Silonky a jejich Achillova pata: Jak se vyhnout dírám a prodloužit životnost

Žena s černými roztrženými silonkami Pixel-Shot / Shutterstock.com

S nadsázkou snad nic nedokáže rozhodit den víc než oko na punčochách, ještě ke všemu na nově koupených. Pokud máte pocit, že je jen dokola kupujete a stále se trhají, osvojte si pár tipů, které tento problém hravě vyřeší.

Přečtěte si také

Zahradní práce létem nekončí! Proč a jak stříhat a zakrývat keře na podzim

Silonky jsou tématem číslo jedna nejen mezi stylisty a odborníky na módu, ale i mezi spotřebiteli. Stylisté řeší, které punčocháče jsou stylové a které už jsou v kategorii faux pas, obyčejní lidé se zase zaobírají otázkou nepraktičnosti, jež se váže k tenkým punčocháčům a silonkám.

Ani vyšší cena není zárukou dlouhé životnosti

Pokud rádi nosíte průsvitné, což znamená i tenké punčocháče a silonky, tak jistě máte zkušenost s častým trháním, páráním a děláním děr. Samozřejmě většinou v tu nejméně vhodnou dobu. Protože jít do divadla nebo na schůzku s okem, která vykukuje zpod sukně, nevzbuzuje zrovna dobrý dojem.

Možná jste už zkusili všechno, a proto jste zainvestovali do drahých silonek, u kterých by jeden nepředpokládal, že se hned potrhají. Nutno však podotknout, že díry se dělají na těch levných, ale i drahých. Problém není v kvalitě, ale v tom, že látka je opravdu velmi tenká, a tak má k trhání tendence. Stačí potom jen zavadit nehtem, neopatrně si je oblékat nebo se zaseknout o zrádný povrch a módní faux pas je na světě.

Místo toho, abyste chodili se zásobou silonek v kabelce, je dobré znát triky, které vás zachrání a zajistí i prevenci před trháním.

Díra na silonkách New Africa / Shutterstock.com

Jak zajistit, aby se silonky netrhaly?

  • Vyzkoušejte fígl, který doopravdy funguje. Jedná se o zmrazení namočených silonek ještě před tím, než je oblečete. Jednoduše je dejte pod tekoucí vodu, následně vložte do plastového sáčku a dejte do mrazáku přes noc. Vlákna budou díky mrazu silnější a odolnější, jelikož dojde ke zpomalení pohybu molekul, a nepůjdou tak lehce roztrhnout.
  • Upozorníme i na krátké nehty, a i když se to zdá jasné, mnoho lidí spodní díl obléká tak, že ho tahá pomocí nehtů, nikoliv bříšek prstů. To samozřejmě často vede ke vzniku díry. Silonky silou netahejte, ale pomalu a jemně po částech nasouvejte, sundejte si z prstů veškeré šperky. Nejlépe se to dělá v sedě.
  • Krátké byste měli udržovat i nehty na nohou, paty mějte zabroušené a nakrémované. Pokud to nefunguje, noste přes silonky ještě balerínkové ponožky, které zabrání prodření. Existují také silonky bez špičky, jež mohou elegantně vyřešit tento problém, pokud jsou součástí vašeho outfitu uzavřené boty.

A co když už se dírka vytvořila?

  • Další babskou radou je použití tuhého mýdla. Tím potřete obvod dírky zevnitř a můžete lehce i zvenku.
  • Pokud už jste zaznamenali malé oko, je na řadě první pomoc. Tu najdete v laku na vlasy nebo laku na nehty, oba pomocníci fungují jako lepidlo, které díru zafixují a zabrání jejímu zvětšování. Budete tak po celý den v bezpečí a jistotě.

Zdroj: VienneMilano, Kupi