Uhádnete, na čem ve vaší domácnosti je nejvíc bakterií? Používáte to denně a záchod to není

Žena s brýlemi a lupou čistí zem Stokkete / Shutterstock.com

Záchod, kuchyně, koupelna. To jsou místa v našich domácnostech, kde se statisticky nachází nejvíce bakterií. Řada lidí by na první místo dala záchodové prkénko nebo štětku, ale jsou tu překvapivě mnohem horší „časované bomby“. Zatímco toaletu svědomitě čistíme a dezinfikujeme, tyto další věci moc neřešíme. Které to jsou?

Přečtěte si také

Lahodný tvarohový koláč s ořechy: Ideální dezert bez mouky

Nejšpinavější jsou tyto dvě pomůcky

Když se řekne bakterie, mnoho lidí si automaticky vybaví záchod. O to větší překvapení může být fakt, že obyčejné kuchyňské prkénko na krájení obsahuje až 200krát více bakterií než záchodové prkénko!

Ukazuje to mj. výzkum mikrobiologa Dr. Charlese Gerba z Arizonské univerzity v Tucsonu, který o svých zjištěních hovořil pro CNN. „Současné výzkumy ukazují, že v domácnostech je více bakterií na kuchyňském prkénku na krájení než na tom na záchodě. Je tedy bezpečnější připravit si sendvič na záchodovém prkénku,“ glosoval vtipně jinak vážná zjištění. Podobné výsledky ukazuje i studie z roku 2020.

Proč je prkénko na krájení plné bakterií? Denně totiž přichází do kontaktu se syrovým masem, rybami, zeleninou a dalšími potravinami, které podle výzkumů velmi pravděpodobně obsahují nějaké množství nebezpečných bakterií, jako je Salmonella, E. coli a Campylobacter. Tyto bakterie se snadno přenášejí z jednoho povrchu na druhý a pokud nejsou prkénka dostatečně čištěna, hromadí se na nich a můžou způsobit minimálně nepříjemné střevní potíže.

Ještě nebezpečnější než prkénko je však houbička na nádobí, ta je údajně skutečnou líhní bakterií. Díky své porézní struktuře udržuje vlhkost, což vytváří ideální podmínky pro jejich růst. Výzkumy prokázaly přítomnost nebezpečných patogenů včetně Salmonelly a Staphylococcus aureus. Dr. Gerba přirovnává houbičky k „Petriho miskám na bakterie“, které jsou schopné během několika hodin ztrojnásobit své množství.

Maso na dřevěném prkénku Bruce Peter / Shutterstock.com

Jak je čistit, aby neobsahovaly bakterie?

Ačkoliv je prakticky nemožné udržet kuchyňské pomůcky úplně bez bakterií, existuje několik způsobů, jak výrazně snížit jejich množství.

Kuchyňská prkénka, zvláště ta dřevěná, byste měli po každém použití důkladně mýt horkou vodou a jarem, a to zejména po styku se syrovým masem. Ideální je také používat dezinfekční prostředky nebo přírodní alternativy, jako je citronová šťáva, sůl nebo jedlá soda.

Houbičky na nádobí by se měly často měnit, minimálně každý týden. Pokud je chcete používat delší dobu, můžete je dezinfikovat. Zajímavým tipem je vložení houbičky na 30 sekund do mikrovlnné trouby, což podle Dr. Gerby zničí 99 % přítomných bakterií. Alternativně je možné houbičky prát v myčce na vyšší teplotu.

10 nejšpinavějších věcí v domácnosti

Podle odborníků nepatří mezi nejšpinavější předměty v domácnosti pouze kuchyňské pomůcky. Na základě výzkumů, odborných článků a diskusí jsme sestavili seznam těch, které jsou z hlediska bakteriálního osídlení nejrizikovější.

  1. Houbička na nádobí – První místo obsazuje houbička, která může obsahovat až 10 milionů bakterií na jeden čtvereční centimetr.
  2. Kuchyňské prkénko – Množství bakterií na prkénku může být 200krát vyšší než na záchodovém prkénku.
  3. Lednice – Špatně udržované lednice mohou obsahovat bakterie z potravin a nápojů.
  4. Utěrky na nádobí – Vlhký textil poskytuje ideální prostředí pro růst bakterií.
  5. Záchodové prkénko – Přestože bývá často čištěno, stále patří mezi nejznečištěnější předměty.
  6. Záchodová štětka – Není divu, že tento předmět bývá domovem celé škály bakterií.
  7. Ručníky v koupelně – Vlhké ručníky poskytují jako utěrky ideální podmínky pro růst bakterií, včetně plísní.
  8. Kartáček na zuby – Kartáčky mohou být kontaminovány bakteriemi z úst a v horším případě i z okolí toalety (splachování šíří kapičky).
  9. Dálkový ovladač – Často používaný, málokdy čištěný. Ovladač je živnou půdou pro bakterie.
  10. Klávesnice a mobilní telefony – Každodenní používání počítačů a telefonů v kombinaci s nedostatečným čištěním vede k hromadění bakterií.
Mytí nádobí houbičkou New Africa / Shutterstock.com

Člověk s bakteriemi umí do jisté míry bojovat

Denně přicházíme do kontaktu s obrovským množstvím bakterií, což ale neznamená, že bychom měli být permanentně nemocní. Naše tělo má přirozené obranné mechanismy, které většinu bakterií úspěšně eliminují. Vše má ale své meze, takže se vyplatí dodržovat hygienická pravidla, aby se snížilo riziko infekce.

Je důležité pravidelně čistit a dezinfikovat nejvíce exponované předměty v domácnosti. Odborníci doporučují pravidelně prát utěrky a ručníky na vysokou teplotu, měnit houbičky a občas nahradit stará prkénka na krájení novými. Všechny tyto drobné kroky mohou výrazně snížit riziko zdravotních problémů.

Zdroje: Kupi, ResearchGate, NCBI, CNN, Scientific Reports, Food & Wine