Co dělat, když je maso tvrdé? Triky, jak ho nechat změknout

Nakrájené maso na dřevěném prkénku, ruce drží nůž a česnek Elena Eryomenko / Shutterstock.com

Čekáte vzácnou návštěvu a potřebujete, aby se vám oběd tentokrát opravdu podařil? Pak určitě nechcete, aby bylo vaše připravované maso tvrdé. Podívejte se na triky, díky kterým se vám to nestane a maso budete mít jemné jako pavučinku.

Přečtěte si také

Restaurace záměrně plní obaly značky Heinz jiným kečupem. Řešením má být změna designu lahví

Vaření masa může být ošemetné. Někdy se vám podaří perfektně měkké, jindy je zase tvrdé jako podrážka od bot. Čím to je? Může to být odlišnou volbou masa i způsobem přípravy. Jak zajistit, aby bylo maso vždy měkké?

Jak změkčit maso ještě před vařením

Pokud jste se do vaření masa ještě nepustili, ale už tušíte, že ho budete mít zase tvrdé, nezoufejte. Už při jeho přípravě můžete výrazně přispět ke změknutí masa, které se pak bude téměř samo rozpadat. Myslete i na to, že je důležitá také správná volba masa. Například telecí bude měkčí než starší hovězí.

  1. Maso den před vařením naložte. Ideálně použijte suroviny jako česnek, jogurt, citronovou šťávu nebo ocet. Obsahují kyseliny a enzymy, které pomohou maso změkčit. Pokud máte doma ananas, můžete přidat i ten.
  2. Před přípravou maso osolte. Sůl totiž není jen ochucovadlo, ve skutečnosti pomáhá rozkládat bílkoviny, díky čemuž maso získá jemnější texturu. Zkuste maso řádně posolit asi hodinu před samotnou přípravou, pak ho opláchněte pod vodou, osušte a začněte zpracovávat.
  3. Přidejte olej. Když budete maso marinovat, nebojte se přidat dostatek oleje. To masu dodá nejen vláčnost, ale také pomůže zvýraznit výslednou chuť pokrmu.
  4. Nechte maso odležet. Ještě před samotným zpracováním masa ho nechte chvíli odležet v lednici.
  5. Vařte maso v tlakovém hrnci. Pokud jej máte k dispozici, určitě ho použijte. Maso se tímto způsobem uvaří nejlépe a bude mnohem měkčí, než kdybyste ho vařili v klasickém hrnci.
  6. Nepřehánějte to s teplotou. Při vaření masa raději vsaďte na nižší teplotu a delší vaření, nikdy ne naopak. Maso by se vám vysušilo a už by ho nejspíš nešlo jen tak zachránit.
Krájení masa na dřevěném prkénku New Africa / Shutterstock.com

Jak zachránit už uvařené maso?

Vaříte maso už pěkně dlouho, brzy musíte servírovat jídlo na stůl, ale maso je stále tvrdé? Pak je třeba využít některou z babských rad, které vám mohou pomoci maso změkčit během chviličky. Můžete vyzkoušet do hrnce přidat lžíci vodky nebo rumu. V jídle to neucítíte, ale maso bude o dost měkčí. Pokud z nějakého důvodu nechcete přidávat alkohol, můžete zkusit přidat trochu jedlé sody nebo prášku do pečiva, které mají podobný účinek jako lžíce alkoholu.

Když už je maso opravdu hotové, ale stále se vám nezdá, že by bylo měkké, vyzkoušejte ještě poslední způsob záchrany: Nakrájejte jej na co nejtenčí plátky, případně ještě pokapejte olivovým olejem. Díky tomu bude maso působit měkčeji a je dost možné, že ani nikdo nepozná, že se vám tentokrát tolik nepovedlo. Důsledky můžete snížit i volbou vhodné přílohy. Klidně k masu přidejte omáčku a místo knedlíků zvolte třeba rýži nebo nadýchanou bramborovou kaši.

Zdroj: The Kitchen, Kupi recepty