Kaufland prodává balkonovou solární elektrárnu za atraktivní cenu! Co Datart nebo Hornbach?

Fotovoltaika na balkoně Mariana Serdynska / Shutterstock.com

Na e-shopu Kauflandu teď najdete domácí fotovoltaickou elektrárnu za mimořádně zajímavou cenu. Jedná se o set dvou solárních panelů, střídače a kabelu, který doma zapojíte do zásuvky. Nastavení provedete snadno přes mobilní aplikaci. Podobné systémy nabízí taky Datart, Hornbach a specializované e-shopy.

Přečtěte si také

Jak nakupovat bezpečně na internetu? Seznam rizikových e-shopů ČOI vám pomůže

Na úvod raději připomeňme, že v kamenných prodejnách Kaufland balkonovou solární elektrárnu nenajdete. Koupit si ji ale můžete online na marketplace Kaufland.cz, kde se model VESKA 1000/800 W aktuálně prodává za hodně zajímavých 14 490 Kč. Za podobně výkonnou sestavu dáte u jiných prodejců i dvakrát více. V minulosti vás Kupi informovalo o levné FVE z Lidlu, ale ta se prodávala jen v Německu.

Pokud jste na Kauflandu online ještě nenakupovali, měli byste vědět, že se nejedná o klasický e-shop jednoho výrobce (Kauflandu), ale o už zmíněný „marketplace“ neboli „tržiště“. Německý supermarket, který má stejného majitele jako Lidl, toto tržiště zastřešuje a po patřičném schválení na něm umožňuje prodej zboží dalším subjektům – v tomto případě jde o prodejce EveMotionGmbH.

Návod na instalaci fotovoltaiky Kaufland.cz

Snadná instalace a oboustranné panely

„Mám ji zatím provizorně nainstalovanou a podle kontroly spotřeby odpovídá parametrům výrobku. S cenou jsem velice spokojený,“ píše v recenzích zákazník z Česka, který si elektrárnu zakoupil na jaře 2024. „Díky hodně hodinám slunečního svitu v letošním roce jsem na nákladech za elektřinu dost ušetřil. Systém dodává energii každý den,“ potvrzuje další zákazník, tentokrát z Německa.

Balkonovou solární elektrárnu VESKA VK430M10-108D4 „z Kauflandu“ s výstupním výkonem až 800 W si zvládnete podle manuálu výrobce nainstalovat sami tzv. Plug&Play – zapojíte a funguje. Není k tomu potřeba součinnost ani revize elektrikáře. Zároveň na základě novely energetického zákona z roku 2023 nemusíte mít k provozování FVE žádnou licenci, ta je potřeba až nad výkon 50 000 W (50 kW). Nicméně doporučujeme oznámit zapojení svému poskytovateli elektrické energie a poradit se s ním co a jak.

Sestava je vhodná k instalaci na balkon, střechu, garáž nebo terasu. Skládá se ze dvou bifaciálních solárních panelů (525 W + 525 W) – mají fotovoltaickou plochu z obou dvou stran, takže je můžete postavit i do prostoru, jednoho střídače a 5metrového síťového kabelu. Maximální výkon panelů je tedy 1 050 W.

V ideálních podmínkách výkon 800 W

Panely tvoří 108 monokrystalických článků N-TYPE – TOPCON, jejich celkový rozměr je 173 x 114 x 3 cm a váží 21,5 kg. Výstupní výkon střídače dosahuje 800 W a napětí 230 V a 50 Hz, je tedy vhodné k okamžitému odeslání do elektrické sítě.

Elektrárna VESKA se pyšní standardem výroby elektrické energie MPPT, robustním hliníkovým krytem s chladicím žebrováním a účinností střídače údajně až 99 %. V klidovém režimu má spotřebu na svůj provoz menší než 50 mW. Pokud byste uvažovali nad rozšířením, sestava je kompatibilní s FVE produkty standardu MC4.

Sestava nemá žádnou baterii pro uchování energie. V případě, že byste chtěli energii zdarma ze slunečního svitu přenášet, můžete si na marketplace Kauflandu pořídit např. zajímavou přenosnou elektrárnu Swarey S500 za 9 950 Kč.

Solární panely na balkonech Mariana Serdynska / Shutterstock.com

Balkonové fotovoltaiky má taky Datart nebo Hornbach

Malé domácí solární elektrárny dnes koupíte jako každý jiný elektronický spotřebič.

V Datartu je momentálně k dostání fotovoltaika Technaxx TX-220 za 17 299 Kč. Instalací se od té z Kauflandu mnoho neliší, ale kromě toho, že je dražší, má ještě nižší výkon. Balení obsahuje dva solární panely s výkonem 325 W, střídač s výstupním výkonem až 600 W, adaptér do zásuvky a rovněž 5metrový připojovací kabel. Účinnost udává výrobce maximálně 22,7 % a i zde je FVE kompatibilní s výrobky standardu MC4. Celkové rozměry panelů jsou 159 x 107 x 10 cm a hmotnost činí 40 kg.

Alternativou k velkým setům z Kauflandu nebo Datartu výše může být třeba i sestava ze specializovaného e-shopu Meesenburg.cz, kde balkonový set FVE se dvěma solárními panely, střídačem, propojovacími kabely a celkovým výstupním výkonem až 600 W koupíte za 16 909 Kč.

V nabídce Hornbachu je pak set Technaxx 300W TX-212 pro ty, kteří si chtějí domácí fotovoltaickou elektrárnu zatím vyzkoušet a seznámit se s touto technologií. Skládá se pouze z jednoho solárního panelu a střídače. Za zajímavou cenu 4 999 Kč dostanete sestavu, která do sítě umí poslat až 300 W.

Zdroje: Kupi, Kaufland, Energetika info, Datart, Messenburg, Hornbach