Špatně vám myje myčka? Ujistěte se, že neděláte tyto chyby, než budete kupovat novou

Žena klečí u otevřené myčky nádobí New Africa / Shutterstock.com

Všimli jste si, že na nádobí umytém v myčce zůstávají zbytky jídla a je obecně špatně umyté? Problém možná nebude v myčce, ale spíše v péči o ni. Naše tipy vám pomohou zajistit, aby bylo nádobí z myčky opět dokonale čisté.

Přečtěte si také

Podceňované topinambury chutnají líp než brambory. Poradíme, jak na jejich pěstování i využití

Kolikrát se vám stalo, že jste vyndavali z myčky právě umyté nádobí a nestačili jste se divit, kolik na něm zůstalo špíny? Nezbývalo vám pak nic jiného, než ho umýt znovu. Než ale začnete přemýšlet nad koupí nového kuchyňského pomocníka, ujistěte se, že chybu neděláte vy.

I myčka si zaslouží péči, vrátí vám to dvojnásobně

Mnoho lidí se zabývá důkladnou péčí o domácnost, ale zapomíná na myčku nádobí. Pokud se o ni nebudete starat, nemůžete čekat, že bude fungovat tak, jak má. Jednou za čas i ona vyžaduje důkladnou a precizní péči. Nejenom, že se odvděčí perfektně umytým nádobím, ale obecně vydrží déle.

Chyba č. 1: Myčku nemyjete

Jednou měsíčně byste měli vyndat celý obsah myčky včetně filtrů a košíčků a doslova je ve dřezu vydrhnout kartáčkem s troškou mycího přípravku. Samotné filtry, kde se usazují zbytky a které způsobují, že myčka nemyje už tak dobře, je třeba důkladně mýt alespoň 1x týdně. Je důležité umýt i celý vnitřek myčky, včetně stěn.

Chyba č. 2: Nevěnujete pozornost těsnění

Ta největší špína se nachází pod těsněním. Dochází zde k největšímu šíření bakterií, protože i tady můžete najít zbytky jídla. Aby těsnění fungovalo, jak má, a aby měla myčka stále stejně dobré mycí schopnosti, je třeba těsnění důkladně vytřít. Pokud jste to nikdy nedělali, možná budete překvapeni, a dokonce i zděšeni z toho, co tam všechno najdete. K čištění vám stačí voda smíchaná s bílým octem. Pokud je špína opravdu velká, nechte ocet působit a poté setřete.

Muž klečí u myčky se špinavým nádobím New Africa / Shutterstock.com

Chyba č. 3: Zapomínáte na trysky

Opravdu je důležité myslet na všechny části, které myčka má. Pokud byste zapomněli na trysky, možná byste si řekli, že umytí nepomohlo a že to příště dělat nebudete. Právě proto vezměte do ruky starý kartáček na zuby (je důležité, aby štětiny byly malé a vešly se i do těch nejmenších prostor) a trysky řádně vydrhněte. Na závěr opláchněte.

Chyba č. 4: Ignorujete prostor pro mycí přípravek

Vsadíme se, že vždy do přihrádky jen vložíte tabletu nebo jiný přípravek a moc ji nezkoumáte. Měli byste. Tam se totiž usazují zbytky kapslí, které mohou plesnivět nebo zabraňovat nové kapsli, aby se uvolnila. Proto pravidelně čistěte i tuto část a pokud chcete být důkladní, do otvoru nasypte kyselinu citronovou a pusťte prázdnou myčku na 90 stupňů.

Chyba č. 5: Dáváte do myčky nádobí se zbytky

Po umytí stále nacházíte v myčce zbytky jídla? Možná to bude proto, že myčku přehlcujete. Správně byste talíře měli před vložením do myčky opláchnout. V žádném případě byste tam neměli dávat zbytky, jako jsou kusy rýže nebo brambor. Vždy je třeba vkládat nádobí bez zbytků.

Chyba č. 6: Nedoplňujete sůl do myčky

Máte pocit, že je to zbytečné? Není, protože sůl zajišťuje změkčování vody a tvrdá voda způsobuje zanášení myčky a jejích částí. Pokud sůl budete pravidelně doplňovat, usnadníte práci sobě a myčce zajistíte delší roky bezproblémového fungování.

Doplňování soli do myčky Fire-n / Shutterstock.com

Chyba č. 7: Používáte špatný mycí program

Vždy je třeba zvážit, jak moc je nádobí špinavé a kolik ho v myčce je a dle toho zvolit příslušný program. Pokud chcete umýt zanesené hrnce od zaschlé omáčky, nemůžete čekat, že to vyřeší ECO program, který myje na málo stupňů.

Co dalšího myčce pomůže?

  • Kyselina citronová zajistí svěží vůni.
  • Kypřicí prášek zvýší odvápňovací účinek.
  • Puštění myčky s přídavkem octu pomůže vyčistit i nejmenší zákoutí.
  • Prací soda si poradí s usazeninami.
  • Citronová šťáva pomůže zbavit myčku vodního kamene.

Zdroj: TikTok @Uklizecka24/7, Trendy zdraví, drogerie dm, Alza, Kupi