Vyzkoušejte trik, jak se pohodlně napít s neoddělitelným víčkem na lahvi. Fakt to funguje!

Ruka drží červené víčko na plastové lahvi Kupi

Všechny plastové lahve už by podle jednotné strategie Evropské unie měly mít neoddělitelná víčka, což má zamezit jejich ztrácení a zatěžování přírody. Ale nikdo asi moc neřešil, že napít se pouze s odklopeným víčkem je dost nepohodlné. Když to neumíte! Redakce Kupi pro vás vyzkoušela trik ze sociálních sítí.

Přečtěte si také

Křupavé máslové rohlíčky jen ze tří ingrediencí: Sladká pochoutka s domácím džemem

Video: Trik, jak správně odklopit víčko

S návodem, jak odšroubovat z lahve plastové víčko a správně ho odklopit, aby při pití nevadilo, přišla řada youtuberů, tiktokerů i instagramerů. Vlastně se jedná o tentýž trik či vychytávku (anglicky hack), protože s plastovými PET lahvemi se toho zase moc vymyslet nedá. Podívejte se na jedno video z facebooku za všechny.

„Celá Itálie pořád dokola šílí kvůli těmto víčkům. Lidé si stěžují, že když pijí, tak jim víčko naráží do nosu a neví, co s tím mají dělat,“ uvádí tento trik italský youtuber ThePaisinis. „Klídek, klídek vážení, v Evropě jsme našli řešení,“ říká a víčko lahve po odšroubování neodklopuje, ale přetahuje ho i s připevněnou částí na opačnou stranu hrdla. „Vidíte? Zůstane dole,“ vysvětluje a demonstrativně se napije, aniž by mu víčko jakkoliv překáželo. Pak ještě ukazuje, jak víčko přetáhnout zpět na původní místo a lahev opětovně zavřít.

Test Kupi: Funguje to, ale musíte opatrně!

V redakci Kupi jsme byli zvědaví, jestli tento trik opravdu funguje, a tak jsme se ho rozhodli otestovat. Pro test nám posloužil jeden známý kolový nápoj, přesněji řečeno lahev o objemu 0,5 litru.

A skutečně. Víčko lze u lahve od tohoto výrobce přetáhnout přes hrdlo na druhou stranu, stejně jako to ukazují influenceři na sociálních sítích. Na svém místě dobře drželo a z lahve se dalo pohodlně napít. Pak jsme uzávěr přetáhli zase zpět a lahev zašroubovali. Ale!

Problém nastal při pokusu číslo dvě. Opět jsme víčko odšroubovali, přetáhli, napili se, ale při snaze vrátit ho podruhé na původní místo se ozvalo „rup!“ a zůstalo nám v ruce. Takže s plastovým kroužkem se musí zacházet jemně a na příliš časté opakování to nevidíme.

Ruka drží červené víčko na plastové lahvi Kupi

Pevná víčka jsou definitivní povinností

Řada výrobců přešla na pevná víčka už před více než jedním rokem, ale definitivně platí tato povinnost od června 2024. Do té doby měly nápojové koncerny čas vymyslet, jak to technicky udělají.

Evropská unie schválila tuto směrnici už v roce 2018 a jejím hlavním cílem je snížit množství plastového odpadu z jednorázových výrobků. Výrobci nápojů se novince bránili a tvrdili, že jim značně prodraží a zkomplikuje výrobu, ale nakonec se se změnou museli vyrovnat. Ovšem objevila se nová vlna nevole, a to ze strany samotných spotřebitelů, kterým víčka při pití vadí.

Poradit jim neuměli ani samotní výrobci nápojů. Například Michal Dyttert, ředitel pro korporátní záležitosti a udržitelnost v Coca-Cola Česko a Slovensko, v reportáži České televize ukazoval, že lidé mají dvě možnosti. „Základní je ta, že to odšroubují a nechají to na straně, a druhá je, že někteří to ještě takhle utrhnou, aby měli větší vůli,“ ukazoval na lahvi. O žádném triku ve formě přetažení se nezmínil.

Trik s přetažením víčka zpopularizovali až influenceři na sociálních sítích. Vyzkoušejte ho a napište nám do diskuze, jestli vám taky fungoval, u jakých lahví a jestli vám tato změna vadí, či nevadí.

Zdroje: Kupi, dTest, Česká televize, YouTube, TikTok, Facebook