„Karty nebereme, jen hotovost“: Tohle už brzy na Slovensku neuslyšíte. Zatrhne to zákon

Žena drží v ruce eura Vlad Ispas / Shutterstock.com

S blížícím se rokem 2025 se na Slovensku chystá zásadní změna pro všechny obchodníky. Povinné zavedení bezhotovostních plateb vyvolává u podnikatelů obavy a odpor. Jaké důsledky to může mít a kdy se dočkáme podobných změn v České republice?

Přečtěte si také

Jak ušetřit za toaletní papír? Do záchodu vyhazujete ročně stovky korun navíc

Změny v legislativě: Povinné přijetí bezhotovostních plateb

Slovenská vláda plánuje zavést zákon, který od 1. července 2025 přinutí všechny podnikatele umožnit platby kartou nebo online. Tento krok je v rámci konsolidačního balíčku součástí širšího plánu na zlepšení ekonomické stability země, cílený na omezení šedé ekonomiky a zvýšení transparentnosti finančních transakcí.

Podnikatelé v těžké situaci

Pro mnohé malé podnikatele znamená zavedení bezhotovostních plateb nutnost investic do platebních terminálů a poplatků za transakce. Slovenský svaz podnikatelů varuje, že tyto náklady mohou být pro menší podniky neúnosné. I přesto, že se očekává zvýšení počtu zákazníků a růst tržeb, přetrvávají pochybnosti o dlouhodobém přínosu této změny.

Dopady na spotřebitele

Spotřebitelé by měli profitovat z jednoduššího procesu placení a úspory času. Studie naznačují, že zákazníci více utrácejí v obchodech, které akceptují platby kartou, což by pro podnikatele mohlo představovat vyšší tržby. Přesto by mělo být rozhodnutí o bezhotovostních platbách ponecháno na jednotlivých obchodnících.

Česká realita: Následuje Slovensko?

V České republice zatím podobná opatření nejsou na pořadu dne, ale sílí tlak na digitalizaci a redukci hotovostních transakcí. Banky a technologické firmy nabízejí stále pružnější možnosti pro bezhotovostní platby, což by mohlo vést k budoucím změnám v české legislativě. Kdy a zda k tomu dojde, zůstává otázkou pro diskuzi mezi podnikateli a zákonodárci.

Muž platí v supermarketu bankovkami Stock-Asso / Shutterstock.com

Náklady a přínosy pro podnikatele

Bezhotovostní platby přinášejí řadu výhod, včetně většího pohodlí, ale vyžadují také počáteční investice do technologií a pravidelné poplatky. Menší podniky mohou nastavit minimální částky pro platby kartou, aby se vyhnuly ztrátám. Některé banky nabízejí lepší podmínky pro větší objemy transakcí, což může být příležitostí k růstu.

Otázka budoucnosti platebních metod je na Slovensku i v Česku probírána v kontextu rozsáhlých změn v digitální ekonomice. Zatímco Slovensko očekává významné legislativní úpravy, Česko teprve zvažuje směr, kterým se vydá. Bez ohledu na budoucí kroky je nezbytné, aby se podnikatelé připravili na stále více digitalizovaný trh.

Zdroje: Euractiv, HNonline.sk, Kupi