Máslová svíčka: Trend TikToku, který si můžete vychutnat s čerstvým pečivem

Zapálená svíčka a chléb na prkénku Kupi.cz

Máslová svíčka se stala virálním hitem na sociálních sítích, zvláště na TikToku. Tento geniálně jednoduchý a přitom lahodný nápad si získává srdce uživatelů po celém světě. Jakmile svíčku zapálíte, máslo se začne pomalu roztékat, čímž vytvoří lahodnou omáčku, do které můžete namáčet čerstvé pečivo. Tento trik je nejen chutný, ale také skvělý způsob, jak ohromit hosty. V našem článku se dozvíte, jak si tuto netradiční pochoutku snadno připravit doma a jaké suroviny k tomu budete potřebovat.

Přečtěte si také

Jablka v županu. Zapomenutá dobrota našich babiček, která je hotová do 15 minut

Fenomén máslové svíčky – Jak si získala svět?

Máslová svíčka, známá také jako „butter candle“, je trend, který se díky sociálním sítím stal virálním. Především TikTok umožnil šíření tohoto jedinečného receptu, jenž nejen dobře vypadá, ale také skvěle chutná. První videa s máslovými svíčkami se na TikToku objevila již koncem roku 2021. Od té doby se tento koncept rozšířil a získal obrovskou popularitu.

Představa, že si můžete zapálit svíčku, která se promění v lahodné máslo, jednoduše uchvátila internet. Samotná výroba máslové svíčky je až překvapivě jednoduchá. Základem je samozřejmě kvalitní máslo, do něhož se vloží knot. Po zapálení se máslo pomalu roztéká a tím vytváří krémovou omáčku, v níž lze namáčet pečivo, zeleninu či maso. Vylepšit chuť můžete bylinkami, česnekem, nebo dokonce kořením, což dodá svíčce další chuť.

Historicky se máslové svíčky inspirují starými lojovými svíčkami, které se vyráběly již po staletí. Ačkoliv měly lojové svíčky praktický účel osvětlení, současná verze slouží především ke gastronomickým zážitkům. Pokud vás tento trend zaujal, rozhodně byste si měli doma zkusit připravit vlastní máslovou svíčku. Můžete s ní překvapit hosty, nebo si ji prostě jen tak vychutnat během romantického večera.

Máslo – Hlavní ingredience s bohatou historií

Máslo má v kuchyni dlouhou tradici. Již ve starověkých civilizacích bylo ceněno pro svou chuť a konzistenci. Dnes patří máslo k nejoblíbenějším tukům, ať už ho používáme na pečení, vaření nebo jako součást krémových omáček. A co víc, máslo je bohaté na vitamíny, včetně vitamínů A, D, E a K, které jsou rozpustné v tucích a přispívají ke zdraví našich kostí a imunitního systému.

Recept na máslovou svíčku s pečeným česnekem a bylinkami

  • Počet porcí: 4
  • Délka přípravy: 60 minut

Ingredience

  • 230 g vysoce kvalitního másla
  • 1 palice česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka soli
  • 1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (tymián, oregano, bazalka, rozmarýn)
  • knot na svíčky vhodný pro potraviny
  • 1 kelímek od jogurtu, papírový kelímek na kávu nebo jiná nádoba
Svíčka a sladké pečivo na prkénku Kupi.cz

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Palici česneku shora odkrojte, zakapejte olivovým olejem, osolte a zabalte do alobalu.
  2. Pečte 45–60 minut, dokud není česnek měkký a karamelizovaný.
  3. Nechte máslo povolit na pokojovou teplotu. Vymačkejte pečený česnek do mísy s máslem. Přidejte špetku soli a nasekané bylinky. Směs dobře promíchejte.
  4. Do dna papírového kelímku udělejte malý otvor, kterým provlečete knot.
  5. Kelímek naplňte ochuceným máslem tak, aby byl knot uprostřed.
  6. Kelímek vložte do lednice a nechte máslo ztuhnout, minimálně 1 hodinu. Poté kelímek opatrně rozřízněte a svíčku vyjměte.
  7. Máslovou svíčku umístěte na talíř a zapalte. Jakmile začne máslo tát, je připravené k namáčení pečiva, brambor nebo grilovaných pokrmů.

Existuje mnoho způsobů, jak servírovat pokrmy, a některá videa na sociálních sítích ukazují další kreativní přístup: Vyřízněte otvor do kulatého chleba a umístěte do něj jedlou svíčku.

Tipy pro čtenáře

  • Zkuste různé příchutě: Místo česneku můžete máslo dochutit uzenou paprikou, chilli nebo citronovou kůrou. Experimentujte s kořením a přizpůsobte si svíčku dle své chuti.
  • Využijte sezónní bylinky: Použití čerstvých sezónních bylinek jako estragon nebo šalvěj dodá máslové svíčce intenzivnější aroma.
  • Servírujte stylově: Pro efektní podávání můžete použít dekorativní mističku, která máslu umožní, aby zůstalo teplé a rozpuštěné po delší dobu.

Zdroj: Kupi, TikTok, Healthline