Hrozí zvýšení cen? Na vině je podle potravinářské komory zelená transformace

Žena se vyděšeně dívá do regálu v obchodě Drazen Zigic / Shutterstock.com

Od příštího roku hrozí růst cen potravin v celé Evropě. Za vším mají stát nová zelená evropská nařízení pro výrobce potravin, která mají navýšit administrativu a zvýšit náklady na produkci potravin. Některé potraviny přitom ale zdražují už teď.

Přečtěte si také

Dva důležité vitamíny, které pomáhají v boji s viry. Máte je v lékárničce?

Evropa má už teď dražší potraviny než zbytek světa

V příštím roce nás s největší pravděpodobností opět čeká zdražování potravin. Tentokrát nemá za zdražováním stát inflace, ale bruselská byrokracie. Nová zelená nařízení tak budou mít dopad nejen na samotné výrobce, ale zejména na zákazníky, kteří na to doplatí pravděpodobně ze všeho nejvíce.

Už dnes má Evropa dražší potraviny, než je tomu ve zbytku světa. A ještě je vlivem nesmyslných opatření budeme muset zdražovat. Obavy z dopadů zelené transformace jsou na místě. V klimatické politice bychom měli používat zdravý rozum,“ uvedla prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Starší žena se dívá do regálu v obchodě Stock-Asso / Shutterstock.com

Požadavků na výrobce má být spousta

Potravinářské podniky budou muset povinně poskytovat údaje o své uhlíkové stopě, měly by také zveřejňovat informace o tom, jak zlepšují své postupy v oblasti udržitelnosti, společnosti čeká i aktivní řízení dopadu na lidská práva a životní prostředí. To ale není všechno. Velké podniky budou muset přinést plán pro zmírňování klimatické změny a také například dokazovat, že ke své výrobě nevyužívají nucenou práci.

„Dále se v chystaném nařízení o obalech a obalových odpadech ukládá, že výrobci budou muset při obchodování v rámci B2B používat pouze opakovaně použitelné obaly. To bude problematické jak z hlediska technického provedení, včetně zajištění bezpečnosti potravin, tak z pohledu uhlíkové stopy, protože se to týká mimo jiné i palet se strečovými foliemi,“ uvádí Potravinářská komora ČR.

Některé potraviny zdražují už teď

Zdražování potravin lze pozorovat už nyní. Zdražuje máslo o čtyřicet procent, mléko od dvacet procent a čokoláda o pětinu. Za zdražování mléčných výrobků údajně může snížená kvalita kravského mléka. Důvodem měla být letní vedra.

Ačkoliv se vláda snaží kontrolovat inflaci a zmírnit tak dopady zdražování na spotřebitele, podle ekonomů se ceny na dřívější úroveň už vracet nebudou. V posledních třech letech pak výrazně zdražily brambory (o 88 %), cukr (o 65 %) a chléb (o 47 %).

Zdroj: Foodnet, Česká potravinářská komora, Echo24