Tajemství kvalitního svetru tkví v materiálu. Které zahřejí, jsou příjemné a dlouho vydrží?

Žena v měkkém svetru shurkin_son / Shutterstock.com

S příchodem chladného období se v obchodech objevují nové kolekce svetrů, ne všechny nás však dostatečně zahřejí. Vybírat bychom měli zejména podle materiálu. Poradíme vám, na které se zaměřit a které (ne)stojí za koupi.

Přečtěte si také

Stop blátivým salátovým okurkám: Jak snadno prodloužit jejich čerstvost?

Kdo by na podzim a v zimě nemiloval svetry? Zahřejí, hezky doplní outfit a člověk se do nich může pohodlně zachumlat. Jenže pokud zvolíte špatný materiál, bude jeho nošení spíše nepříjemné a než se nadějete, zjistíte, že se vám jen válí ve skříni. Zaměřte se na materiály, které dlouho vydrží, pěkně vypadají a jsou příjemné na těle.

Polyesteru řekněte jedno velké NE

Svetry s vysokou příměsí polyesteru najdete v obchodech velmi často. Nejen, že je po nich poptávka a lidé je kupují ve velkém, ale jsou také levné na výrobu. Asi nebudete překvapeni, když vám prozradíme, že polyester není jakožto syntetický materiál příliš kvalitní.

Má tendence žmolkovatět, proto je třeba ho prát na nízké teploty, což ve chvíli, kdy se v takovém svetru pořádně zpotíte, není nic moc komfortního. V takovém případě může svetr dokonce i nepříjemně zapáchat. A protože polyester zabraňuje prodyšnosti, je pravděpodobné, že se v něm člověk zpotí za velmi krátkou chvíli. Navíc se vyrábí z ropy, což podporuje znečištění životního prostředí.

Někteří lidé svetry s polyesterem obhajují, protože se příliš nemačkají a schnou velmi rychle. To jsou totiž jeho výhody, proto polyester nemusíte hned zatracovat, ale co se týká svetrů, zaměřte se na ty, které ho obsahují v co nejmenším množství.

Pletený svetr s cedulkou merino kašmír j.chizhe / Shutterstock.com

Materiály, kterým dát přednost

Naštěstí existují materiály, které jsou mnohem příjemnější, udržitelnější, odolnější a některé i za příznivou cenu. Vybrat si můžete na široké škále látek, které se odlišují vlastnostmi, cenou i dostupností.

Kašmír

Kašmír patří k luxusnějším materiálům, který pochází z kožichu kašmírových koz. Jakmile si kašmírový svetr jednou obléknete, už nebudete chtít nic jiného. Vyznačuje se hebkostí, lehkostí a podepíše se také na vzhledu. Navíc se příliš nemačká. Vyplatí se do takového kousku investovat.

Vlna

Vlněné svetry, ale například i kabáty, jsou velkou klasikou, na kterou narazíte snad v každém obchodě. Pokud od svetru požadujete, aby vás zahřál, vlna je materiál, na nějž byste měli vsadit. Dále se rozlišuje dle plemene ovce.

Vlna z alpaky

Jihoamerické alpaky produkují jemnou vlnu, jež se odlišuje od ovčí vlny. Podobá se kašmíru – je podobně měkká, ale strukturu má pevnější, navíc je cenově dostupnější. Skvěle absorbuje vlhkost, proto se často přidává do funkčního sportovního oblečení.

Mohér

Mohér je jedna z nejjemnějších vln, která pochází z angorských koz. Jako materiál je pevný, lesklý a odolný. Má výborné izolační a antibakteriální vlastnosti a snadno se tvaruje. Mohér má dlouholetou tradici a ke zpracování docházelo již před několika tisíci lety.

Merino vlna

Ovčí vlna z plemene Merino krásně zahřeje a je velmi kvalitní, což se projeví také na ceně. Svetr bude měkký, příjemný a na omak hebký. Její výhodou je odolnost proti zápachu a termoizolační a absorpční schopnosti. Pokud byste do svého šatníku chtěli ještě více investovat, zaměřte se při hledání na jehněčí vlnu (lambswool) z mladých oveček, která je ještě příjemnější.

Bavlna

Bavlna patří k nejčastěji používaným materiálům při výrobě svetrů, navíc má dlouhou tradici. Nevýhodou je, že bavlněné oblečení musíte často prát, jelikož je materiál savý, a tak nasákne veškerý pot, což následně může nepříjemně zapáchat. Bavlněné svetry sice tolik nezahřejí, jsou spíše chladivé, ale dobře se udržují.

Žena drží tři různé svetry Pixel-Shot / Shutterstock.com

Výrobci při výrobě zpravidla materiály míchají a jsou tak vytvořené ze směsí, což je běžné. Je nutné zvážit, co od svetru očekáváte. Má hřát, vypadat skvěle, být příjemný na těle nebo dlouho vydržet? Podle toho volte, co si koupíte.

Kde kupovat svetry?

Rádi byste investovali do krásného svetru, který je vyrobený z kvalitního materiálu? Jsme si vědomi toho, že jsou dražší a ne každý si je může dovolit. Můžete si ale takový kousek pořídit z druhé ruky, buď v kamenných sekáčích, nebo online second handech, jako je například Vinted. Není od věci si také koupit svetr nový, který má příměs daného dražšího materiálu. Cena je pak snesitelnější.

Zdroj: Kupi, Tomboyx