Horký Aperol Spritz: Zimní hit, který známe z každé italské sjezdovky

Oranžový nápoj ve skleničce, vedle rozkrojený pomeranč Dima_Skorina / Shuttertstock.com

Horký Aperol Spritz, známý jako Hot Aperol, přináší jedinečné spojení chutí, které osloví všechny milovníky italské gastronomie. Tento nápoj, který známe podávaný ledově vychlazený, se stává stále populárnějším nejen na slunných plážích, ale i v zimních horských střediscích. V této zimní variantě si vychutnáte oblíbenou nahořklou chuť likéru Aperol v horké podobě, která vás zahřeje během chladných dnů. Příprava je snadná a zvládnete ji i doma!

Přečtěte si také

Corn dog na špejli: Tento hit z amerických filmů si snadno připravíte doma

Zimní varianta oblíbeného letního koktejlu

Aperol Spritz se stal fenoménem, který si získal srdce mnoha milovníků koktejlů po celém světě. Jeho svěží chuť a krásná oranžová barva, jež připomíná zapadající slunce, jsou ideální pro horké letní dny. Tento italský nápoj se skládá z Aperolu, prosecca a sody, ale co když se venku ochladí a vy máte chuť na něco teplého?

Tady přichází na scénu horký Aperol, který spojuje výhody oblíbeného letního drinku s hřejivými vlastnostmi horkých nápojů. Historie Aperolu sahá až do roku 1919, kdy byl poprvé vyroben v Benátkách. Od té doby se jeho popularita neustále zvyšuje.

Aperol je likér s nízkým obsahem alkoholu (11 %), což z něj činí ideální základ pro koktejly. Jeho unikátní chuť je výsledkem kombinace bylin, koření a především pomerančů. Při přípravě horkého Aperolu však oproti klasickému receptu vyměníme prosecco a sodu za bílé víno a ovocný džus, čímž vznikne teplý nápoj, který vás skvěle zahřeje.

Horký Aperol Spritz je ideálním společníkem pro zimní večery

Jeho aroma připomíná svařené víno, ale s osvěžujícím nádechem pomeranče a koření. Můžete jej snadno připravit i doma, ať už s rodinou nebo přáteli. Navíc se skvěle hodí na zimní večírky a oslavy. Pokud máte rádi experimenty, můžete vyzkoušet různé varianty s různými ovocnými šťávami nebo kořením.

Oranžový nápoj se skořicí Dima_Skorina / Shutterstock.com

Horký Aperol Spritz – recept

  • Počet porcí: 4
  • Délka přípravy: 20 minut

Ingredience

  • 1 láhev (700 ml) bílého vína
  • 2 chemicky neošetřené pomeranče
  • 300 ml pomerančové šťávy
  • 150 ml vody
  • 100 ml Aperolu
  • 55 g třtinového cukru
  • 2–3 hřebíčky
  • 1 tyčinka skořice
  • 1–2 hvězdičky badyánu
  • ½ lžičky vanilkového cukru
  • Několik lístků čerstvé máty na ozdobu

Postup přípravy

  1. Začněte tím, že si připravíte všechny suroviny. Bílé víno, pomerančovou šťávu a vodu si dejte dohromady do většího hrnce.
  2. Na mírném ohni pomalu zahřejte směs vína, džusu a vody. Dejte pozor, aby směs nezačala vřít, jinak by se mohl vypařit alkohol.
  3. Jakmile je směs dostatečně horká, přidejte Aperol a cukr. Dobře promíchejte, aby se cukr rozpustil.
  4. Následně do směsi přidejte hřebíček, skořici, badyán a vanilkový cukr. Nechte vše louhovat na mírném ohni asi 10-15 minut, aby se chutě spojily.
  5. Omyjte chemicky neošetřené pomeranče a nakrájejte je na tenké plátky, včetně kůry. Pomeranče dodají nápoji svěžest a atraktivní vzhled.
  6. Když je nápoj dostatečně aromatický, nalijte ho do sklenic. Ozdobte každou sklenici plátkem pomeranče a několika lístky čerstvé máty.
Horký pomerančový džus
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Horký pomerančový džus

Horký pomerančový džus si jistě rádi vychutnáte při chladných podzimních večerech. Ve spojení se zázvorem a voňavým kořením si jej snadno zamilujete.

Horký pomerančový džus
Aperol Spritz
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Aperol Spritz

Aperol Spritz je světově oblíbený alkoholický nápoj, jehož obliba neustále roste. Díky výrazné oranžové barvě, typické hořkosladké chuti a nízkému obsahu alkoholu si jej zamiluje snad každý. A hodí se na letní párty, grilovačku i silvestrovský večírek.

Aperol Spritz

Tipy barmana

  • Pokud chcete experimentovat, zkuste použít různé druhy džusů (např. jablečný nebo mangový) pro jinou chuť. Můžete také přidat další koření podle chuti, například zázvor nebo kardamom.
  • Pro ještě atraktivnější prezentaci můžete sklenice ozdobit také skořicovou tyčinkou nebo přírodními sušenými plátky pomeranče.
  • Pokud máte rádi silnější nápoje, můžete zvýšit množství Aperolu. Mějte však na paměti, že horký Aperol je již dost silný, a tak doporučujeme zachovat míru.

Zdroj: Kupi