Téma kachních prsou s jablkovou omáčkou je jako stvořené pro gastronomické nadšence, kteří hledají něco speciálního pro rodinný oběd nebo večeři s přáteli. Tento recept vás provede přípravou chutného pokrmu, jenž je ideální pro podzimní dny, kdy jablka jsou na vrcholu své sezóny. Kachní maso v kombinaci se sladkokyselou omáčkou je naprosto dokonalá kombinace, kterou ocení každý gurmán.
Šťavnaté maso s historií
Kachní maso je v české kuchyni oblíbenou surovinou, především díky své bohaté a šťavnaté chuti. Jeho příprava může být různorodá, ale v kombinaci s jablky a vínem získáte pokrm, který je elegantní a lahodný. Historicky se kachna konzumovala především v období sklizně, kdy byla zelenina i ovoce čerstvé a dostupné. Jablka, oblíbená především ve střední Evropě, přinášejí do jídla sladkost i kyselost, což perfektně vyvažuje bohatost kachního masa. Tento recept se hodí jak na slavnostní stůl, tak na víkendový rodinný oběd. Jeho příprava vyžaduje trochu času a pečlivosti, ale výsledek rozhodně stojí za to.
Kachní prsa v jablíčkové omáčce
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 50 minut
Ingredience
- 4 kusy kachních prsou
- 2 velká jablka
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 3 polévkové lžíce krystalového cukru
- 50 g másla
- 1 pomeranč
- 1 kávová lžička skořice
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 250 ml červeného vína
- sůl, mletý černý pepř podle chuti
Zigzag Mountain Art / Shutterstock.com
Postup přípravy
- Nejprve osušte kachní prsa ubrouskem a kůži na nich nařízněte do mřížky. Osolte a opepřete z obou stran a nechte je odpočinout asi 10 minut.
- Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na malé kousky. Promíchejte je s citronovou šťávou, aby nezhnědla.
- Na pánvi rozpusťte cukr, a když začne hnědnout, přidejte polovinu másla. Do této směsi přidejte jablka, pomerančovou šťávu a skořici. Dusíme, dokud nejsou jablka měkká, a pak směs odstavíme.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Na suché nepřilnavé pánvi opékejte prsa nejprve kůží dolů, dokud se nevypeče tuk a kůže nezhnědne. Poté maso otočte a opečte z druhé strany. Přesuňte prsa do zapékací misky kůží nahoru a pečte v troubě 6 až 8 minut.
- Do výpeku na pánvi přidejte zbývající máslo, na jemno nakrájenou šalotku a prolisovaný česnek. Orestujte do sklovita, jemně osolte a opepřete a přilijte víno. Omáčku vařte, dokud se neodpaří na polovinu objemu, a nakonec vmíchejte karamelizovaná jablka.
- Kachní prsa nakrájejte a podávejte s jablečno-vínovou omáčkou a přílohou.
Kachní prsa na černém pivu
Kachní prsa na černém pivu s pečenou dýní si zamilujete. Šťavnaté masíčko, co se vám bude doslova rozplývat na jazyku, se skvěle doplňuje s dokřupava upečenou dýní. Tento pokrm se zajisté stane ozdobou vašeho prostřeného stolu.
Kachní prsa na černém pivu
Tipy z redakce
- Při výběru kachních prsou preferujte čerstvé a kvalitní maso, ideálně z lokálních zdrojů.
- Jablka volte podle chuti – sladší odrůdy přidají pokrmu jemnost, zatímco kyselejší druhy zvýrazní chuťovou dynamiku.
- Při nákupu vína nezapomeňte, že není nutné investovat do drahých lahví – postačí kvalitní stolní víno.
- Tento pokrm skvěle doplní pečené i smažené brambory nebo jemné pyré.
Zdroj: Kupi