U kupovaných pokrmů bychom se měli vždy mít na pozoru, a to platí i pro praktické dětské přesnídávky. Neházejte do košíku každou, nejdříve si prostudujte složení, obsah cukru, ale i podíl ovocné složky.
Dětské přesnídávky jsou vhodné pokrmy, které rodiče dávají svým dětem, ale dokonce si je kupují i někteří dospělí. Mají praktické balení, dají se vzít kamkoliv s sebou a mají často i dobrou chuť. To ale není jediné, na co bychom se při jejich koupi měli zaměřit. Ne každá dětská kapsička má vhodné složení nebo třeba obsah cukru.
Pokud srovnáme obě dvě varianty, záleží na tom, co upřednostňujete. U doma vyrobených přesnídávek přesně víte, co do nich dáváte, můžete si pohlídat jak množství ovoce, tak i cukru a navíc je krásně můžete přizpůsobit chuti dítěte a jsou čerstvé. Na druhou stranu výroba takových přesnídávek může zabrat poměrně hodně času, který ne každý má, a proto volí kupovanou variantu. Pokud můžete alespoň občas zařadit i domácí pokrm, bude to vhodně vyvážené.
„Přesnídávky se zařazují do jídelníčku dítěte od 6. měsíce věku, kdy začíná s příkrmy. Ideální je si připravit přesnídávku z čerstvého a sezónního ovoce doma. Protože přesně víte, co obsahuje, a je bez přidaných látek. Pokud ale sáhnete po kupované, vybírejte přesnídávky s vysokým obsahem ovoce, bez přidaného cukru a chemických přísad,“ přidává komentář pro Kupi nutriční specialistka Lenka Tarasidu.
Při nákupu dětských pokrmů by neměla rozhodovat chuť ani barevný obal, nýbrž důležitější aspekty.
Zvlášť u dětí bychom měli regulovat a kontrolovat množství cukru, které přijímají. Vyhněte se proto přesnídávkám, jež obsahují přidaný cukr, což je zbytečný cukr navíc. Je ale nutné dodat, že i ten přirozený může vyvolat problém, pokud je přijímán ve větším množství. Důsledkem pak mohou být zubní kazy. Lenka Tarasidu ještě dodává, že důležité je zkontrolovat i obsah konzervantů, barviv a umělých aromat, které nejsou žádoucí.
Dýňové pyré tvoří základ mnoha receptů, můžete jej použít do palačinek, bramborovo-dýňové kaše, dýňového koláče, na přípravu dýňového latté a dalších. Podle našeho receptu připravíte jednoduché a rychlé pyré, které můžete ihned využít nebo jej nechat na později.
Pokud chcete pro své dítě to nejlepší, rozhodně vybírejte biokvalitu bez přítomnosti pesticidů. Jsou sice dražší, ale věřte, že se to vyplatí. Pokud byste si vybrali klasickou přesnídávku, může se v ní ukrývat ovoce v takovém stavu, ve kterém byste ho dítěti nikdy nedali.
Co se týče obalů, dnes je možné koupit přesnídávku buď jako kapsičku se šroubovacím uzávěrem, což je velmi praktické, dítě se tak nají samo a je to skvělá volba při cestování, zatímco skleněné lahvičky jsou ekologičtější a můžete je znovu využít. Obal by ale neměl mít vliv na kvalitu výrobku.
Čím vyšší je podíl ovoce, tím lepší. Ideální je 100 %. Z tohoto důvodu si vždy čtěte, co daná přesnídávka obsahuje a v jakém množství.
Je dobré také sledovat přítomnost alergenů, jako je lepek nebo laktóza.
„Přesnídávky můžete podávat 1–2krát denně jako svačinu. Pro děti ve věku 6–12 měsíců je vhodné množství 100–150 g, pro starší děti 150–200 g. Přesnídávka by neměla nahrazovat čerstvé ovoce či zeleninu, ale být jen součástí pestré stravy,“ doplňuje Lenka Tarasidu na závěr. Je dobré také přesnídávky kombinovat i s pevnými kousky ovoce a zeleniny, aby se dítě naučilo žvýkat.
Zdroj: Kupi, dTest