Vydělávejte sběrem podzimních plodů. Zájem je o kaštany i žaludy, nejlépe placené jsou bukvice

Usmívající se žena ve svetru drží v dlani kaštany Yuricazac / Shutterstock.com

Sbíráte při procházce kaštany a žaludy a vždy jich máte plnou kapsu? Využijte příležitosti a zpeněžte to. Budete dělat to, co vás baví, trávit čas venku a ještě si vyděláte nějakou tu korunu.

Přečtěte si také

Restaurace záměrně plní obaly značky Heinz jiným kečupem. Řešením má být změna designu lahví

Kaštany (plody jírovce), bukvice, nažky (plody lípy) i žaludy patří k plodům, kterých je na podzim na ulicích spoustu. Rozhodně se je vyplatí sbírat, nejen, že si z nich můžete udělat krásné dekorace, vyrobit domácí přípravky na úklid nebo je po správném zpracování zkonzumovat, ale můžete si jimi i vydělat. Kolik peněz můžete dostat a za jaké množství?

Sbírejte a prodávejte

Na podzim u nás probíhá výkup podzimních plodů, což jsou cenné suroviny, jež jsou hojně využívány například jako krmivo pro zvěř nebo k výsevu. Do sběru můžete zapojit i děti, které si tak mohou vydělat pár kaček do kasičky.

Kolik si vyděláte

Nepředstavujte si horentní částky, jedná se o malý přivýdělek. Za jedno kilo žaludů dostanete průměrně 20 Kč, za kilo bukvic až 200 Kč, ty jsou pro sběr nejoblíbenější. Pokud ale výkup organizuje škola, počítejte se značně nižšími částkami (kilo žaludů z dubu červeného a kaštanů cca za 5 Kč, žaludy z dubu letního a zimního za 10 Kč).

Pokud byste to vzali vážně a začali sbírat opravdu velké množství (desítky kil), je dobré se s výkupním místem poradit a dát mu dopředu vědět. V takovém případě doporučujeme vybírat místo s možností svozu, pokud plody nemáte jak sami převézt. Na některých místech dochází k výkupu směsí, což vám ušetří přebírání, ale cena je velmi nízká – cca 1 Kč/kg, opět ideální příležitost pro děti.

Zjistěte si také dopředu, jaké je minimální množství, které můžete odevzdat. Abyste následně nebyli překvapení a plody si nemuseli odnést zklamaní zpátky domů. Většinou je to v řádech kil.

Dlaň plná žaludů Creative Family / Shutterstock.com

Pečlivě vybírejte

Zaplaceno dostanete jen za kvalitní kousky, takže se vyplatí precizně vybírat a nesbírat každý plod, který uvidíte. Ideální je plod čistý, nepoškozený, suchý a bez dírek. Také se doporučuje sbírat je do prodyšných pytlů, papírových tašek nebo přepravek, nikoli do igelitů, jelikož v nich může dojít k zapaření a následné tvorbě plísně.

Vždy sbírejte a odevzdávejte čerstvé plody, nikoliv vysušené, což je typickým znakem stáří. U bukvic je důležité sbírat ty zdravé a plné, které ale padají až po tom, co se strom zbaví napadených, prázdných a suchých kousků.

Pečené kaštany
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Pečené kaštany

Pečené kaštany obsahují bílkoviny, sacharidy a zdravé tuky. Také v sobě mají vlákninu, vitamíny i minerály. Vůně pečených kaštanů je cítit skoro na každém vánočním trhu, připravit si je ale snadno můžete i doma.

Pečené kaštany

Zajímavost – pochutnejte si na bukvicích

Bukvice se vyplatí nasbírat i pro vlastní potřebu. Věděli jste, že je můžete jíst? Potěší vás lahodná oříšková chuť i složení s oleji, tříslovinami, vitamíny i minerálními látkami. V minulosti se z bukvic připravovala náhražka kávy a také se přidávala do mouky pro vyšší výživnost. Dopřejte si jich jen hrst, velké množství by vám nemuselo udělat dobře kvůli obsahu jedovaté látky fagin.

Zdroj: Výkup bukvic, LL Spol, Lázeňské lesy a parky Karlovy Vary, Kupi