„Připravit si jedno zdravé jídlo týdně vás nespasí,“ míní Zdravě živená Martina Baťhová

Martina Baťhová Archiv Martiny Baťhové / se svolením

Autorka blogu Zdravě živená se stala díky svému zájmu o zdravou stravu inspirací pro mnoho lidí. Přes nesnadnou cestu za zdravým životním stylem si našla vyvážený vztah k jídlu. Dnes sdílí své zkušenosti a jednoduché recepty, které pomáhají druhým objevovat kouzlo ze zdravého vaření. Klade důraz na kvalitní, přirozené suroviny a věří, že zdravá strava a vyvážený životní styl jsou základem spokojeného života.

Přečtěte si také

Bagel: Pečivo s dírkou dobylo Ameriku. Připravte si ho na „milion“ způsobů i doma

Kdo je Martina Baťhová?

Martina, známá jako autorka blogu Zdravě živená, je žena z vesnice, která našla radost v objevování zdravých surovin a tvorbě inspirativních a jednoduchých receptů. Její cesta k dnešnímu zdravému životnímu stylu byla plná výzev, včetně boje s nadváhou v dospívání a hledání způsobu, jak zlepšit svůj vztah k jídlu. Dnes je Martina přesvědčená, že kvalitní jídlo a vyvážený životní styl jsou klíčem ke spokojenému životu, a proto se snaží toto poselství šířit dál.

Co o sobě Martina prozradila?

Martino, po 7 letech blogování na Vařeništi jste se rozhodla být Zdravě živená. Jaké rady byste dala lidem, kteří se snaží začít s vařením zdravých jídel, ale nevědí, kde začít?

Byla jsem Zdravě živená už předtím, nicméně projekt Vařeniště nevypovídal tolik o obsahu, proto nyní 3 roky předávám inspiraci pro zdravé vaření pod touto přezdívkou. Možná spíš než sdílení rad by mě nejprve zajímalo, za jakým účelem se chtějí do zdravého vaření pustit. Zda jde o to zkusit jen nový recept nebo vykročit na cestu zdravého životního stylu?

Důležité je nabýt vlastního přesvědčení o tom, zda chci opravdu zdravě jíst, abych se cítila dlouhodobě dobře, namísto chvilkového dobrého pocitu, že jednou za týden uvařím zdravé jídlo a tím spasím i své zdraví, když se po většinu času stravuji odlišně. Takže nejdůležitější doporučení pro ty, co to myslí se zdravou životosprávou vážně, je, aby získali sami v sobě jistotu, že to, co dělají, jim má přinést pozitivní výsledky a chtějí se tou cestou ubírat. Pak teprve mohou přijít další doporučení, která jsou praktičtější a cílí na to, jak stravovací návyky dosadit do každodenního života. První krok spočívá zkrátka v rozhodnutí.

Co je podle vás největším mýtem, kvůli kterému se lidé zdravé stravě vyhýbají? 

Upřímně si myslím, že se zdravé stravě nevyhýbají, ale spíše se špatně orientují ve kvalitě jídla. To znamená, že neví, jaké zdroje jim skutečně dodají živiny a energii, a proto často podléhají marketingovým kampaním, namísto toho, aby zapojili selský rozum a uvařili si dobré jídlo. Zdravé jídlo je takové, které je co nejméně průmyslově zpracované. Jde tedy o přirozené potraviny s co nejmenším množstvím aditiv.

Dalším aspektem je „zdravé množství“. Podle mého názoru žije řada lidí s mylnou domněnkou, že cokoliv, kde je napsané slovo protein, dodá jejich tělu prospěšnou výživu. Přitom se naopak může jednat o nevhodnou potravinu, která do jídelníčku nepatří.

Pokrm Martiny Baťhové Archiv Martiny Baťhové / se svolením

Jakým způsobem se vyrovnáváte s občasnou chutí na méně zdravé potraviny a čím ji zaženete?

Pokud už několik let žijete zdravě, nemáte pocit, že se nutkavě potřebujete přejíst řízků nebo dortů. Nebo alespoň já to tak nemám. Když mám chuť na něco, co nepatří úplně do zdravého jídelníčku, stačí mi jen kousek a jsem naprosto spokojená. A když přijde chuť jen tak znenadání, zaženu ji kvalitním ořechovým máslem nebo kouskem vysokoprocentní čokolády. Mohu také doporučit kombuchu, která kromě osvěžení uspokojí i chuť na sladké.

Máte nějaký rituál, který při vaření vždy dodržujete?

Rituál ne. Spíš se snažím dodržovat rozumný poměr živin a nikdy na mém talíři nechybí zelenina.

Vzpomínáte si na nějakou katastrofu v kuchyni, ze které jste se ve finále něco užitečného naučila?

Vzpomínám si na to, jak jsem vařila bulvy červené řepy, které se vaří poměrně dlouho. Tedy tak dlouho, že jsem stačila na řepu zapomenout a připomněl mi ji až silný zápach spáleného hrnce. Takže v situacích, kdy něco nechávám na sporáku bez dozoru delší dobu, si nastavuji minutku na hodinkách.

Pokrm Martiny Baťhové Archiv Martiny Baťhové / se svolením

Jaké největší výzvy jste musela překonat při přechodu na zdravější životní styl?

