Méně je více: Underconsumption core je nový trend, který se inspiruje našimi babičkami a zabraňuje plýtvání

Žena sedí na posteli plné oblečení Wayhome Studio / Shutterstock.com

V přehlcené době obchodů, nových trendů a až příliš mnoho nového zboží to může svádět až k nesmyslně přehnanému nakupování a shromažďování věcí. To hraje do karet obchodům, ale psychické pohodě lidí nikoliv. Zkuste změnit přístup a bude vám lépe, říkají lidé na sociálních sítích.

Přečtěte si také

SodaStream lahve mají datum expirace. Pokud datum spotřeby už vypršelo, nesmí se používat pro sycení

Nenechat se pohltit maximalismem

V dnešní době máme k dispozici všeho hodně – obchody nabízejí produkty a zboží v různých kvalitách, různých cenových relacích a je těžké si vybrat. Proto mnoho lidí pohltí tzv. nadměrná spotřeba. Nakupují do zásob, i když to nevyužijí, nespotřebovávají věci až do konce a zbytečně vyhazují nejen potraviny, ale například i kosmetiku. Dekorace každý rok vyměňují za nové a šatník jim praská ve švech.

Proti tomu se snaží bojovat minimalistický přístup dostatečného množství, tzv. underconsumption core, který propagují uživatelé na sociálních sítích ve velkém množství. Snahou je vrátit se zpět k přístupu našich předků, zredukovat potřebné na minimum a zamezit plýtvání. Má to mít navíc mnohem dalekosáhlejší výhody, které ocení každý z nás na osobní úrovni.

Underconsumption core

Smyslem a hlavní myšlenkou tohoto trendu je nepořizovat věci, které nepotřebujeme. Lidé mají tendenci přehlcovat svá obydlí i své mozky velkým množstvím zboží, které nevyužijí. Výsledkem je přílišné kupení a shromažďování. Váš oblíbený krém je ve slevě? Výborně, vezmete hned tři do zásoby. Jenže než první spotřebujete, dvě balení už jsou po doporučeném datu spotřeby a vy je můžete vyhodit. Nebo jste zahlédli svetr, který už sice máte, ale je v trochu jiné barvě a ještě ke všemu je v akci? Musíte ho mít, i když ho nepotřebujete a pravděpodobně ho ani neunosíte.

Lidé tíhnou k potřebě mít všeho hodně a mít zejména všechno, co je zrovna trendy a letí. Pokud patříte k těm, kteří vyhledávají v obchodech novinky a musíte je mít, protože je mají ostatní, máte možná trochu problém. Říká se, že pokud budeme mít pořádek kolem sebe, budeme ho mít i v hlavě a na tom něco je. Hodně věcí nás rozptyluje, upoutává naši pozornost, vyžaduje úklid a možná nevědomě vyvolává i starosti. Také to stojí dost peněz.

Účelem je chytře přemýšlet a kupovat si věci v takovém množství, které doopravdy využijete. Ve výsledku to mohou být dva svetry ve skříni místo deseti, jeden vyhovující make-up místo pěti a kupování potřebného až ve chvíli, kdy dojde ke zničení či ke spotřebování.

Žena sedí na gauči s polštářem v ruce Pixel-Shot/ Shutterstock.com

Jak na to?

Pokud nad změnou přemýšlíte a chtěli byste tento přístup vyzkoušet, výborně, první krok jste zvládli. Tím je totiž čisté uvědomění si, že to může přinést pozitivní změny.

  • Čeká vás úklid všeho, co máte. Lednice, spíž, šatník, ale i koupelna, to všechno je třeba probrat a být nekompromisní. Vždy se u každé věci zamyslete, jak dlouho jste ji nepoužili nebo neoblékli. Pokud je to víc než rok, vyřaďte ji. Nechte si jen kvalitní kousky, které využíváte, vyhovují vám, máte k nim vztah a budou vám sloužit i nadále.
  • Zásoby, které plánujete spotřebovat, samozřejmě nevyhazujte. Jen zkontrolujte datum spotřeby a už nenakupujte další.
  • Nakupujte chytře a vybírejte si dobře kombinovatelné kousky, ať už se jedná o oblečení nebo například bytové dekorace. Vždy myslete na to, abyste měli možnost znovupoužití a aby se vám daná věc neokoukala. Například u dekorací myslete na neutrální barvykvalitní kousky, které vás budou bavit roky. Vyhnete se tak každoročnímu nakupování nového a vyhazování toho, co jste použili jen párkrát.
  • Ignorujte množstevní slevy. Je to lákavé, ale pokud odoláte, poděkujete sami sobě. Nové produkty a výrobky nakupujte až ve chvíli, kdy vám dojdou nebo se zničí. Při nákupu nových věcí se vždy zamyslete, jestli danou věc potřebujete a zda ji už nemáte. Vážně je nutné kupovat další svíčku, když jich máte doma 8? Nechte si každou věc projít hlavou a pokud ji tam máte i za měsíc, můžete do toho jít.
  • Tento přístup aplikujte i u dětí jako součást výchovy. Děti nepotřebují hromady hraček. Vybírejte ty, které jsou kvalitní a dětem i něco dají. Samozřejmě ke všemu je potřeba přistupovat s mírou, takže to neznamená, že musíte být striktní a dítěti nikdy něčím neudělat radost. Jen rozumně.
Nápis SALE v obchodě s oblečením Rneaw / Shutterstock.com

Návrat ke kořenům našich předků a jeho výhody

Možná jste nad tím nepřemýšleli, ale taková změna životního stylu a přiklonění se k minimalismu s sebou nese značné výhody.

  • Ušetříte – Pokud přestanete bezmyšlenkovitě nakupovat nepotřebné, bude mít radost i vaše peněženka.
  • Plus pro psychické zdraví – Jak již bylo zmíněno výše, v hlavě budete mít čisto a nebudou vás kvanta věcí rozptylovat ani rozčilovat.
  • Méně úklidu – Čím více věcí, tím větší nepořádek a zároveň i potřeba úklidu.
  • Správný vzor – Buďte tím, ke komu chtějí lidé vzhlížet, i kdyby to měly být pouze vaše děti.
  • Dobrý pocit – Není příjemné pro sebe něco udělat, když víte, že vám to přinese pozitivní změny? Změna životního stylu není nikdy jednoduchá, ale když přijdete na smysluplné důvody, dojde vám, že ta změna a jisté omezení za to stojí. Po nějaké době zjistíte, že je to to nejlepší, co jste mohli udělat. Tak to vyzkoušejte.

Zdroj: The Guardian, zkušenosti autorky, ABC News, CNBC, sociální sítě