Jak důkladně a šetrně vyčistit matraci od krve, moči a potu – bez chemie

Ruce na bílé matraci New Africa / Shutterstock.com

Péče o matraci je důležitá pro zdravý spánek a pohodlí. Časem se však matrace může zašpinit – ať už potem, krví nebo močí. Jak tedy tyto nepříjemné skvrny odstranit, aniž byste museli použít agresivní chemikálie?

Přečtěte si také

Nadýchaná podzimní klasika, kterou si musíte upéct! Skořicové šneky podle původního receptu

Prevence skvrn díky pravidelné údržbě

Správná údržba matrace pomůže předejít mnoha problémům.

  • Skvělým pomocníkem je ochranný potah matrace, který lze snadno prát v pračce.
  • Pravidelným vysáváním odstraníte prach a nečistoty.
  • Nezapomeňte matraci čas od času otočit, abyste udrželi její tvar a pohodlí.

Jak se zbavit potu na matraci

Během noci člověk vypotí až litr tekutin, což může způsobit nepříjemný zápach a skvrny. Jedlá soda je přírodní dezodorant, který tyto problémy vyřeší. Posypte matraci sodou, nechte ji několik hodin působit a poté pečlivě vysajte.

Jak se zbavit skvrn na matraci od moči

Pro odstranění skvrn od moči použijte směs peroxidu vodíku, jedlé sody a trochy prostředku na nádobí. Aplikujte ji na postižené místo a po zaschnutí jemně odstraňte, potom vysajte. Tento postup nejen čistí, ale také neutralizuje pachy.

Moč na matraci FotoDuets / Shutterstock.com

Jak odstranit skvrny od krve na matraci

Čištění skvrn od krve je jemný proces. Použijte studenou vodu, aby se krev nesrazila. Smíchejte jedlou sodu s vodou do pasty, naneste na skvrnu, nechte zaschnout a poté opatrně setřete. Pokud skvrna zůstane, zvolte kyslíkový čistič, který je šetrnější než klasické chemické roztoky.

Čas od času si matrace říkají o pořádné čištění

Pokud na skvrny nezabere soda, můžete je efektivně odstranit pomocí enzymatických čisticích prostředků, jako jsou například Dezinfekční odstraňovač skvrn Sanytol nebo Vanish Oxi Action Extra Hygiene. Tyto produkty jsou běžně k dostání v drogeriích, jako je Teta, dm drogerie nebo Rossmann.

Tipy pro dlouhodobou údržbu

Abyste zabránili vzniku skvrn na svých matracích, využijte ochranné potahy, které najdete třeba v Jysku. Základní chránič matrace lze pořídit za 200 Kč, ale k dispozici jsou i varianty, které nepropouštějí tekutinu. Zvlášť je ocení rodiny s malými dětmi. V případě nehody lze místo snadno otřít pomocí vlhké utěrky. A pokud se tato „bezpečnostní vložka“ poškodí nějakou nehodou, její výměna je mnohem méně finančně náročná než koupě nové matrace.

Jak poznat, že je čas vyměnit matraci?

  1. Pokud při ležení na matraci cítíme nepohodlí.
  2. Pokud se probouzíme s bolestmi zad.
  3. Pokud matrace ztratila svůj tvar a je proleželá.
  4. Pokud je matrace hluboce znečištěná.

Zdroj: Kupi