Nedostatek kvalitních informací, respektive jejich špatnou dostupnost. Na zdravou stravu jsem přecházela před 15 lety, kdy jsem k tomu měla čistě hubnoucí důvody. Byla jsem korpulentní, s čímž jsem se jako dospívající holka špatně srovnávala, a informace o tom, jak si s tím poradit, byly zkreslené.

Například tu panovala obecná pravda o tom, že z tuku v jídle si uložíte zase jenom tuk. Šílenost! Výzvou tedy bylo najít relevantní informace a později jsem se opírala také o znalosti nabyté studiem. Nicméně pořád se k nám dostávají výsledky z nových zajímavých výzkumů a studií a zároveň existuje i řada směrů, kterými se může člověk vydat na cestě za zdravějším „já“. Nejdůležitější je, aby se v tom člověk cítil komfortně a poslouchal svoje tělo. 

Existuje nějaký tradiční český pokrm, který jste úspěšně upravila na zdravější verzi, a můžete se o něj podělit?

Na žádost svého klienta Fitshaker to byla koprovka s knedlíkem, která bude ale publikovaná na jejich webu, tudíž nemohu sdílet tady.

Jaký je váš přístup k nakupování surovin? Využíváte slevové akce, nebo dáváte přednost nákupu kvalitních surovin bez ohledu na cenu?

Stěžejní je pro mě kvalitní potravina, která ale zároveň nemusí být luxusní a drahá. Pokud je některá z potravin, kterou máme doma rádi, zlevněná, je to vítaná okolnost. Nenechám se ale strhnout levnější surovinou, pokud vím, že kvalitativně za to nestojí. Nicméně, když se rozhoduji, zda budu vařit pokrm z krůtího nebo hovězího masa, a vidím, že platí na některé z nich sleva, využiji toho a vyberu to zlevněné.

Jaké jsou vaše preference při výběru potravin?

Preferuji české výrobce a farmáře.

V jakých obchodech nejčastěji nakupujete?

Na Rohlíku, jelikož poskytuje například kvalitní pečivo od spousty pekáren, farmářskou šunku, ovoce a zeleninu v nejlepší kondici. A stejně tak je to i s dalšími produkty, které zde nakupuji.

Máte nějaké tipy pro rychlé a efektivní nakupování potravin, o které byste se ráda podělila?

Pomáhá mi naplánovat si, co budu pár dní dopředu vařit, a pak jít nakupovat. Před nákupem si zkontroluji zásoby potravin, abych se pak nemusela zdržovat dokupováním zapomenutých potravin další den.

Využíváte při vyhledávání zboží srovnávací portály?

Při vyhledávání zboží občas využiji srovnávacích portálůKupi může pomoct ušetřit nějaké peníze do rodinného rozpočtu.

Z jakých ingrediencí nejčastěji připravujete pokrmy?

Liší se to podle toho, zda vařím jen pro sebe, nebo pro celou rodinu. Ačkoliv nejsem vegetarián, preferuji převážně rostlinnou stravu. Moji kluci jsou zase hodně masoví. Pro sebe tedy často vařím z luštěnin, různých druhů zeleniny, obilovin a podobně. Když vařím pro nás pro všechny, využívám často kuře nebo krůtí maso, hovězí, těstoviny a samozřejmě zeleninu.

Máte nějaké oblíbené triky nebo tipy na to, jak využít zbytky z vaření a minimalizovat plýtvání potravinami?

Snažím se nevařit více jídla, než sníme. Pak nevznikají zbytky. Nebo počítám rovnou s tím, že uvařené jídlo budeme mít na dva dny. Moji kluci milují pečené kuře, přičemž nějaké to maso zbyde a z něj připravuji rizoto se zeleninou

Pečené kuře s máslem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Pečené kuře s máslem

Pečené kuře patří k oblíbeným jídlům, na nichž si pochutná celá rodina. Křupavé zlatavé kuře podle tohoto receptu je pečené na roštu přesně tak, jak jej připravovaly už naše babičky.

Pečené kuře s máslem
Srbské rizoto
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Srbské rizoto

Srbské rizoto, někdy také džuveč, má s klasickým italským rizotem společného jen velmi málo. Tento pokrm pocházející pravděpodobně z Turecka kombinuje maso, hrášek, papriku a další zeleninu s rýží. Příprava rizota je velmi snadná a podává se s nakládanou okurkou posypané strouhaným sýrem.

Srbské rizoto

Prozradila byste svůj oblíbený jednoduchý recept, který zvládne připravit každý?

Miluji lečo a ideálně v létě, kdy sklízíme na zahradě spoustu rajčat a paprik. Recept je následující:

  1. Na oleji nechám zesklovatět cibuli. Pak přidám papriky a rajčata nakrájená na proužky. Pokud někomu vadí slupky z rajčat, může je předem spařit a oloupat. Tím se ale připravíte o vitaminy. Osolím, opepřím a vařím asi 10 minut.
  2. Potom už stačí přidat pár vajec, chvíli povařit a super jídlo je na světě. Lečo mám nejraději s celozrnným kváskovým chlebem.

Další zdravé recepty, které určitě s menším úsilím zvládne uvařit každý, mohou čtenáři najít v mé nové kuchařce Vaříme lehce.

Zdroj: Kupi