Jak si vyrobit domácí kypřicí prášek jen ze tří surovin

Kypřicí prášek v bílé misce a_honcharovaa / Shutterstock.com

Vyrobte si doma vlastní kypřicí prášek a ušetřete. Pohlídáte si, aby byl bez nezdravých fosfátů, což z něj dělá zdravější verzi toho kupovaného, a na výrobu vám budou stačit pouhé tři ingredience.

Přečtěte si také

Vysoká daň nutí kuřáky nakupovat cigarety v zahraničí, především v Polsku, a bují i pašování

Proč je kypřicí prášek důležitý?

Bez kypřicího prášku se neobejde žádná hospodyňka, která alespoň občas něco peče. Pokud jste to i vy, máte dvě možnosti. Buď si kypřicí prášek koupíte, nebo si ho vyrobíte doma, což s sebou nese značné výhody. Je to levnější a budete mít výhradní kontrolu nad složením, takže ten domácky vyrobený může být i zdravější.

Cena kypřícího prášku:

  • Kávoviny, 13 g, 2 Kč
  • Dr. Oetker, 12 g, 4 Kč
  • Labeta, 12 g, 5 Kč
  • Amylon, bezlepkový, bezfosfátový, 12 g, 6 Kč
  • Nature's Promise BIO, 12 g, 9 Kč

Možná se ptáte sami sebe „Co se stane, když do těsta nedám prášek do pečiva?”. Prášek do pečiva (slangově prdopeč) má v těstě svou roli a pekaři a cukráři ho do něj nedávají celá léta jen tak. Jeho úkolem je zvětšení objemu pomocí bublinek v těstu a odlehčení textury pečiva. Díky němu bude upečená buchta vysoká a krásně nabyde.

Je kypřicí prášek škodlivý?

Škodlivost kypřicího prášku byla již několikrát středem diskuzí. Kupované kypřicí prášky často obsahují jako kyselou složku fosforečné soli, které najdete i v tavených sýrech nebo sypkých směsích na výrobu nápojů. Z toho důvodu se vyplatí si za kypřicí prášek bez fosfátů připlatit, nebo lépe – vyrobit si vlastní.

Domácí prášek do pečiva

Pokud jste se rozhodli pro výrobu prášku do pečiva, zajistěte si pouhé tři ingredience – vinný kámen, jedlou sodu a kukuřičný škrob. Smíchejte 4 lžičky škrobu, 8 lžiček vinného kamene a 4 lžičky jedlé sody. Všechno pečlivě promíchejte a dejte do uzavíratelné nádoby.

Jaký je rozdíl v používání kupovaného a domácího kypřicího prášku? V množství. Pokud v receptu použijete domácí kypřicí prášek, pamatujte, že je třeba ho dát o trochu více (cca o půl lžičky), kypří totiž o něco méně. Pracujte s ním rychleji a zbytečně ho nenechávejte v těstě stát.

Kuchař přidává prášek do pečiva do mísy SergeyKlopotov / Shutterstock.com

Jak nahradit kypřicí prášek

Pokud kypřicí prášek nemáte, vyrábět se vám nechce, nebo na něj nemáte potřebné suroviny, můžete si poradit i jinak. Nahradit ho můžete jedlou sodou (1 čajová lžička jedlé sody za 3 lžičky prášku do pečiva), vinným kamenem, sodovkou (místo vody v receptu použijte sodovku) a vyzkoušet můžete i sníh z bílků, který má tendenci kypřit. Je důležité udržet jeho nadýchanost, proto pracujte opatrně a těsto místo míchání jen tak lehce otáčejte.

  • Jak nahradit prášek do pečiva sodou? Pokud si místo kypřicího prášku vyberete jedlou sodu, mějte na paměti, že ta (stejně jako vinný kámen) začíná kypřit okamžitě po přidání do těsta, kdežto klasický kypřicí prášek pracuje až po vložení do trouby, kdy dojde ke zvýšení teploty. Pracujte proto velmi rychle.
Dýňový cheesecake
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Dýňový cheesecake

Dýňový cheesecake je svěží a lehký dezert, který si zaručeně zamilujete. Pokud zrovna zpracováváte dýni Hokkaidó, odeberte jeden hrnek uvařené dýně a připravte z ní pyré do tohoto koláče. Z něj pak vykouzlíte jednoduchý a vláčný cheesecake s jemně sladkou chutí, který ocení malí i velcí mlsouni.

Dýňový cheesecake

Je prošlý kypřicí prášek problém?

Pokud máte kypřicí prášek doma dlouho, je již po datu minimální trvanlivosti a bojíte se, zda může být závadný, uklidníme vás. Pokud jste ho správně uchovávali (tzn. zavřený a v suchu), můžete ho použít. Možná bude mít jen změněnou strukturu nebo barvu. Pokud je ale otevřený nebo je prošlý už opravdu dlouho, může se stát, že nebude kypřit.

Zdroj: BBC Good Food, Food&Wine, Kupi, WebMD