Nevyléváte zbylé červené víno po večírku do dřezu? Škoda každé kapky! Proměňte ho raději na skvělý domácí vinný ocet, který obohatí vaše pokrmy o nové chutě. Díky jednoduchému procesu fermentace získáte kvalitní přísadu a navíc se budete chovat ekologicky.
Přeměna vína na ocet je dílem přírody. Bakterie octového kvašení promění alkohol na kyselinu octovou a víno tak získá zcela nový charakter.
Pro nejlepší výsledek použijte kvalitní víno bez vysokého obsahu cukru a nebojte se smíchat vícero zbytků vín. Dezertní vína však nechte stranou, mohla by negativně ovlivnit chuť octa.
Domácí vinný ocet zvládnete i bez složitých pomůcek.
Asi po měsíci můžete ocet poprvé ochutnat. Pokud ještě nemá správnou kyselost, nechte ho pracovat dál. Až vás chuť uspokojí, přeceďte ocet přes jemné plátno a zbavte ho tak pevných částí i octové matky. Tu si ale nechte – poslouží pro další várky octa ze zbytků vína.
Hotový vinný ocet přelijte do čisté skleněné lahve a dobře uzavřete. Skladujte ho na chladnějším místě bez přímého slunce a vydrží vám dlouhé měsíce. Časem jeho chuť ještě získá na hloubce. Využijete ho na saláty, marinády, při pečení i úpravě mas. Vždy dodá pokrmům šmrnc a jemnou kyselost, která vyzdvihne ostatní chutě.
Zdroj: Kupi