Zákazníci na Amazonu skupují výhodné mystery boxy a balíčky čokolád. Vyjdou opravdu levněji?

Mix čokoládových tyčinek Snickers, MilkyWay, Twix a M&M's bonbonů. Steve Cukrov / Shutterstock.com

Sháníte domů pořádnou zásobu čokoládových tyčinek pro zahnání stresu, učení se na zkoušky nebo přípravu občerstvení na párty či filmový maraton? Mezi zákazníky teď letí výhodné balíčky sladkostí dostupné na Amazonu, které prý vyjdou levněji než v akci v supermarketech. Podívali jsme se proto, co všechno se dá s doručením do České republiky koupit a spočítali, zda jsou jednotlivé sladkosti opravdu levnější.

Přečtěte si také

Vydělávejte sběrem podzimních plodů. Zájem je o kaštany i žaludy, nejlépe placené jsou bukvice

(Ne)výhodná sladká koupě?

Velký rozruch vzbudil v nedávné době mezi zákazníky britského Amazonu velký box tyčinek vydaný přímo společností Mars, který lze nechat dovézt i do Česka. Uvnitř krabice najdete celkem 30 standardně velkých balení Snickers, Twix, Bounty a Maltesers či arašídových M&M's, po šesti kusech od každého druhu. Dohromady 1,4 kilo sladkostí s cenovkou od 20,99 liber (v přepočtu asi 635 korun, tedy kolem 21 Kč za kus).

A ačkoliv se podle recenzí britských zákazníků jedná o skvělou nabídku, která vychází lépe než konkurenční mixy nebo snad nákupy v supermarketech, z pohledu českých zákazníků se o až tak výhodnou koupi nejedná. V první řadě už jen proto, že u tohoto produktu se nám v košíku naúčtuje poštovné ve výši více než šest set korun. I bez něho by nás ale oblíbené čokoládové tyčinky lépe nevyšly.

Krabička se sladkostmi značek Twix, Snickers, Bounty, Maltesers a M&M's ‎Mars Wrigley Confectionery UK

Cenové srovnání: Amazon vs. naše letáky

Pokud se totiž podíváme na data cenového srovnávače Kupi.cz, zjistíme, že běžná cena tyčinek Mars, Snickers či Twix o stejné gramáži, jaká je i ve výše zmíněném boxu, se u nás pohybuje kolem 21,90 Kč (u bonbonů M&M's 45 g je to 29,90 Kč) – tedy podobně, jako vychází cena jedné tyčinky ve „výhodném“ balení. V akci je potom lze koupit i za 12,90 Kč (bonbony M&M's od 19,90 Kč).

Podobně jsou na tom i jiné balíčky, které jsme nalezli na německém Amazonu, dostupném i v české verzi. Například obdobný mix produktů od výrobce Mars – jednou tak velká hnědá krabice plná tyčinek a arašídových dražé – obsahuje 72 kusů (celkem 3,8 kg) a stojí 1 100 Kč. Po připočtení dopravy kolem 350 korun nás jedna sladkost vychází na 20 korun, což je opět mnohem více než v letákové akci.

Dalším příkladem může být fialová krabice plná mixu deseti různých Milka čokolád (100 g), která stojí 517 Kč. Jedna tabulka by nás takto vyšla na necelých 52 korun. Což je ještě více, než kolik u nás stojí Milka běžně. Ve slevách dokonce začíná na ceně 22,90 Kč.

Vyplatí se kupovat velké balíky čokolád?

Pokud hledáte originální, netradičně zabalený dárek, nad kterým nebudete muset ztrácet žádný čas navíc a jste ochotni si za pohodlí připlatit, pak mohou být různé poskládané balíčky cukrovinek ideální volbou. Obsažené sladkosti vás obvykle vyjdou na podobnou (nebo o něco vyšší) cenu, než jakou stojí běžně v našich supermarketech.

Pokud však chcete na nákupu ušetřit a hledáte pouze levnější zdroj své milované čokolády, pak doporučujeme si jednotlivé obsahy produktů alespoň orientačně přepočítat. Značky jako Kinder, Milka, Oreo, Nutella, Mars, Snickers, Kit Kat, M&M's a další najdete v databázi na Kupi.cz, kde se rovnou můžete podívat na jejich běžné i akční ceny. A rychle si tak udělat obrázek o tom, zda se vyplatí je kupovat na internetu, nebo si zaběhnout do nejbližšího obchodu.

Žena s propiskou sedí u letáku s akčním zbožím maruco / Shutterstock.com

Mystery boxy plné mlsání

Pro některé milovníky sladkých i slaných dobrot nejsou rovněž balení, u kterých předem znají obsah, ničím zábavným. A mnohem raději mají tzv. mystery (tajemné) boxy. U těch navíc výrobci obvykle garantují, že celková hodnota produktů je vyšší než zakoupená cena balíčku.

Pokud takové ochutnávání baví i vás, z nabídky na našem trhu můžete vyzkoušet například mystery boxy plné dovozových amerických nebo asijských cukrovinek a snacků, případně potravinové mystery boxy plné novinek a sezónních produktů.

Zdroje: Belfast Live, Kupi, Amazon.co.uk, Amazon.de