Jak poznat staré či zkažené vejce i bez rozklepnutí? Stačí znát jednoduché triky našich babiček

Vejce v proložce Roman Samborskyi / Shutterstock.com

Jistě se shodneme, že čerstvá vejce jsou nejkvalitnější a také nejchutnější. Mnohdy ale dopředu nevíte, jak stará jsou, a zjistíte to až po jejich koupi. Naučte se poznat čerstvost vajec ještě před rozklepnutím a dopřejte si tak vždy jen to nejlepší.

Přečtěte si také

Není cukr jako cukr: Které potraviny obsahují škodlivé rychlé cukry?

Snad každé hospodyňce se někdy stalo, že zkazila recept tím, že do něj dala zkažené vejce, protože to dopředu nepoznala. Pokud se tomu chcete vyhnout a navíc se naučit, jak rozeznat čerstvá vejce od těch starých, čtěte dál.

Je pravda, že pokud se člověk na vejce podívá, neví, co je uvnitř. Skořápka může být bílá nebo hnědá s flíčky nebo bez, ale chtělo by to snad kouzelný přístroj, který odhalí, co se skrývá uvnitř. Existují ale znaky, podle kterých poznáte, co je dané vajíčko zač. To oceníte hlavně u pukavce, který dokáže nehezky zamořit kuchyň, možná i celý byt.

Vejce na podestýlce sergey kolesnikov / Shutterstock.com

Dopřejte si čerstvá vejce

Čerstvá vejce jsou ta nejkvalitnější, proto bychom jim měli dát přednost. Čím déle je vajíčko skladováno, tím spíše se snižuje jeho kvalita. I starší vejce se dá použít, problém nastává, když se jeho vnitřek začne rozkládat, což mohou způsobovat bakterie nebo plísně. Zkažené vejce si můžete přinést už z obchodu nebo se může zkazit i ve vaší lednici, pokud tam bude dlouho. Není to ale pravidlem.

Čerstvé vejce poznáte, jakmile ho hodíte do vody. Naplňte sklenici vodou, vhoďte do ní vejce a sledujte, co se stane. Drží se u dna? Výborně, máte co dočinění s čerstvým vajíčkem. Pokud se po vhození nadnese a poté se vznáší lehce nad dnem, je také v pořádku.

Vejce také můžete vzít do ruky a zatřást s ním nebo ho přenášet ze strany na stranu. Pokud je vejce pevné a málo pohyblivé, držíte v ruce čerstvé vajíčko.

Jak poznat staré vejce?

Opět vám může pomoci voda. Pokud se vejce ve vodě vznáší ve vertikální poloze, jedná se již o starší vejce. Chrastění značí pukavec.

Další možností je prosvícení. Jděte do tmavé místnosti a baterkou se snažte vejce prosvítit. To by mělo odhalit vzduchové bubliny. Čím jsou bubliny větší, tím je vejce starší.

Skořápky od vajec v koši victoras / Shutterstock.com

Zkažené vajíčko má jasné znaky

Ještě před tím, než vejce rozklepnete třeba do těsta, ujistěte se, že to není pukavec. Pokud to totiž zjistíte pozdě a vajíčko už bude v míse s ostatními ingrediencemi, můžete si zkazit celý pokrm a vyhodit ho.

Nejspolehlivější je ověřit vůni či zápach. Jednoduše vyklepněte vajíčko do čisté mísy a přičichněte si, okamžitě poznáte, zda je vejce zkažené, či nikoli. Pokud je, aroma je velmi silné a nepříjemné.

Vsaďte na vzhled. Pokud je na skořápce prášek, může to značit plíseň, praskliny zase signalizují přítomnost bakterií.

Fazolová vaječná tortilla s chorizem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Fazolová vaječná tortilla s chorizem

Fazolová vaječná tortilla se salámem chorizo bude skvělou snídaní, svačinou, rychlým obědem nebo večeří. Připravenou ji budete mít během chvilky a zasytí vás na dlouhou dobu.

Fazolová vaječná tortilla s chorizem
Vaječná omeleta se špenátem a ředkvičkami
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Vaječná omeleta se špenátem a ředkvičkami

Vaječná omeleta je skvělým způsobem, jak začít den plný energie. Pokud hledáte inspiraci na výživnou a zdravou snídani, která i skvěle chutná, omeleta se špenátem a ředkvičkami je to pravé. Špenát, bohatý na železo a další důležité živiny, se skvěle doplňuje s křupavými ředkvičkami a jejich klíčky. To vše v kombinaci s jemnou chutí vajec a sýru. Omeleta poslouží nejen jako vydatná snídaně, ale také večeře či rychlý oběd.

Vaječná omeleta se špenátem a ředkvičkami

Užitečné tipy

  • Ideálně vejce spotřebujte do 14 dnů.
  • Čerstvá vejce využívejte k přímé spotřebě (míchaná vajíčka, vejce naměkko, omeleta), starší jsou ideální použít do těst nebo při vaření a pečení.
  • Vajíčka neomývejte. Můžete je tak kontaminovat, protože vaječná skořápka je propustná.

Zdroj: Sklizeno, Slepičář, Integra Žabčice