Dálniční známky opět zdraží, cena nově poroste každý rok. Část řidičů ji má zdarma

Dálnice Jan Nedbal / Shutterstock.com

Letos se poprvé po dvanácti letech zdražila dálniční známka, a to z 1500 Kč na 2300 Kč. I když je to poměrně velké zdražení, příští rok nás čeká znovu, jen ne tak výrazné. Dálniční známka se totiž bude mírně zdražovat každý rok.

Přečtěte si také

Hroznový koláč s vínem: Dokonalá pochoutka, kterou jste ještě nejedli!

U ceny dálniční známky začne od příštího roku platit automatická valorizace. Částka by se měla zaokrouhlovat na celé stokoruny a samotnou výši by měla ovlivňovat inflace. Nový ceník dálničních známek bude platit od 1. ledna 2025.

Zdražení dálniční známky v roce 2025: Kolik bude stát?

Zvýšení ceny dálniční známky nejspíš není nic, co by řidiče těšilo. Tentokrát bude ale zdražení o dost mírnější než v letošním roce. Ministerstvo dopravy oznámilo, že roční dálniční známka pro spalovací motory v roce 2025 zdraží o 140 korun na 2 440 korun. Zdražení se ale bude týkat i krátkodobých známek.

Za měsíční dálniční známku zaplatí řidiči aut se spalovacími motory o 30 korun více, tedy celkem 460 korun. U desetidenní známky bude zdražení 20 korun na 290 korun a jednodenní zdraží o desetikorunu na 210 korun.

Dálnice Jan Nedbal / Shutterstock.com

Cena pro hybridy a auta na plyn

Jinou cenu než auta se spalovacím motorem mají auta s hybridním motorem a také auta na plyn. Řidiči aut na zkapalněný plyn a biometan zaplatí polovinu, tedy 1 220 korun. Majitelé hybridních vozů pak zaplatí jen čtvrtinu, což je 610 korun za roční známku, 110 korun za měsíční a pouhých 50 korun za denní známku. Auta poháněná vodíkem a také elektromobily mají dálniční známku zcela zdarma.

Jak se počítá cena dálniční známky

Cena dálniční známky bude od příštího roku každoročně růst, a to na základě pevně stanovených kritérií. Mezi ty patří například meziroční procentuálně vyjádřený vývoj průměrného ročního indexu spotřebitelských cen, který zjišťuje Český statistický úřad, ale také délka dálnic v provozu. Tyto procentuální hodnoty se mají sečíst a podle výsledného čísla se upraví hodnota roční dálniční známky.

„Mechanismus automatické valorizace všech sazeb časového poplatku jsme do zákona dali, abychom cenu za užívání dálnic dlouhodobě udrželi na stabilní úrovni, která odpovídá vývoji cen a rozsahu dálniční sítě. Naplní-li se příznivá makroekonomická predikce pro příští rok, nelze už očekávat zásadnější meziroční zvyšování cen,“ vysvětluje ministr dopravy Martin Kupka.

Ministerstvo slibuje, že poplatek využije pouze na dálnice

Dálniční známka může být pro někoho velkou investicí, přesto může mít spousta řidičů pocit, že se na dálnicích mnoho změn neděje. Ministr dopravy ale slibuje, že se poplatek využije přesně tam, kde by se využít měl. „Veškeré peníze z dálničních známek vracíme do výstavby a údržby dálnic, fakticky tedy těm, kteří je platí,“ řekl ministr dopravy.

Zdroj: Ministerstvo dopravy, e15, Kupi