Maso je velmi náchylné ke zkažení, proto bychom měli jeho správné uchovávání brát vážně. Pokud máte ve zvyku dávat ho do lednice, mějte se na pozoru, nevydrží tam totiž dlouho. Vyhněte se rizikům, která jsou spojená se zkaženým masem, obloukem.
Přijdete domů, vybalíte nákup a vše uklidíte do lednice, včetně masa. Co když ho ale nechcete spotřebovat do pár hodin? Můžete ho tam nechat déle? Co dělat, když ho chcete zpracovat až druhý den? Poradíme vám, jak maso správně skladovat a eliminovat tak veškeré hrozby.
Člověk by řekl, že hovězí, vepřové, ryby i drůbež může uchovávat v lednici stejně, jako to dělají supermarkety. Doma však mají lidé jiné podmínky. A záleží samozřejmě na druhu masa.
Pokud přemýšlíte, co udělat s masem, vždy ho, pokud můžete, dávejte do mrazáku. Vydrží zde nejdéle a můžete ho tam mít klidně i několik měsíců. Pro maso vytažené z mrazáku platí, že se znovu nezmrazuje a po rozmrazení musí být okamžitě zpracováno. Nyní ale bude řeč o skladování v lednici. Jak dlouho můžeme jednotlivé druhy masa v lednici uchovávat? Veškeré informace v článku se týkají čerstvého masa.
Pamatujte, že s kuřecím, krůtím nebo kachním masem byste měli nakládat opatrně, je totiž velmi náchylné ke kažení. Kvůli jeho špatné odolnosti vůči teplotním změnám je třeba s ním manipulovat rychle a nenechávat jej moc dlouho při pokojové teplotě. Pokud ho dáte do lednice, vydrží tam maximálně dva dny, a to pod podmínkou, že ho uložíte na místo, kde je největší chlad (police nad šuplíkem pro zeleninu). Pokud ale chcete předejít kontaminaci, dávejte ho okamžitě k ledu a rozmrazujte zásadně v lednici.
Hovězí maso je odolnější, takže se ho nebojte mít v lednici i pět dnů, v zimě při nižších teplotách klidně i osm dní. U vepřového a telecího se řiďte dvěma dny, v zimě čtyřmi.
Pokud existuje maso, které byste měli uchovávat v lednici co možná nejkratší dobu, jde o ryby a mořské plody. Protože my nemáme přímý přístup k mořským živočichům, ryby, které si koupíte v obchodě, byly po vylovení zmrazeny a následně rozmrazeny, proto je třeba je zkonzumovat co nejdříve, ideálně do jednoho dne.
Mletím maso prochází prvním zpracováním, kvůli kterému klesá doba, po kterou může být uchováváno. Doporučuje se spotřebovat ho ještě ten den, maximálně den následující. Pokud má ale vaše lednice tzv. nulovou zónu (místo, kde je teplota udržována okolo 0 °C), můžete ho tam nechat i dva dny.
Maso se vám nezdá, má divnou barvu, vůni nebo jsou na něm skvrny? Pokud máte jakékoliv podezření, raději maso nekonzumujte. Pokud to risknete, může to vyjít, ale můžete si také přivodit nepříjemné zdravotní problémy a to za to určitě nestojí.
Zdroje: Maso Novák, Domácí vakuování, Bezpečnost potravin, NZIP, Krajská hygienická stanice, Recepty