Časté chutě na slané: Co to znamená a jaká jsou rizika nadměrné konzumace soli?

Žena si sype sůl ze slánky na snídani. frantic00 / Shutterstock.com

Patříte mezi milovníky slaných brambůrek nebo tyčinek? Pokud jde o dlouhodobou touhu po slaném jídle a nezdravých pochutinách, možná vaše tělo potřebuje doplnit další živiny ve vaší stravě. Světová zdravotnická organizace doporučuje maximální denní dávku soli 5 gramů, což odpovídá jedné čajové lžičce. Co když solíme více, než je zdrávo?

Přečtěte si také

Superpotravina jménem avokádo: Jak poznat v obchodě to pravé a nenaletět?

Kolik soli potřebujeme?

Množství soli potřebuje každý z nás trochu jinak, ačkoliv výživové doporučení udává maximální denní množství 5 g soli, tj. 2 g sodíku. Takové množství odpovídá asi jedné čajové lžičce soli. Závisí to i na genetice, prostředí a životním stylu. V případě vyšší dávky však může sůl zbytečně zatížit nebo dokonce poškodit tělo.

Jaké jsou důvody, proč toužíte po soli?

Jak se praví v jedné známé pohádce: „Sůl je nad zlato.“ Pokud jde o stravu, příliš mnoho soli může způsobit zdravotní problémy. A jaké jsou tedy příčiny zvýšené chuti na slané?

  • „Jeden z hlavních důvodů může být stres. Když je tělo ve stresu, uvolňuje kortizol, což je steroidní hormon, který hraje důležitou roli v různých tělesných funkcích a je produkován kůrou nadledvin. Některé studie ukazují, že příliš uvolněného kortizolu má za následek zvýšenou chuť na slané,“ vysvětluje pro Kupi výživová poradkyně Magdalena Drbohlavová.
  • Chuť na slané ovlivňuje také nedostatek spánku. „Člověku chybí energie na přípravu zdravého jídla a volí nákup polotovarů, nezdravého jídla nebo na zaplácnutí zvolí sáček slaných brambůrků,“ dodává výživová poradkyně.
  • Výzkumy ukazují, že ženy v období menstruace zažívají hormonální změny a v důsledku toho touží více po slaném jídle.
  • Trávíte hodně času v posilovně? Čím více cvičíte, tím se více potíte. Pocení snižuje hladinu sodíku v těle a vaše tělo může reagovat tím, že bude potřebovat doplnit sůl.
  • „Dost často zajídáme nezdravým slaným mlsáním nudu a jídlo z nudy patří do tzv. skupiny emočního jezení. Místo toho bychom měli zvolit procházku na čerstvém vzduchu,“ doporučuje Magdalena Drbohlavová.

Pozor! Stejně jako zvýšená chuť na sladké jídlo, tak i nadměrná touha po slaném může být projevem vážné nemoci, jako je Addisonova choroba. Nepodceňujte to a svůj zdravotní stav konzultujte se svým obvodním lékařem.

Lidé jedí slané brambůrky ze skleněné mísy. Farknot Architect / Shutterstock.com

Rizika nadměrné konzumace soli

Příliš mnoho soli ve stravě není radno podceňovat, může mít na lidské tělo neblahé účinky. Zejména nebezpečné je nadměrné solení stravy pro děti, které si tak na slanou chuť mohou vytvořit návyk a v dospělosti ji budou o to více vyhledávat. Nadměrná konzumace soli je však prokazatelně nebezpečná, může způsobovat například tyto problémy:

  • obezitu a rakovinu žaludku,
  • nadměrný pocit žízně,
  • vyšší zatížení ledvin,
  • zvýšení krevního tlaku,
  • výskyt kardiovaskulárních onemocnění,
  • problémy s pamětí.

Jak bojovat s chutí na slané?

Nejlepší obranou je útok. Pokud tedy o sobě víte, že chutě na slané míváte, je je dobré jednat preventivně. Vyzkoušejte naše tipy:

  • Čtěte etikety potravin. Na každé etiketě máte uvedené množství soli, budete tak vědět, kolik množství soli daná potravina obsahuje a co vlastně jíte.
  • Zaměřte se na pitný režim. Pokud chce tělo více soli, můžete trpět dehydratací.
  • Sůl můžete při vaření nahradit bylinkami, jako je provensálské koření, oregano nebo tymián. Dobře funguje také jiné česnek, cibule či jiné chuťově výrazné koření.
  • Omezte alkohol. S konzumací alkoholu se pojí chuť na slané.
  • Vyhýbejte se ultra zpracovaným potravinám, které obsahují nadměrné množství sodíku.
  • Připravujte si obědy a svačiny doma, budete tak mít kontrolu nad tím, kolik soli si do jídla přidáváte.
  • Slané brambůrky nejsou jediným způsobem, jak utěšit vaše chutě. Vyzkoušejte zdravější možnosti, jako jsou ořechy, slunečnicová či dýňová semínka.
Hromádka různých druhů ořechů v dlaních sunlight7 / Shutterstock.com

Tip výživové poradkyně:

Nakrájejte si na tenké tyčinky zeleninu – mrkev, papriku, okurku, kedlubnu a k tomu si udělejte tvarohovo-sýrový dip. Až to sníte, dopřejte si pár slaných arašídů, které utiší vaše chuťové pohárky.

Zdroje: Kupi, SZÚ, KHS MSK, Méně solit, Verywell Health, Bezpečnost potravin, Magdalena Drbohlavová