Konec zašpiněného sporáku i puchýřků na kůži: Jak zabránit prskání oleje?

Žena smaží řízky New Africa / Shutterstock.com

Asi každý má zkušenost s nezastavitelným stříkáním horkého oleje, který dokáže nejen pořádně zaneřádit celou kuchyň, ale i nepříjemně popálit. Jak na to vyzrát?

Přečtěte si také

Bobkový list léčí! Koření za pár kaček pomáhá bojovat proti migrénám a bolestem kloubů

Smažení jako hrozba

Takové smažení řízků v pořádné dávce oleje se může proměnit doslova v boj o život. Zvlášť, pokud v tom nejste zběhlí a do smažícího guru máte daleko. Jedním z tipů je zahalit se od hlavy až k patě do speciálního obleku a nenechat koukat ani kousek kůže, kde by mohlo dojít ke zranění. To si samozřejmě děláme legraci. Existují ale šikovné tipy a triky, které prskání zabrání a nebudete potřebovat ani žádný oblek.

Ačkoliv se smažení zdá jako banální záležitost a nevěnujete mu pozornost, často se stává příčinou ošklivých popálenin, nejčastěji na rukou, nebo dokonce na obličeji. Horký tuk může být velmi nebezpečný, takže s ním manipulujte vždy s nejvyšší opatrností a děti držte v bezpečné vzdálenosti.

Mastné skvrny, kam se podíváš

Pokud vše zvládnete ve zdraví, další překážkou je kompletně zamaštěná linka, sporák a někdy i spotřebiče, které musíte složitě drhnout pokaždé, když se rozhodnete smažit. Z toho důvodu se někteří smažení vyhýbají, ale to je škoda.

Pozvolné vkládání do pánve

Nejdůležitější je opatrná manipulace s potravinami, které chcete smažit. V žádném případě je do oleje neházejte, a už vůbec ne z výšky. Opatrně pomocí kleští (nikoliv ruky) vložte do oleje.

  • Pozor! Nikdy nedávejte do horkého oleje mražené potraviny. Prskání způsobuje spojení oleje s vodou, které je ve zmražených produktech velké množství.

Vsaďte na ocet

Ocet se v domácnosti rozhodně vyplatí mít a pomůže i tentokrát. Tato tekutina dokáže perfektně vstřebávat vodu, proto do ní namočte tamponek a před smažením pánev potřete. Nebojte, nebude to mít žádný vliv na chuť. Podobně má schopnost absorpce i chléb nebo mouka.

Vyměňte olej

Věřte, nebo ne, výběr oleje hraje zásadní roli. Vybírejte oleje, které nemají tendenci se přepalovat, což bude výhodnější nejen v tom, že nebudou tolik prskat, ale i v tom, že se při jeho používání nebudou uvolňovat škodlivé látky, jež následně mohou mít vliv na lidský organismus. Následně může špatná volba tuku negativně ovlivnit i chuť pokrmu.

Další tipy

  • Vyložte dno pánve pečicím papírem.
  • Před nalitím oleje dejte do pánve trochu soli, která díky svým hygroskopickým vlastnostem zabrání prskání.
  • Zkuste trik s korkem, který vložíte do rozpáleného oleje ve chvíli, kdy začíná pěnit.
  • Vkládejte do pánve suché suroviny s minimem vody.
  • Pořiďte si v domácích potřebách ochranné síto, stojí do 200 Kč a slouží jako poklice.

Zdroj: Kupi, Mashed