Otevírací doba 28. září: Jak nakoupíte v supermarketech, elektro prodejnách a hobby marketech během státního svátku?

Zavřená pokladna v supermarketu Mike_shots / Shutterstock.com

Pokud máte v plánu vyrazit v sobotu na svůj každotýdenní velký nákup, zpozorněte, ve většině obchodů ho tentokrát neuskutečníte. Na Den české státnosti 28. září připadá nařízení upravující prodejní dobu, a proto zůstanou uličky mezi regály ve veškerých velkých řetězcích prázdné. Existují však výjimky, které jsou od znění zákona oproštěny. Jaké to jsou, a kam se vydat pro doplnění zásob jídla bez omezení i přes státní svátek?

Přečtěte si také

10 vyzkoušených nápojů pro lepší spánek: Nejen bylinkové čaje vám pomohou si konečně odpočinout

Na jaké prodejny se zákaz nevztahuje?

Pro drobnosti, které vám v domácnosti budou scházet, si můžete zaskočit do menších provozoven, které se řadí k takzvaným zařízením s nepřetržitým provozem nebo prodejnám specifického provozu. Konkrétně se jedná o obchody na autobusových a vlakových nádražích či letištích, dále pobočky ve zdravotnických zařízeních, lékárnách a na benzinkách.

Dveře ostatních prodejen zůstanou v sobotu zavřené. Kromě oblíbených řetězců o ploše větší než 200 metrů čtverečních se nedostanete ani do zastaváren, secondhandů nebo výkupen materiálu. Kam si zajít naplnit vozíky před víkendem? Kde vám naopak vytrhnou trn z paty a naplní špajzku a ledničku i během svátečního dne?

Do prodejen Albert vyrazte až v neděli

Na základě zákona zůstanou v sobotu uzavřené takřka veškeré prodejny hypermarketů a supermarketů Albert. Opět do nich budete moci zavítat až v neděli. Výjimku tvoří pouze dvě pobočky. Jedna z nich se nachází v českobudějovickém obchodním centru Mercury, ve druhém případě se jedná o plánovanou prodejnu na pražském Hlavním nádraží.

Některé prodejny BILLA otevřou

Stejně jako v případě Albertu bude uzavřena i většina poboček řetězce BILLA. Omezení se nedotknou pouze těch, které se nacházejí na Letišti Václava Havla a na hlavním brněnském a pražském nádraží. Pro rychlý nákup potravin a drogerie si během svátku v případě nutnosti zaskočíte také na více než sedmdesát čerpacích stanic Shell disponujících koutkem BILLA Stop & Shop. Sem můžete zamířit kdykoliv během svátečního dne, protože jsou v provozu nepřetržitě. Zachránit vás může také objednávka nákupu na e-shopu BILLA.

Muž nakupuje potraviny Stock-Asso / Shutterstock.com

Kaufland, Lidl, Tesco, Globus, Penny

Veškeré pobočky pak uzavře hned několik populárních řetězců. Řadí se k nim Kaufland, Lidl, Tesco, Globus a Penny. Chcete-li nakoupit v některé ze zmiňovaných prodejen, naplánujte si jejich návštěvu s předstihem.

Na MAKRO se zákaz nevztahuje

Zatímco v předchozích případech se jedná o maloobchody, v případě MAKRA jde o velkoobchod určený pro živnostníky, a proto se na něho zákon o uzavření obchodů nevztahuje. To znamená, že bude mít otevřeno ve standardní době jako obvykle od 6:00 do 21:00 hodin.

Elektro, hobby markety a nábytek

V elektrech a hobby marketech během svátku nic nepořídíte. Proto si návštěvu prodejen Datart, PLANEO, Okay nebo obchodů specializujících se na zahradu a kutilství, jimiž jsou OBI, Hornbach, Baumax a Uni Hobby, přeplánujte na jiný den. Z důvodu větší velikosti plochy prodejny se stejná pravidla dotknou také obchodů s nábytkem. Neúspěšně byste v sobotu vyrazili také do prodejen XXXLutz, Asko nábytek, Möbelix či Ikea.

Obchodní galerie a centra téměř bez omezení

Do obchodních galerií a center lze zavítat i v sobotu během státního svátku. Také v tomto případě se uzavření týká pouze řetězců s plochou překračující hraniční limit. V menších obchodech a krámcích uvnitř obchodních center si ale nakoupíte jako obvykle.

Žena nakupuje online Perfect Wave / Shutterstock.com

Využijte služby online obchodů

Stoprocentně se však můžete spolehnout na online obchody, prostřednictvím nichž si nakoupíte jakékoliv produkty spadající do kategorie potravin i drogerie dle vašich preferencí pohodlně z domova. Rohlík.czKošík.cz vám doručí nákup až domů, a vy tak budete mít možnost strávit sváteční den volna bez starostí.

Zdroje: tiskové zprávy jednotlivých řetězců, ČOI, Kupi