Vyrobte si doma vlastní kypřicí prášek a ušetřete. Pohlídáte si, aby byl bez nezdravých fosfátů, což z něj dělá zdravější verzi toho kupovaného, a na výrobu vám budou stačit pouhé tři ingredience.
Bez kypřicího prášku se neobejde žádná hospodyňka, která alespoň občas něco peče. Pokud jste to i vy, máte dvě možnosti. Buď si kypřicí prášek koupíte, nebo si ho vyrobíte doma, což s sebou nese značné výhody. Je to levnější a budete mít výhradní kontrolu nad složením, takže ten domácky vyrobený může být i zdravější.
Cena kypřícího prášku:
Možná se ptáte sami sebe „Co se stane, když do těsta nedám prášek do pečiva?”. Prášek do pečiva (slangově prdopeč) má v těstě svou roli a pekaři a cukráři ho do něj nedávají celá léta jen tak. Jeho úkolem je zvětšení objemu pomocí bublinek v těstu a odlehčení textury pečiva. Díky němu bude upečená buchta vysoká a krásně nabyde.
Škodlivost kypřicího prášku byla již několikrát středem diskuzí. Kupované kypřicí prášky často obsahují jako kyselou složku fosforečné soli, které najdete i v tavených sýrech nebo sypkých směsích na výrobu nápojů. Z toho důvodu se vyplatí si za kypřicí prášek bez fosfátů připlatit, nebo lépe – vyrobit si vlastní.
Pokud jste se rozhodli pro výrobu prášku do pečiva, zajistěte si pouhé tři ingredience – vinný kámen, jedlou sodu a kukuřičný škrob. Smíchejte 4 lžičky škrobu, 8 lžiček vinného kamene a 4 lžičky jedlé sody. Všechno pečlivě promíchejte a dejte do uzavíratelné nádoby.
Jaký je rozdíl v používání kupovaného a domácího kypřicího prášku? V množství. Pokud v receptu použijete domácí kypřicí prášek, pamatujte, že je třeba ho dát o trochu více (cca o půl lžičky), kypří totiž o něco méně. Pracujte s ním rychleji a zbytečně ho nenechávejte v těstě stát.
Pokud kypřicí prášek nemáte, vyrábět se vám nechce, nebo na něj nemáte potřebné suroviny, můžete si poradit i jinak. Nahradit ho můžete jedlou sodou (1 čajová lžička jedlé sody za 3 lžičky prášku do pečiva), vinným kamenem, sodovkou (místo vody v receptu použijte sodovku) a vyzkoušet můžete i sníh z bílků, který má tendenci kypřit. Je důležité udržet jeho nadýchanost, proto pracujte opatrně a těsto místo míchání jen tak lehce otáčejte.
Dýňový cheesecake je svěží a lehký dezert, který si zaručeně zamilujete. Pokud zrovna zpracováváte dýni Hokkaidó, odeberte jeden hrnek uvařené dýně a připravte z ní pyré do tohoto koláče. Z něj pak vykouzlíte jednoduchý a vláčný cheesecake s jemně sladkou chutí, který ocení malí i velcí mlsouni.
Pokud máte kypřicí prášek doma dlouho, je již po datu minimální trvanlivosti a bojíte se, zda může být závadný, uklidníme vás. Pokud jste ho správně uchovávali (tzn. zavřený a v suchu), můžete ho použít. Možná bude mít jen změněnou strukturu nebo barvu. Pokud je ale otevřený nebo je prošlý už opravdu dlouho, může se stát, že nebude kypřit.
Zdroj: BBC Good Food, Food&Wine, Kupi, WebMD