Není jedno, ve které poloze spíte. Zlepšete si zdraví spaním na správné straně

Žena spí na levém bokou ArtFamily / Shutterstock.com

Spánek je jeden z nejdůležitějších aspektů zdravého života. A záleží nejen na jeho délce a kvalitě, ale i na zvolené poloze. Výzkumy ukazují, že spaní na jedné straně je zdravější než na druhé.

Přečtěte si také

SodaStream lahve mají datum expirace. Pokud datum spotřeby už vypršelo, nesmí se používat pro sycení

Na spánkové poloze záleží

Nikoho nepřekvapíme a jistě se shodneme, že spánek je v našem životě velmi důležitý a značně ovlivňuje náš fyzický i psychický stav. Mluví se o tom, jak dlouho byste měli spát, při jaké teplotě, co byste měli dělat před spaním a po probuzení, ale o poloze se toho příliš nedozvíte. Věděli jste, že na ní záleží?

Je potvrzené, že nejprospěšnější je spaní na zádech, a to z hlediska dýchání, rovné páteře a ženy ocení i pevné poprsí. Většina z nás ale nevydrží spát celou noc na zádech, a tak je druhou nejčastější polohou spaní na boku. Ač je to překvapivé, opravdu záleží na tom, který bok si zvolíte. A pokud zvolíte správně, podpoříte trávení i zdravá záda a vyhnete se pálení žáhy i žaludečním bolestem.

Spaní na levém, nebo pravém boku?

Vzhledem k uložení orgánů uvnitř dutiny břišní je výhodnější spát na levém boku. To, jak spíme, má totiž vliv způsob, jakým se tělo zbavuje odpadních látek. Pokud vám záleží na zdravých střevech a obecně trávení, dejte přednost spánku na levé straně. To totiž nahrává tomu, aby příslušné orgány správně fungovaly.

Budík, v pozadí žena spící na levém boku PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Pokud vás netrápí žádné potíže, je možné, že nezaznamenáte rozdíl mezi spaním na pravé nebo levé straně, což ale neznamená, že ho v budoucnu nepoznáte. A jestli vás už dnes trápí zácpa, průjmy, syndrom dráždivého tračníku nebo onemocnění střev, měli byste tomu věnovat pozornost a nechat gravitaci, by si poradila. Jakmile se totiž otočíte na pravou stranu, orgány budou vzhůru nohama a ztížíte jim práci.

Výhody spánku na levé straně

  • Bezproblémové trávení bez pocitů nadýmání.
  • Redukce pálení žáhy.
  • Posílení mozkové aktivity (může zamezit vzniku neurologických onemocnění, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba).
  • Zamezuje chrápání a projevy spánkové apnoe, která bývá spojována s poruchami dýchání a následnými problémy s vysokým tlakem, arytmií, cukrovkou, mrtvicí nebo kognitivními funkcemi. Neznamená to, že byste se nesměli otočit na pravou stranu, zvlášť, pokud vás trápí problémy s rameny anebo páteří, ale měli byste dát přednost levému boku.
  • Snížení refluxu pro osoby, které jím trpí, což bývají často těhotné ženy.
  • Úleva od bolesti páteře a krku (tuto výhodu pociťují zejména ti, kteří jsou zvyklí spát na břiše, což je poloha, která podporuje vznik tlaku na páteř) – je důležité mít zejména správně zvolenou matraci a polštář.
  • Snadnější proudění krve u těhotných (spánek na levé straně zlepšuje průtok krve mezi srdcem, plodem, dělohou a ledvinami a zároveň nezpůsobuje tlak na játra).

Zdroje: Healthline, JournalofNeuroscience, Sleep Foundation, Kupi