Nebezpečí v koupelně: Produkty proti akné uvolňují karcinogenní benzen při pokojové teplotě, ukázala nejnovější studie

Čisticí přípravek na pleť aplikující se na vatový tampónek Alekcey-Elena / Shutterstock.com

Nedávné studie odhalily, že látka benzoylperoxid v produktech proti akné se může rozkládat na benzen, známý karcinogen, i při běžných podmínkách. Tato zjištění vyvolala obavy z možného zdravotního rizika, což vedlo k doporučení skladovat tyto produkty v chladu a pravidelně je obměňovat.

Přečtěte si také

Jablka v županu. Zapomenutá dobrota našich babiček, která je hotová do 15 minut

Nedávná studie publikovaná v Journal of Investigative Dermatology přinesla alarmující zjištění: Benzoylperoxid, běžná složka v produktech proti akné, může uvolňovat benzen i při pokojové teplotě. Tento objev přináší nové otázky o bezpečnosti kosmetických přípravků, které denně používáme.

Benzoylperoxid a jeho rizika

Benzoylperoxid je široce používanou složkou v léčbě akné pro své antibakteriální vlastnosti. Nicméně jeho schopnost rozkládat se na benzen, látku klasifikovanou jako karcinogen, znamená potenciální zdravotní riziko. Zmíněné studie ukázaly, že některé produkty jako ProActiv a Clearasil obsahují benzen v úrovních přesahujících limity stanovené americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Tyto produkty jsou přitom dostupné i v České republice.

Výsledky studie

Studie, kterou sponzorovala laboratoř Valisure, testovala více než 100 produktů z hlavních maloobchodních prodejen v USA. Ukázalo se, že 34 % testovaných výrobků mělo hladiny benzenu nad povoleným limitem FDA 2 ppm. Značky jako Proactiv a CVS Health měly nejvyšší koncentrace, což vedlo k podání petice u FDA, která vyzvala k opatřením proti těmto výrobkům.

Doporučení odborníků

Odborníci doporučují skladovat produkty s benzoylperoxidem v chladničce a vyhýbat se jejich umístění na slunce či do tepla. Podle zmíněné studie může chladné skladování významně snížit vznik benzenu. Navíc doporučuje pravidelnou výměnu těchto produktů každých 12 týdnů.

Reakce odborné veřejnosti

Dr. John Barbieri z Brigham and Women's Hospital varuje, že ačkoliv je důležité brát toto riziko vážně, neměli bychom reagovat přehnaně. „Benzoylperoxid je klíčová léčba akné a zatím neexistuje žádný důkaz o významném riziku benzenu v krvi při běžném používání těchto produktů,“ říká Barbieri.

Zjištění, že běžné produkty proti akné mohou obsahovat benzen i při pokojové teplotě, je důležitým upozorněním pro spotřebitele. Zatímco odborníci doporučují opatrnost a skladování v chladu, je také nezbytné, aby byla provedena další nezávislá testování, která by pomohla zajistit bezpečnost těchto výrobků.

Zdroje: Journal of Investigative Dermatology, Valisure, Environmental Health Perspectives, Verywell Health