Tvarůžkový tatarák: Lahůdka z olomouckých tvarůžků. Skvělé pohoštění k večernímu posezení

Topinka, tatarák, česnek a cibule Arthur Matsuo / Shutterstock.com

Přemýšlíte, jak si ozvláštnit večerní posezení s přáteli nebo rodinnou večeři? Vyzkoušejte tatarák z olomouckých tvarůžků, který je nejen chutný, ale i rychlý na přípravu. Tento lahodný recept kombinuje pikantnost papriky s jemností červené cibule a klasickou chutí olomouckých tvarůžků. Výsledek vás rozhodně nezklame.

Přečtěte si také

Smrskflace aneb Když gramáž ubývá a cena stoupá

Tvarůžky a jejich význam v české kuchyni

Olomoucké tvarůžky, známé také jako syrečky, jsou neodmyslitelnou součástí české gastronomie a jedním z nejvýznamnějších regionálních produktů z Moravy. Jejich historie sahá hluboko do minulosti, až do 15. století, kdy se začaly vyrábět na Hané, v oblasti kolem Olomouce. Původně se tento sýr vyráběl v domácnostech pro vlastní spotřebu, ale během 19. století se jeho výroba začala komercializovat a rozšiřovat mimo hranice regionu.

Tvarůžky jsou skvělé při dietě

Jednou z nejzajímavějších vlastností olomouckých tvarůžků je jejich výrazná vůně a chuť. Díky specifickému procesu zrání získávají svou typickou pikantní chuť a aroma, které ocení především milovníci sýrů s charakterem. Tvarůžky se vyrábějí z odtučněného tvarohu, což je činí relativně nízkokalorickými v porovnání s jinými sýry, a tudíž jsou oblíbené i mezi konzumenty dbajícími na linii.

Olomoucké tvarůžky, vedle chléb a papričky Petr_Zatka / Shutterstock.com

Národní poklad

Zajímavostí je, že olomoucké tvarůžky jsou jediným českým sýrem s chráněným zeměpisným označením v rámci Evropské unie. To znamená, že pravé olomoucké tvarůžky mohou být vyráběny pouze v určitých oblastech Moravy, což zaručuje jejich tradiční kvalitu a původ. Tato ochrana pomáhá uchovat historické výrobní postupy a přispívá k udržení regionální tradice.

Olomoucké tvarůžky se tradičně konzumují s chlebem, ale také se staly inspirací pro mnoho moderních receptů. Jsou oblíbené jako ingredience v teplých pokrmech, v pomazánkách, salátech. Tvarůžkový tatarák je oblíbený nejen jako rychlé pohoštění k pivu, ale také jako zajímavý předkrm na slavnostním stole. Zkuste si tento pokrm připravit i vy a nechte se unést chutí, která vás přenese do srdce Moravy.

Tvarůžkový tatarák

Počet porcí: pro 4 až 6 osob

Příprava: přibližně 20 minut.

Ingredience

  • 10 ks olomouckých tvarůžků
  • 1 ks červené cibule
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • špetka mleté pálivé papriky
  • dle chuti mletý pepř
  • špetka soli
  • 1 stroužek česneku
  • krajíce chleba podle počtu strávníků
Tvarůžková pomazánka s pivem
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Tvarůžková pomazánka s pivem

Pomazánka z tvarůžků a piva zaujme svou nevšední chutí nejednoho milovníka voňavých sýrů. Její příprava je rychlá, jednoduchá a výsledek naprosto fantastický. Tak ji pojďte s námi vyzkoušet.

Tvarůžková pomazánka s pivem

Postup přípravy

  1. Začněte tím, že olomoucké tvarůžky a červenou cibuli nakrájíte na drobné kostičky a vložíte do misky.
  2. Přidejte plnotučnou hořčici a olej, který dodá směsi jemnou konzistenci. Vše dobře promíchejte.
  3. Poté do směsi přidejte nasekanou pažitku.
  4. Následně dochuťte špetkou mleté pálivé papriky, čerstvě mletým pepřem a solí.
  5. Připravte si chléb, který nasucho opečete na pánvi nebo v topinkovači, a ještě teplý potřete stroužkem česneku.
  6. Hotovou směs naneste na připravený chléb a servírujte jako chutný předkrm.

Tipy z redakce

  • Na stránkách nákupního rádce Kupi.cz můžete najít aktuální slevy na olomoucké tvarůžky a další ingredience ve vašem okolí, což vám pomůže ušetřit při nákupu.
  • Pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte do směsi více pepře nebo papriky.
  • Pro zajímavou variantu můžete použít žitný nebo celozrnný chléb, který tatarák ještě více ozvláštní. Lehčí variantou může být i toustový chléb opečený v topinkovači.

Zdroj: Kupi