některých domácnostech je pračka v provozu každý den, což může vést k vysoké spotřebě elektřiny i vody. Oblečení, které nosíme denně, máme přitom tendenci prát příliš často. Jiné věci zase pereme méně, než je potřeba. Jak by to správně mělo být, abychom neplatili zbytečně moc peněz za energie a neničili své oblečení častým praním?

Přečtěte si také

Frisco se bude nově prodávat v zálohovaných lahvích. V obchodech se objevují už teď

Přijdete domů, vysvlečete si svetr a hodíte jej rovnou do pračky. To možná děláte i s dalšími kousky oblečení, u kterých si myslíte, že by se měly prát ideálně už po jednom nošení. S praním ložního povlečení si přitom už takové starosti neděláte. Je to i váš případ? Pak by vás možná mohlo zajímat, jak často by se oblečení a další textilie měly skutečně prát.

Jak často bychom měli prát?

Pokud vaše oblečení není špinavé a ani nijak nezapáchá, prát ho nutně nemusíte. Pokud ho pověsíte na čerstvý vzduch (na zahradu nebo alespoň na balkon), pak se hezky vyvětrá a případné pachy se odstraní. Neplatí to u každého oblečení – třeba trička je vhodné prát po prvním nebo druhém použití, spodní prádlo po každém nošení. Ostatní kousky oblečení, které nepřichází do příliš těsného styku s pokožkou, není nutné prát tak často.

Žena drží hromádku poskládáného prádla. Kmpzzz / Shutterstock.com

Oblečení a věci, které pereme příliš často

S praním oblečení se to nemusí přehánět. Pokud není zašpiněné a nezapáchá, ve většině případů ho můžete nosit i několikrát po sobě bez nutnosti praní. Mezi věci, které pereme příliš často, patří například podprsenky. Ty sice nosíme těsně na kůži, ale neabsorbují tolik potu jako například trička. Podobně je to i u funkčního oblečení, které je speciálně přizpůsobeno tak, aby bylo více odolné. Pokud jste se při sportovní aktivitě nijak zvlášť nezapotili, stačí funkční oblečení vyvětrat a příště si ho obléct znovu i bez praní.

Z věcí, které nosíme na každodenní bázi, můžeme příliš často prát svetry, džíny i sukně a kalhoty. Džíny a džínové materiály se ani často prát nedoporučují, protože ztrácí svůj tvar a celkově kvalitu. Správně se doporučuje prát džínové věci ručně, ale to nejspíš nikdo nedělá. Svetry, mikiny nebo kardigany pak nosíme jako druhou nebo třetí vrstvu, takže pot příliš nenasávají. Tyto typy oblečení můžete s klidem nosit minimálně třikrát, pokud nejsou nijak zašpiněné, tak klidně i vícekrát.

A co bychom měli prát častěji?

Nejčastěji je právě ložní textil tím, který přehlížíme a nepereme tak často, jak by se správně mělo. Do této kategorie patří povlečení, prostěradla, ale i deky a přehozy. Ty by se měly prát alespoň jednou měsíčně, v létě pak častěji. Alergici mohou tento textil prát klidně i každý týden.

Kuchyňské utěrky a ručníky do sebe pohlcují kromě vlhkosti i spoustu bakterií, které se v nich množí (a to zejména v případě, pokud před dalším použitím řádně neuschnou). Měly by se proto prát minimálně jednou týdně, někteří ale kuchyňské utěrky mění nemilosrdně každý den. Pozor si dejte i na kuchyňské houbičky a hadry, které by se měly kvůli bakteriím a zbytkům jídla prát každý jeden až dva týdny. Pokud je neperete, pak je vyměňte za nové.

Žena nastavuje prací režim na pračce. Krasula / Shutterstock.com

Na co se často zapomíná

Některé věci možná zapomínáte prát úplně. Může se jednat o plyšové hračky, sprchové závěsy a záclony, předložky, koberečky a různé další textilie jako jsou například dekorační polštáře. Na všechny tyto textilie sedá prach a mohou se v nich usazovat roztoči a různé bakterie, proto na ně při praní nezapomínejte a alespoň jednou za čas je do pračky dejte.

Zdroje: Kupi, Oeko test, Good Housekeeping, Real Simple