Zbytky červeného vína nevylévejte do dřezu! Připravíte z nich domácí vinný ocet do salátů

Muž si nalévá červeného víno do skleničky Kmikhidov / Shutterstock.com

Nevyléváte zbylé červené víno po večírku do dřezu? Škoda každé kapky! Proměňte ho raději na skvělý domácí vinný ocet, který obohatí vaše pokrmy o nové chutě. Díky jednoduchému procesu fermentace získáte kvalitní přísadu a navíc se budete chovat ekologicky.

Přečtěte si také

Vaření ze zbytků: Zapečená hnízda z bramborové kaše s vejcem a slaninou

Jak se z vína stává ocet?

Přeměna vína na ocet je dílem přírody. Bakterie octového kvašení promění alkohol na kyselinu octovou a víno tak získá zcela nový charakter.

Pro nejlepší výsledek použijte kvalitní víno bez vysokého obsahu cukru a nebojte se smíchat vícero zbytků vín. Dezertní vína však nechte stranou, mohla by negativně ovlivnit chuť octa.

Jednoduchá příprava bez speciálního vybavení

Domácí vinný ocet zvládnete i bez složitých pomůcek.

  1. Připravte si skleněnou nádobu, gázu jako prodyšný kryt a gumičku nebo provázek k jejímu uchycení.
  2. Pokud chcete fermentaci urychlit, přidejte octovou matku z nepasterizovaného octa. Tato želatinová hmota plná prospěšných bakterií proces výrazně podpoří.
  3. Aby se vašemu budoucímu octu dařilo, dopřejte mu ideální prostředí. Nádobu umístěte na tmavé a teplé místo s teplotou mezi 20–25 °C.
  4. Nezapomeňte na přístup vzduchu, který gáza na hrdlu nádoby umožní.
  5. Buďte trpěliví, přeměna může trvat i několik měsíců. Výsledek ale stojí za to!

Chuť rozhodne o zralosti octa

Asi po měsíci můžete ocet poprvé ochutnat. Pokud ještě nemá správnou kyselost, nechte ho pracovat dál. Až vás chuť uspokojí, přeceďte ocet přes jemné plátno a zbavte ho tak pevných částí i octové matky. Tu si ale nechte – poslouží pro další várky octa ze zbytků vína.

Uskladnění a využití v kuchyni

Hotový vinný ocet přelijte do čisté skleněné lahve a dobře uzavřete. Skladujte ho na chladnějším místě bez přímého slunce a vydrží vám dlouhé měsíce. Časem jeho chuť ještě získá na hloubce. Využijete ho na saláty, marinády, při pečení i úpravě mas. Vždy dodá pokrmům šmrnc a jemnou kyselost, která vyzdvihne ostatní chutě.

Zdroj: Kupi