Halloween je za dveřmi: Vyřezejte si dýni, zn. kreativně, snadno a rychle

Vydlabaná dýně  v rukou Bogdan Sonjachnyj / Shutterstock.com

K americkému svátku Halloween, který slavíme na konci října, rozhodně patří vyřezávané dýně. Někdy to ale může být dost zdlouhavá, a dokonce i nebezpečná aktivita. Naučte se triky, které vám práci ulehčí. Hezký výsledek zaručen!

Přečtěte si také

Už nevíte, jak zpracovat dýni? Zkuste ji usušit! Využití najde ve sladkých i slaných pokrmech

Vyřezávané dýně jako (nejen) halloweenské dekorace

Výroba dekorativních dýní patří bez pochyby už léta ke strašidelnému svátku Halloween, který se začal slavit v Americe. U nás každým rokem roste jeho obliba, a tak i letos budou vyřezávané dýně zdobit interiéry i exteriéry domácností nebo zahrad.

Je to skvělá rodinná kreativní aktivita, kterou můžete dělat i s dětmi, ale někdy se u toho i dost zapotíte. Není to totiž tak jednoduché, navíc nejen dětem hrozí riziko poranění. Osvojte si jednoduché triky, které vám vyřezávání ulehčí.

Jak velkou dýni?

Pamatujte, že čím větší dýni si vyberete, tím víc budete mít práce. Jako první vás bude čekat výřez vrchní části, která bude sloužit jako poklice a půjde tudy vložit svíčka, díky které bude dýně krásně svítit. Následně vydlabejte celý vnitřek dýně včetně semínek a vláken. Nyní je čas na vyřezávání, takže čím tenčí bude dužina, tím lépe se vám bude řezat.

Zvolte správnou velikost nože

Vyhněte se obrovským nožům, se kterým nebudete moci snadno manipulovat. Také je důležité zvolit pořádně ostrý, protože ačkoliv se to nezdá, tupým nožem si můžete spíš ublížit.

  • Tip! Pokud si děti nenechají vysvětlit nebezpečnost a chtějí za každou cenu pomáhat, dejte jim do ruky špendlík, kterým budou moci do dýně dělat dírky, samozřejmě to platí pro větší děti. Pokud máte, můžete jim dát i dětské nůžky nebo neostrý nůž. Budou spokojené a vy budete mít jistotu, že si neublíží.
Vyřezávání dýně na stole Jannissimo / Shutterstock.com

Místo nože vykrajovátka

Pokud se bojíte nebo chcete nechat vyřezávat děti, jednoduchý a bezpečný způsob jsou vykrajovátka s různými tvary. Stačí vykrajovátko pořádně zatlačit do dýně a protlačit ho na druhou stranu (na pomoc si vezměte paličku na maso). Pokud máte silnou dýni a nepůjde to, alespoň z části vám vykrajovátko pomůže tvar načrtnout a zbytek už můžete dořezat nožem, půjde to snáz.

Použijte vrtačku

Další možností je doslova vyvrtat díry vrtačkou. Děti samozřejmě držte v bezpečné vzdálenosti. Můžete vytvořit menší a větší dírky, skrz které bude krásně prosvítat světlo. Dírky nezapomeňte začistit třeba špejlí. Jedná se o jednoduchý, ale velmi efektní způsob.

Vhodné nástroje hledejte v kuchyni

Kuchyňské šuplíky často skrývají poklady, kterými můžete na dýni vytvořit opravdovou parádu. Některé mohou použít i děti, jako například vidličku, lžíce, struhadlo, ozubený nůž nebo kráječ na pizzu.

Kupte si speciální sadu na vyřezávání

Věděli jste, že si můžete koupit sadu, ve které jsou speciálně upravené nástroje na vyřezávání? Většina obsahuje pomůcky, jako je špachtle, pilka, špička či dlátko.

Zdroj: Lidl, Košík, OBI, Realsimple