Která zelenina je podle vás nejnabitější prospěšnými vitamíny, minerály a antioxidanty? Špenát, brokolice nebo snad červená řepa? Omyl. Vítěze nyní našli vědci z amerického národního Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí. Nejzdravější plodina je navíc velmi snadná na pěstování i konzumaci, nevyžaduje totiž vůbec žádnou přípravu. Tipnete si, o kterou jde?
Aby mohl vědecký tým ze Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí ve Spojených státech (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) určit, která plodina má největší potenciál působit preventivně proti celé řadě chronických onemocnění, stanovil každé z hodnocených potravin skóre. To se odvíjelo od tzv. hustoty cenných látek. Jednoduše řečeno, vědci určili 17 klíčových živin, vitamínů, minerálů nebo antioxidantů a sledovali, kolik jich hodnocené druhy ovoce, zeleniny či bylin obsahují na 100 kalorií.
Jednoznačným vítězem studie se potom s perfektním skóre 100 ze 100 stala potočnice lékařská (v angličtině watercress), známá u nás spíše jako řeřicha potoční. O celých 8 bodů dokonce překonala čínské zelí, které skončilo na místě druhém.
A jak vypadá zbytek první desítky „zelených“ favoritů, kteří by se rozhodně měli pravidelně objevovat na našich talířích?
Ačkoliv se jí lidově říká řeřicha, nejedná se o běžnou řeřichu setou (zahradní), kterou si obvykle pěstujeme na parapetu za oknem a je rovněž velmi ceněnou a zdravou surovinou.
Potočnice lékařská (Nasturtium officinale) se v přírodě vyskytuje podél vodních toků, dá se ale snadno celoročně pěstovat i doma. Její semínka koupíte za pár desítek korun. Na zahradě nebo ve skleníku vyžaduje stále vlhkou, dobře propustnou půdu. Doma ji umístěte do stínu nebo polostínu, do nádoby s dostatečnou drenážní vrstvou, a dopřávejte jí vydatnou zálivku.
Konzumovat ji můžete v neomezeném množství, ideálně samozřejmě v syrovém stavu. Chuťově připomíná rukolu, ředkvičky nebo slabší wasabi. Podobně jako jiná listová zelenina je skvělým základem do salátů, výborně ale jako bylinka nebo koření dochutí i hlavní jídla, polévky, pomazánky, obložené chleby či míchaná vajíčka.
Listy potočnice se někdy užívají i sušené pro přípravu čajů při nachlazení nebo louhování odvarů při léčbě bolavých svalů, kostí a kloubů. Stejně tak lze využít semínka, která jsou skvělou alternativou hořčičných.
Rukolový salát s kozím sýrem a pečenou dýní vás krásně osvěží a dodá potřebnou energii. Skvěle se hodí jako rychlá svačina nebo večeře a díky tomu, že je na přípravu velmi jednoduchý, ho budete mít hotový za pár minut.
Pečený medový salát z dýně a pastináku vás svou nevšední kombinací chutí příjemně překvapí. Příprava je velmi jednoduchá, nezabere vám tedy ani mnoho času.
A i přes to, že je potočnice královnou mezi veškerou zeleninou, rozhodně to neznamená, že byste odteď měli jíst už jen ji. Spíše naopak. Řeřicha je sice koncentrovaným zdrojem cenných látek, abychom jich ale denně přijali potřebné množství, museli bychom ji konzumovat opravdu mnoho. Proto je důležité zařadit rozmanité druhy zeleniny a samozřejmě si vybírat i takové, které nám jednoduše chutnají. Protože jakákoliv zelenina je vždy lepší než žádná.
Zdroje: Centers for Disease Control and Prevention, Healthline, WebMD, Food&Wine