Zmizík na skvrny: Vychytávka z drogerie, kterou by měl mít v tašce každý

Muži na sako vyprskl kečup HalynaRom / Shutterstock.com

Je jedno, jestli jste zrovna na večeři v luxusní restauraci, s dětmi na hřišti nebo lenošíte na chalupě u lesa. Skvrny si vhodnou chvíli nevybírají. Proto se vyplatí mít po ruce vždy první záchranu, kterou jsou různé kapesní zmizíky a čističe. Díky kompaktní velikosti se vejdou do každé tašky i kabelky a fleky odstraňují okamžitě. Bez použití vody nebo pračky. Jak fungují a kde je koupit?

Přečtěte si také

Apple, Samsung i LG: Jak vznikla loga nejznámějších značek a co vlastně znamenají?

Pomoc proti skvrnám kdekoliv a kdykoliv

Pokud jste na fleky experty nebo jsou u vás kvůli dětem na denním pořádku, pak jsou tzv. instantní, cestovní nebo kapesní odstraňovače skvrn tím pravým pro vás. Můžete je mít stále po ruce a v případě zašpinění okamžitě jednat. Nejen, že zabrání tomu, aby skvrny zaschly a zažraly se do látky, ale na místě je rovnou rozpustí a odstraní. Nepotřebujete k tomu ani zdroj vody nebo pračku.

Hodit se vám budou v práci nebo ve škole, na cestách, na chalupě, při návštěvě restaurace nebo baru, případně kdekoliv se pohybujete s dětmi. Obvykle si poradí s běžnými skvrnami od ovoce, kávy, červeného vína, rajčatové omáčky, trávy, make-upu, rtěnky, mastnoty, dětských přesnídávek a dalších.

Na polovině obrázku látka se skvrnou, na druhé polovině bez skvrny TanyaLovus / Shutterstock.com

Kde kapesní odstraňovače skvrn koupit?

Nejčastěji mají podobu tenkého pera (přípravek stačí vytlačovat na zasažené místo), někdy též kuličkového roll-onu. Pokud často nosíte kožené kabelky a bojíte se jejich znečištění (např. od omylem otevřeného kuličkového pera, rtěnky apod.), pak se mohou hodit kompaktní vysouvací tyčinky pro okamžité čištění vypracované kůže.

Na kapesní odstraňovače skvrn můžete narazit i v drogeriích, případně se po nich mrkněte na internetu. Inspirovat se můžete našimi tipy.

Tipy z obchodů

  • Roll-on na skvrny Dr. Beckmann 75 ml (prodává dm drogerie za 99 Kč nebo Teta drogerie za 109,90 Kč)
  • Express kapesní tužka na skvrny Dr. Beckmann 9 ml (prodává NěmeckýEshop.cz za 69,90 Kč)
  • Tide to Go 10 ml – kapesní zmizík na skvrny (prodává Amazon.de za 9,91 € / cca 249 Kč)
  • Swirl odstraňovač skvrn v kompaktním balení na cesty 10 ml (prodává drogerieZDE.cz za 60 Kč)
  • INK Away v tyčince 8 ml – čistič skvrn od kuličkového pera nebo rtěnky z vypracovaných kožených povrchů (prodává Mall.cz za 499 Kč).
  • Ďáblík na skvrny od tuků a omáček 50 ml (prodává Rossmann za 109 Kč)
  • Denkmit prací prostředek na skvrny & cesty s kartáčkem 200 ml (prodává dm drogerie za 39,90 Kč)
  • TIANDE Eco de Viva Tyčinka na odstraňování skvrn na bázi kyslíku 35 g (prodává Alza za 210 Kč)
Ruce drží bílé tričko se žlutou skvrnou HalynaRom / Shutterstock.com

Jak okamžité odstraňovače skvrn fungují?

Tyto přípravky většinou fungují na bázi povrchově aktivních látek, enzymů nebo složek s aktivním kyslíkem. Působí přímo na nečistoty, které rozkládají a uvolňují. Opakovaným přikládáním čisticího prostředku a postupným vysoušením pomocí savého hadříku nebo papírového kapesníku se odstraňují z povrchu textilie, až zmizí úplně. Pokud máte k dispozici umyvadlo, můžete následně opláchnout pod tekoucí vodou.

Obvykle jsou vhodné pro všechny druhy tkanin a barev. Některé instantní čističe však obsahují také bělicí činidla. Díky tomu působí efektivněji na bílé prádlo, u barevného je raději otestujte na skrytém místě. Před nákupem nebo použitím proto zkontrolujte složení.

Zdroje: Kupi, dm drogerie, Dr. Beckmann, Tide