Vlhkost v domácnosti dokáže způsobit pěknou paseku i na zdraví. Jak se jí zaručeně a rychle zbavit?

Žena bezmocně krčí rameny před plesnivou zdí. Andrey_Popov / Shutterstock.com

Vlhkost v domácnosti je nežádoucí, protože dokáže způsobit nepříjemnosti, a to zejména v chladných měsících, kdy je vlhkost podpořena navíc venkovním chladem nebo neustávajícím deštěm. Zbavte se jí dřív, než bude pozdě.

Přečtěte si také

Horké pečené hrušky s modrým sýrem a ořechy aneb Když si chcete dopřát něco výjimečného

Nadměrná vlhkost má neblahý vliv na kvalitu bydlení i zdraví

Nadměrná nebo jen zvýšená vlhkost v místnosti není něco, co byste měli ignorovat. Problém s ní mají domácnosti zejména v zimě, protože je venku chladno, to prostupuje dovnitř a vláha se usazuje, sice ze začátku nenápadně, ale později může jít o opravdový problém. Samozřejmě na to mají vliv i jiné faktory, jako jsou každodenní činnosti, příkladem vaření, žehlení či sprchování. Dále také trvající déšť nebo zemní vlhkost. Vlhkost má vliv na vznik plísní a to zase na zdraví. Vyřešte to dřív, než budete mít vy a vaše rodina zdravotní problémy.

Běžná vlhkost v domácnosti by se měla pohybovat mezi 40–60 %, vše nad tuto hodnotu se dá označit jako vyšší vlhkost.

Jak poznat zvýšenou vlhkost v domácnosti

Jak již bylo zmíněno, vlhkost z počátku ani nezaznamenáte. Stačí si ale všímat nepatrných znaků, které jasně ukazují na přítomnost vlhkosti uvnitř. Prvním signálem jsou orosená okna, která ale mohou způsobit i zanedbatelné maličkosti, jako je vaření. V případě, že se vám rosí okna kontinuálně, značí to problém, může totiž dojít ke vzniku plísní okolo oken a poničení okolního materiálu a těsnění.

Sledujte zdi. Pokud se na nich objevují mapy a skvrny, je to další znak vlhkosti, která může mít negativní vliv na dřevěný nábytek či materiál, který je k vlhnutí náchylný. Jednak se ničí, za druhé ale vlhkost způsobuje plísně a šíření roztočů, což podporuje vznik alergií a bakterií.

Zatuchlý vzduch je ukazatelem, že máte doma ideální prostředí pro šíření vlhkosti. Poznáte to tak, že se vám špatně dýchá a máte pocit, jako byste byli v prádelně. Cítíte dusno, těžký vzduch a vše špatně schne.

Pokud pozorujete olupování omítky, což se stává zejména v koupelnách, kde se nevětrá, máte problém. Obecně pak může v dlouhodobém měřítku mít vlhkost vliv i na kvalitu budovy, což snižuje její hodnotu.

Ruka s hadříkem otírající orosené okno Ruslan Ivantsov / Shutterstock.com

Jak snížit vlhkost v místnosti

Existují způsoby, jak lze snížit vlhkost v místnosti. Aplikujte jich co nejvíc najednou.

  • Nezbytné je důkladné větrání. Otevřete okna minimálně dvakrát denně po dobu alespoň deseti minut. Ideální bude, když vytvoříte průvan otevřením protilehlých oken.
  • V místnostech nesušte prádlo, ze kterého se vlhkost vypařuje. Místo toho si pořiďte sušičku nebo prádlo sušte jinde. Pokud máte koupelnu bez možnosti větrání, pořiďte si ventilátor, který bude pomáhat zdi a celkově místnost sušit. Vlhký vzduch totiž odstraní.
  • Zajistěte, aby nábytek nebyl umístěn těsně u zdi, kde není možnost proudění vzduchu. Utěsněním byste vlhkost podpořili.
  • Aby se vlhkost zbytečně nešířila, zkuste zavést maličkosti – při sprchování se zavírejte, pokud máte sprchový box, při vaření pusťte digestoř, při dokončení mycího programu u myčky neotvírejte její dvířka ihned.
  • Do domácnosti si pořiďte rostliny, které umí absorbovat vlhkost. Patří k nim kapradiny, břečťany, fitónie nebo lopatkovec. Existují ale i takové druhy, které mají schopnost pohlcovat toxické látky (např. chryzantémy, aloe vera, zelenec nebo fíkus drobnolistý).
  • Používejte volně dostupné přípravky proti vlhkosti a plísním a pořiďte si odvlhčovač.
Modro-bílá krabička s pohlcovačem vlhkosti Aero 360° Alza.cz

Tipy na účinné přípravky

  • STOP VLHKOSTI Aero 360° bílý 450 g, 389 Kč, Alza.cz
  • Erdal sprej proti vlhkosti 300 ml, 175 Kč, Lékárna.cz
  • SAVO dezinfekční sprej proti plísním, 500 ml, 99 Kč, dm drogerie
  • STOP VLHKOSTI 2v1 – absorpční sáčky levandule 2x50 g, 129 Kč, Alza.cz
  • Ecozone Odstraňovač plísní 500 ml, 139 Kč, dr. Max

Zdroje: EPA, Deník.cz, Kupi