Žlutá voda v hořčici: Co to znamená a je to bezpečné?

Nabírání hořčice ze skleničky PawelKacperek / Shutterstock.com

Při otevření sklenice hořčice jste si možná všimli zvláštní žluté tekutiny na povrchu. Nemusíte se však obávat, tato tekutina je zcela přirozená a nijak neovlivňuje kvalitu ani bezpečnost hořčice. Pojďme se podívat na příčiny tohoto jevu a další zajímavosti o této oblíbené pochutině.

Přečtěte si také

Má smysl utrácet za drahý Thermomix? V Lidlu pořídíte levnější a vychytanou verzi!

Proč se v hořčici odděluje tekutina?

Žlutá voda, která se někdy objeví v otevřené sklenici hořčice, je výsledkem přirozeného procesu oddělování octa od pevných složek, jako jsou mletá hořčičná semínka nebo sladidla (např. med). Tento jev je zcela bezpečný a nemá vliv na kvalitu hořčice. Místo vyhazování hořčice, která může vypadat méně esteticky, ji před použitím jednoduše důkladně promíchejte. Chuť zůstane nezměněna a hořčice je zcela bezpečná ke konzumaci.

Dlouhá trvanlivost díky octu

Hořčice obsahuje ocet, který funguje jako přírodní konzervant. Proto mají uzavřené sklenice hořčice dlouhou trvanlivost až dva roky. Po otevření se doporučuje spotřebovat hořčici do jednoho roku a skladovat ji v lednici.

Zdravotní benefity hořčice

Hořčice je nízkotučná a nízkokalorická alternativa k jiným omáčkám a kořením. Hlavní složka hořčice, hořčičná semínka, má mnoho zdravotních přínosů:

  • Bohatý zdroj antioxidantů, které chrání před oxidačním stresem.
  • Protizánětlivé vlastnosti.
  • Obsahuje omega-3 prospěšné pro srdce.
  • Zdroj důležitých minerálů jako vápník, hořčík a železo.
  • Může zlepšit trávení a pomáhá detoxikovat tělo.
Hořčice ve skleněné v misce, vedle lžíce Pixel-Shot / Shutterstock.com

Tipy na využití skoro prázdných sklenic

Když ze sklenice vydolujete poslední lžičku hořčice, nevyhazujte ji. Zbytky hořčice můžete využít na přípravu chutného dresinku. Přidejte olivový olej, ocet nebo citronovou šťávu, sůl, pepř, případně i nasekané bylinky. Sklenici uzavřete a dobře protřepejte. Takto uvolníte zbytky hořčice a vytvoříte perfektní dresink, který můžete skladovat v lednici přímo ve sklenici.

Prázdné sklenice od hořčice jsou také ideální na zavařování bobulovitého ovoce, džemů nebo čatní. Nevyhazujte je a využijte je v domácnosti.

Zdroj: Kupi, Healthline, Thekitchn, Very well fit