Jsou považovány za zdravou alternativu čerstvého ovoce a v obchodech nepatří k nejlevnějším, přesto se v případě mnoha (známých) značek o vysoké kvalitě hovořit nedá. Jak ukázaly nedávné výsledky časopisu dTest, výrobci mrazem sušených jahod si vůbec nedělají starosti se zbytky pesticidů. Sporné mohou být i deklarované benefity jako je vysoký obsah vitamínu C nebo absence přidaného cukru. Které výrobky pohořely?
Do laboratoří dTestu zavítalo 17 vzorků lyofilizovaných neboli mrazem sušených jahod. Na hodnocení produktů potom měla zásadní vliv analýza reziduí pesticidů. Ačkoliv předpisy nelimitují samotný počet nalezených látek, dTest při sestavování žebříčku přihlížel zejména ke zjištění možného koktejlu látek používaných jako ochrana rostlin před škůdci všeho druhu. A jak ukázaly výsledky, jejich množství bylo v řadě výrobků alarmující.
„Pohled na výsledky laboratorních protokolů nás velmi nemile překvapil nezvykle vysokými počty naráz nalezených pesticidů,“ uvedla šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová. Pro představu, jak moc závažné množství bylo nalezeno, uvedl časopis srovnání s dřívějšími testy. V minulosti byly znepokojivé například závěry hodnocení ovocných šťáv (2019) nebo rozinek (2022), kde bylo nalezeno nejvýše 24 různých pesticidů v jednom vzorku. Test lyofilizovaných jahod nicméně tento rekord překonal, a to hned několikrát. Vzorek s nejvyšším naměřeným počtem čítal mix 30 reziduí.
„Nechtěným rekordmanem se stala značka Allnature, v jejíchž jahodách zaznamenala laboratoř rezidua 30 různých pesticidů najednou. S tak vysokým počtem jsme se v jednom vzorku během posledních let v žádném testu nesetkali,“ přiblížila Hoffmannová.
Vysoký počet látek ukrývaly podle aktuálního dTestu rovněž značky Farmland a Vilgain (obě po 28 zjištěných reziduích) a také výrobky Emco Jahody plátky sušené mrazem nebo GymBeam Lyophilized Strawberries (obě po 26). To znamená, že téměř každý třetí vzorek jahod překonal svým koktejlem reziduí pár dosavadních „rekordmanů“ z řad ovocných šťáv nebo rozinek.
Řada zákazníků po mrazem sušeném ovoci sahá také proto, že je prezentováno jako zdravá alternativa čerstvých plodů ideálních na cesty, do svačin nebo jen tak na mlsání. Díky technologii sušení mrazem se z ovoce odstraňuje pouze voda, proto by si mělo zachovávat téměř tolik vitamínů a minerálů jako to čerstvé, zároveň by mělo díky absenci doslazování dosahovat autentické chuti. Také proto se laboratoř organizace dTest zaměřila i na tyto dva parametry.
Podle údajů databází složení potravin by například 100 gramů čerstvých jahod mělo obsahovat asi 60 mg vitamínu C, sušené jahody by ho tak po odstranění vody mohly mít až 600 mg/100 g. Jak nicméně ukázaly testy, ve 100 gramech hodnocených výrobků se obsah vitamínu C pohyboval mezi 362 mg a 72,5 mg. Tedy i s možnou tolerancí mnohonásobně méně.
Co se potom obsahu cukru týče, lyofilizované jahody nejsou přislazované jako běžně sušené ovoce, nicméně ani tak bychom to s jejich konzumací neměli přehánět. Stále obsahují v průměru asi 50 % přirozeně se vyskytujícího cukru. A vzhledem k tomu, že jsou dostupné v podobě křehkých a lehkých plátků, jich můžeme mít tendenci sníst mnohem více, než bychom zkonzumovali čerstvého ovoce. Zvláště rodiče malých dětí by tak měli pamatovat na to, že i lyofilizované jahody jsou především „sladkým“ dezertem.
Zjištěné nedostatky ohledně obsahu pesticidů nebo nízkého množství vitamínu C z laboratoře bohužel zákazníci běžně nemají možnost odhalit, a to ani z obalů výrobku.
Orientovat se na trhu nedá ani podle ceny. Všechny mrazem sušené plody patří k dražším potravinám. Cena lyofilizovaných jahod se na trhu pohybuje kolem 200 korun za 100 g, za menší balení dáte v přepočtu i více. Nejen proto je dobré v tomto případě dát na závěry spotřebitelských testů a při výběru značek přihlédnout k jejich výsledkům.
Zdroje: Kupi, dTest, Healthline