Čekáte vzácnou návštěvu a potřebujete, aby se vám oběd tentokrát opravdu podařil? Pak určitě nechcete, aby bylo vaše připravované maso tvrdé. Podívejte se na triky, díky kterým se vám to nestane a maso budete mít jemné jako pavučinku.
Vaření masa může být ošemetné. Někdy se vám podaří perfektně měkké, jindy je zase tvrdé jako podrážka od bot. Čím to je? Může to být odlišnou volbou masa i způsobem přípravy. Jak zajistit, aby bylo maso vždy měkké?
Pokud jste se do vaření masa ještě nepustili, ale už tušíte, že ho budete mít zase tvrdé, nezoufejte. Už při jeho přípravě můžete výrazně přispět ke změknutí masa, které se pak bude téměř samo rozpadat. Myslete i na to, že je důležitá také správná volba masa. Například telecí bude měkčí než starší hovězí.
Vaříte maso už pěkně dlouho, brzy musíte servírovat jídlo na stůl, ale maso je stále tvrdé? Pak je třeba využít některou z babských rad, které vám mohou pomoci maso změkčit během chviličky. Můžete vyzkoušet do hrnce přidat lžíci vodky nebo rumu. V jídle to neucítíte, ale maso bude o dost měkčí. Pokud z nějakého důvodu nechcete přidávat alkohol, můžete zkusit přidat trochu jedlé sody nebo prášku do pečiva, které mají podobný účinek jako lžíce alkoholu.
Když už je maso opravdu hotové, ale stále se vám nezdá, že by bylo měkké, vyzkoušejte ještě poslední způsob záchrany: Nakrájejte jej na co nejtenčí plátky, případně ještě pokapejte olivovým olejem. Díky tomu bude maso působit měkčeji a je dost možné, že ani nikdo nepozná, že se vám tentokrát tolik nepovedlo. Důsledky můžete snížit i volbou vhodné přílohy. Klidně k masu přidejte omáčku a místo knedlíků zvolte třeba rýži nebo nadýchanou bramborovou kaši.
Zdroj: The Kitchen, Kupi recepty