Babiččina kulajda: Typicky česká polévka, která zahřeje a zasytí a zvládne ji i začátečník

Kulajda s vajíčkem v bílém talíři Richard Semik / Shutterstock.com

Babiččina kulajda je klasikou české kuchyně, která nejen zahřeje, ale hlavně i zasytí. Tato tradiční polévka je ideální volbou pro kuchaře začátečníky, kteří chtějí uvařit něco dobrého, ale zároveň nenáročného na přípravu. Přejeme dobrou chuť!

Přečtěte si také

Prádlo z pračky nevoní tak, jak byste chtěli? Luxusní a intenzivní vůni vykouzlí parfémy na praní, stačí jen pár kapek

Polévka s tradicí

Kulajda je jednou z nejoblíbenějších českých polévek, která si vydobyla své místo v kuchyních napříč celou zemí. Původem pochází z jižních Čech. Její jedinečnost spočívá v kombinaci sušených hub, kopru a smetany, které polévce dodávají charakteristickou chuť a aroma.

Česká kulajda – recept

  • Počet porcí: 4 osoby
  • Doba přípravy: 60 minut

Ingredience

  • 50 g sušených hub
  • 500 g brambor
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce hladké pšeničné mouky
  • 150 ml zakysané smetany
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 4 vejce
  • 2 lžíce octa
  • sůl podle chuti
  • 1 lžička kmínu
Kulajda v modrém talíři Viktor1 / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Houby namočte do horké vody na alespoň hodinu. Poté je v hrnci zalijte čerstvou vodou, osolte a krátce povařte.
  2. Přidejte kmín, oloupané a nakrájené brambory a vařte, dokud brambory nezměknou, což trvá zhruba 15 minut.
  3. Mezitím si v misce rozmíchejte smetanu ke šlehání s hladkou moukou a postupně vmíchejte do polévky, aby získala hustší konzistenci.
  4. Přidejte zakysanou smetanu a nechte polévku prohřát. Poté zamíchejte jemně nasekaný kopr.
  5. Rozklepněte vejce přímo do polévky a rychle rozmíchejte, aby se rovnoměrně rozprostřela. Dochuťte solí a octem podle potřeby.
Staročeská kulajda se zastřeným vejcem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Staročeská kulajda se zastřeným vejcem

Staročeská kulajda se zastřeným vejcem je jednoduchá polévka, vonící po kopru, lesních procházkách a připravíte ji z běžných surovin, které najdete doma. Kulajda má mnoho podob a každý ji vaří trochu jinak, avšak každá by měla obsahovat tyto tři ingredience: čerstvý kopr, brambory a čerstvé houby. V našem receptu se zastřeným vejcem bude mít výsledná chuť kulajdy větší krémovost a sametovost a polévka se vám bude doslova rozplývat na jazyku.

Staročeská kulajda se zastřeným vejcem
Kulajda podle Zdeňka Pohlreicha
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Kulajda podle Zdeňka Pohlreicha

Kulajda je tradiční jihočeská polévka, která se podává nejčastěji se zastřeným vejcem. Nakyslá polévka s koprem, houbami a bramborami je oblíbená po celé republice. U koho jiného se inspirovat než u šéfkuchaře, který ji vaří dnes a denně. Pojďte si s námi uvařit tradiční kulajdu podle Zdeňka Pohlreicha.

Kulajda podle Zdeňka Pohlreicha

Tipy z redakce

  • Máte-li v oblibě vejce a toužíte po hustější polévce, která může sloužit i jako hlavní chod, zkuste přidat volská oka „na hniličku“. Tato jemná vejce vložte do polévky těsně před podáváním, dodáte tak pokrmu jedinečnou strukturu i chuť.
  • Experimentujte s různými druhy hub – čerstvé, mražené nebo nakládané, všechny se dají do polévky použít a výsledek bude vždy trochu jiný.
  • Použití čerstvého kopru zaručí intenzivní aroma, avšak použít můžete i sterilovaný kopr, který polévce dodá specificky dokonalou nakyslou chuť.
  • Pro rovnoměrné vaření brambor je krájejte na stejně velké kostičky.

Zdroj: Kupi