Domácí sušenky Spekulatius: Skutečná chuť podzimu v každém kousku

Sušenky Spekulatius, vedle podzimní dekorace Kupi

Křupavá pochoutka plná bohatého aroma evokujícího nejen dlouhé podzimní večery strávené s hrnkem čaje v dece u krbu, ale také blížící se vánoční svátky. Směsice koření, v níž dominuje výrazná skořice, vykouzlí magickou atmosféru ve vašich domovech již během pečení. A co teprve, až křehké sušenky ochutnáte? Připravte si tuto pochoutku podle našeho receptu a okouzlete sebe i své okolí její chutí i vůní.

Přečtěte si také

10 designových přešlapů, kvůli kterým bude váš domov vypadat jako laciný kýč

Historie kořeněných sušenek Spekulatius nebo také zkráceně Spekulek sahá hluboko do minulosti. Původně se pekly v zemích Beneluxu především v období adventu. Odtud se rozšířily dále do Evropy, kde patří mezi oblíbené sladké pochoutky dodnes, a to nejen v době Vánoc. Obvykle se na sušenkách objevují motivy svatého Mikuláše nebo vánoční tematika. Fantazii se však meze nekladou, a tak si můžete pochutnat na jejich různých variantách i příchutích. Přijdou tedy vhod i nyní k podzimním čajovým dýchánkům.

Rodina peče sušenky Geber86 / Shutterstock.com

Pečení jako rodinná tradice spojující generace

Jestliže budete chtít dosáhnout co nejpřesnější kopie pravých sušenek, měli byste se při postupu řídit osvědčeným postupem. Podle tradic se těsto nechává odležet i několik dní, a to proto, aby se aroma koření lépe rozvinulo. Uležené těsto se zpracovává do různých tvarů s detailními vzory pomocí speciálních dřevěných formiček nebo vykrajovátek.

Ze samotného vykrajování sušenek se pak stává malý rituál, kterého se mnohdy účastní celá rodina napříč generacemi. Sušenky Spekulatius jsou stmelovacím prvkem nejen díky tradičnímu rituálu jejich přípravy, ale také proto, že se jejich jemně kořeněná chuť skvěle snoubí se šálkem čaje nebo kávy, který si můžete dopřát v okruhu svých nejbližších.

Ačkoliv jsou v současnosti voňavé kořeněné sušenky dostupné v nejrůznějších řetězcích, nevyrovnají se těm, které si připravíte doma. Už jen jejich samotná výroba má své kouzlo. Přesvědčte se sami, jak kouzelnou atmosféru může vyčarovat vůně, která se bude linout vaším domovem bezprostředně po upečení sušenek. Jak na ně?

Sušenky Spekulatius – recept

Ingredience:

  • 230 g mouky
  • 40 g mletých mandlí
  • 200 g másla
  • 150 g cukru krupice
  • 1 vejce

Směs koření:

  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička zázvoru
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 1 lžička mletého anýzu
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 1 lžička mletého bílého pepře
  • 1 lžička mletého kardamomu
Sušenky Spekulatius Kupi

Postup:

  1. Nejprve si vytáhněte z lednice máslo a nechejte ho trochu povolit, aby se vám s ním lépe pracovalo. Mezitím si vytvořte směs koření.
  2. Do misky odměřte požadované množství mouky, jemně mletých mandlí, koření, cukru a vše smíchejte.
  3. K sypké směsi ingrediencí přidejte na kostičky nakrájené máslo a pomocí kuchyňského robota nebo ručně vytvořte drobenku.
  4. Přidejte vajíčko a důkladně vše smíchejte dohromady, aby vzniklo kompaktní těsto.
  5. Takto připravené těsto zabalte do potravinářské fólie a nechejte přes noc uležet. Čím déle necháte těsto odpočívat, tím více se prolnou veškeré vůně a chutě.
  6. Po odležení těsto vyválejte na přibližně 5 mm. Pro vytvoření struktury na povrchu sušenek rozválejte těsto speciálním válečkem a vykrájejte tvary dle vašich preferencí.
  7. Vykrojené sušenky pečte na plechu vyloženém pečicím papírem při teplotě 170 stupňů přibližně 10 minut. Pro zachování čerstvosti Spekulky skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
Sladký dýňový chlebíček
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Sladký dýňový chlebíček

Sladký dýňový chlebíček je úžasně nadýchaný, jemný a jeho vůně vám nádherně provoní celou kuchyni. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro naprosté začátečníky. Jsme přesvědčeni o tom, že si tento zdravý chlebíček zamilujete.

Sladký dýňový chlebíček
Domácí pumpkin spice latte
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Domácí pumpkin spice latte

Pumpkin spice latte neboli dýňové latté je hitem posledních let a narazit na něj můžete během podzimu v českých i zahraničních kavárnách. Pokud jste ho ještě neměli možnost ochutnat, zkuste si jej připravit doma, stačí mít doma po ruce připraveno trochu dýňového pyré na výrobu dýňového sirupu.

Domácí pumpkin spice latte

Tipy na závěr

  • Základem sušenek je mix několika druhů koření. Pokud se vám nechce vyrábět vlastní, sáhněte po již předpřipravených kořenících směsích. Nyní se s nimi v obchodech doslova roztrhl pytel, a tak si můžete vybrat hned z několika druhů.
  • Například Vitana přišla letos s novinkou, která je určena speciálně pro přípravu této belgicko-nizozemské pochoutky. Ve větším balení pak seženete směs koření na sušenky u výrobce Sladká vanilka. Podobnou službu vám však poskytnou i mixy určené pro přípravu perníků, které obsahují obdobné ingredience jako ty na sušenky Spekulatius.
  • Sušenky můžete před pečením posypat mandlovými plátky nebo po upečení dozdobit rozpuštěnou čokoládou. Skvěle chutnají s čajem, kávou nebo třeba domácím dýňovým latté!

Vnesete vůni podzimu i do vaší domácnosti?

Zdroj: Larousse Gastronomique, Kupi