Vyplatí se drahý fén Dyson? Našli jsme levnější alternativy, které mají podobné funkce a vypadají stejně stylově

Fén Dyson umitc / Shutterstock

Dyson je synonymem pro luxusní domácí spotřebiče. Po vysavači nebo právě fénu od této britské značky touží řada žen, ale často si ho nekoupí kvůli vysoké pořizovací ceně. Vyplatí se do něj investovat, nebo jde jen o marketing a levnější fény vám udělají stejnou službu? Srovnali jsme několik alternativ.

Přečtěte si také

Jak efektivně odstranit rez z příborů, obkladů i oděvů? Vše potřebné najdete v kuchyni

Proč jsou fény Dyson tak populární?

Vysoušečů na vlasy je na trhu nepřeberné množství a stojí od pár stovek až po několik desítek tisíc korun. Mezi ty nejdražší (ne-li úplně nejdražší) komerčně dostupné fény patří Dyson Supersonic, jehož cena se pohybuje okolo 10 000 Kč.

„V našem kadeřnictví používáme fén Dyson, protože má špičkový výkon, urychluje sušení a je k vlasům šetrný. Investice do něj se nám vyplatí, protože má profesionální výsledky a dlouho vydrží,“ říká Tomáš Nevole z Tommy Barber v Kutné Hoře.

U všech modelů Dyson si připlatíte za originální „dutou“ konstrukci, vysoký výkon, tichý chod a v neposlední řadě stylový vzhled a inovativní ovládání. Nicméně konkurence se činila a spoustu inovací od luxusní značky odkoukala. Níže vám nabízíme pár alternativních fénů.

Dyson Supersonic HD07

Vlajkový model Dysonu zaujme především svou dutou konstrukcí. Motor je umístěn v držadle, takže fén by měl být lépe vyvážený než ostatní klasické fény s velkými „hlavami“. Díky tomu se lépe drží a ani při delším vysoušení vlasů z něj údajně tolik nebolí ruka.

Fén pohání už zmíněný silný motor Dyson V9 s výkonem 1600 W, který dokáže vygenerovat proud vzduchu o síle až 41 litrů za sekundu. Právě tato technologie AirMultiplier a ergonomie používání z něj dělají jeden z nejoblíbenějších fénů v kadeřnických salonech. Ale hodí se i do domácích podmínek?

„Záleží na vašich prioritách. Pokud chcete maximální péči o vlasy a rychlejší sušení, Dyson je skvělou volbou. Pro běžné sušení ale stačí i kvalitní fén za nižší cenu,“ říká barber Tomáš Nevole.

Černo-růžový fén značky Dyson s typickou dutou konstrukcí Sandor Szmutko / Shutterstock.com

Jak ukazuje řada videorecenzí a testů, ve srovnání s jinými fény je Dyson velmi tichý. Má 3 rychlosti foukání a 4 stupně teploty: 100 °C pro rychlé vysoušení a styling, 80 °C na rovnoměrné vysoušení, 60 °C jemné vysoušení a 28 °C je studený vzduch pro zafixování účesu.

Futuristický design a ovládání doplňuje taky inovativní upevnění nástavců na magnety. V balení najdete spoustu nástavců – nástavec proti polétavým vlasům, stylingový koncentrátor, difuzér, nástavec na jemné sušení a nástavec se širokými zuby.

Sencor Artemiss SHD 9100RS

Sencor Artemiss je novinka na trhu a svou dutou konstrukcí se velmi podobá Dysonu Supersonic. Ovšem na rozdíl od Dysonu, který je jedním z nejdražších modelů na trhu, tento fén nabízí podobný design a výkon za výrazně nižší cenu okolo 3 000 Kč. Motor s výkonem 1500 W je stejně jako u Dysonu umístěn v rukojeti, což pomáhá lepšímu vyvážení. Fén tak působí lehce a při delším vysoušení vás nebudou bolet ruce. Výhodou jsou i speciální magnetické nástavce, takže jejich výměna je velmi snadná.

Mezi jeho další výhody patří ionizační technologie, která pomáhá snižovat statickou elektřinu a chrání vlasy před poškozením. Sencor SHD 9100RS nabízí 3 stupně teploty a 2 rychlosti foukání, což vám umožní přizpůsobit si vysoušení podle vašich potřeb. Navíc je tento model vybaven ochranou proti přehřátí a nabízí i funkci studeného vzduchu pro závěrečné zafixování účesu. Sencor Artemiss navíc výrobce prodává i v cestovní verzi.

Bílý fén Sencor Artemiss s růžovými prvky Sencor

Xiaomi Water Ionic Hair Dryer H500

Xiaomi, známé svou inovativní technologií a minimalistickým designem, nabízí s modelem Water Ionic Hair Dryer H500 elegantní alternativu. Fén je díky krátké hlavě taky výborně vyvážený, ale není tak designově propracovaný jako Dyson nebo Sencor. Nicméně překvapí větším výkonem 1800 W. Jeví se jako ideální varianta pro ty, kteří preferují jednoduchý stylový vzhled a nízkou cenovku, protože tento model je cenově mnohem dostupnější než Dyson, stojí okolo 1 500 Kč.

Jedním z klíčových prvků Xiaomi je technologie vodních iontů, která pomáhá vlasy zvlhčovat a chránit je před vysoušením, což zanechává vlasy hladší a lesklejší. Fén nabízí 3 stupně teploty a 2 rychlosti foukání a taky funkci studeného vzduchu. Díky nízké váze a kompaktním rozměrům je ideální nejen pro domácí použití, ale i na cestování.

Ležící žena drží v rukou stříbrný vysoušeč vlasů Xiaomi Water Ionic Hair Dryer. Xiaomi

Laifen Swift Special Platinum

Laifen Swift Special Platinum je dalším oblíbeným fénem, který se těší velké popularitě mezi profesionálními kadeřníky. Tento model v bílo-zlaté kombinaci vypadá prémiově a svým elegantním designem s těžištěm v rukojeti může konkurovat i mnohem dražším značkám. Cena tohoto modelu se pohybuje okolo 4 800 Kč, což ho staví do střední cenové kategorie – mezi běžné fény a luxusní modely typu Dyson.

Je vybaven bezkartáčovým motorem s výkonem 1600 W a 100 000 otáčkami za minutu (podobně jako Dyson), takže s ním vlasy vysušíte rychle. Laifen Swift má také několik nastavení teploty a rychlosti, včetně funkce ionizace a studeného vzduchu. Díky svému výkonnému motoru a kvalitnímu zpracování se jedná o skvělou volbu pro ty, kteří hledají profi fén za dostupnější cenu.

Žena drží v rukou černý fén značky Coshare Coshare

Coshare HD10E

Coshare je méně známá značka, ale svým modelem HD10E přináší zajímavou a cenově dostupnou alternativu k dražším fénům. Design fénu je jednoduchý, ale moderní a nabízí vynikající poměr cena/výkon. Tento model stojí okolo 2 200 Kč, což je ve srovnání s Dysonem lahoda pro vaši peněženku.

Fén Coshare HD10E je vybaven motorem o výkonu 1600 W, ionizační technologií, která zajišťuje ochranu proti statické elektřině, a nabízí 3 nastavení teploty a 2 rychlosti foukání. Taky Coshare je navržen tak, aby se snadno držel v ruce, kde spočívá většina hmotnosti. Dobrá ergonomie a nízká cena z něj dělají skvělou volbu pro každodenní použití. I když není tak prémiově zpracovaný jako Dyson a je hlučnější, za danou cenovku se jedná o solidní fén.

Zdroje: Kupi, Dyson, Sencor, Xiaomi, Laifen, Coshare