Ministerstvo zemědělství vydalo rady, jak nakládat se zaplavenými potravinami

Muž nese krabici s potravinami Parilov / Shutterstock.com

Českou republiku po několika letech opět zasáhly ničivé povodně a lidé, kteří se nacházejí v postižených oblastech, musí dbát zejména na vlastní zdraví, ale také by se měli snažit zajistit své potraviny, aby měli k dispozici dostatek jídla. Jak se zaplavenými potravinami nakládat?

Přečtěte si také

Je lepší kečup v plastu, nebo ve skle? Už dávno nejde jen o obal

Možná si kladete otázku, v jakém stavu se jídlo ještě může jíst. Několik oblastí aktuálně zažívá četné výpadky proudu, což má vliv na jídlo v lednici a mrazáku, některé potraviny zase mohly přijít do styku s vodou – zejména ty ve sklepě. Jak v takovém případě postupovat?

Používejte ochranné pomůcky a myjte si ruce v pitné vodě

V některých oblastech aktuálně nemusí téct pitná voda, ale pouze užitková. Pokud tedy budete manipulovat s potravinami (a nejen s nimi), nezapomeňte si vždy ruce umýt pitnou vodou. Pro usušení používejte jednorázové papírové utěrky a nezapomínejte ani na použití dezinfekčních prostředků. Zároveň se snažte neustále používat gumové ochranné rukavice a také nepromokavou gumovou obuv.

Mytí rukou Komsan Loonprom / Shutterstock.com

Jak nakládat se zaplavenými potravinami?

Potraviny jsou velmi choulostivé a v případě jakýchkoliv pochybení je nutné všechny vyhodit a neriskovat zdravotní potíže. Ptáte se proč? Pokud potraviny přišly do styku s vodou ze záplav, jsou s největší pravděpodobností kontaminované. Voda totiž vypláchla kanály, žumpy a případně i čističky odpadních vod. V žádném případě tedy není na místě litování potravin, které musíte vyhodit.

Lednice a mrazák

Pokud jste se potýkali s vypnutým proudem déle než čtyři hodiny a jídlo v lednici bylo po tuto dobu vystaveno teplotě vyšší než 6 °C, pak všechny zlikvidujte. U mražených potravin platí totéž v případě, pokud roztály a v tomto stavu byly více než dvě hodiny.

Hermeticky balené potraviny ve skle a plechu

Zaplavené hermeticky balené potraviny ve skle a také konzervy nemusíte vyhazovat a je ještě možné je konzumovat. Pokud však budou konzervy výrazně potlučené, budou mít narušený obal nebo budou příliš znečištěné, zlikvidujte je. U těch, které jsou v pořádku, je nutné a velmi důležité je řádně vyčistit a vydezinfikovat! Nejdříve je umyjte saponátem, poté ještě použijte dezinfekční přípravek a nakonec vše opláchněte pitnou vodou.

Zemědělské plodiny

Pokud byla zaplavena i vaše úroda na zahrádce, je nutné ji považovat za kontaminovanou a v žádném případě ji nekonzumovat. Pokud byly zemědělské plodiny zaplaveny jen částečně, je doporučeno počkat na rozhodnutí hygienické kontroly.

Krabice plná jídla Irina Gutyryak / Shutterstock.com

Kam vyhodit nevyhovující potraviny?

Pokud usoudíte, že potraviny musíte vyhodit a nemáte jich mnoho, můžete je vyhodit do směsného odpadu. Jestliže je ale potravin více a jsou ve špatném stavu, zvažte převezení do asanačního podniku. V některých případech přistaví příslušné orgány daného území speciální kontejnery, kam lze potraviny a další věci zasažené povodněmi vyhodit – tato varianta se jeví jako nejlepší, protože s kontejnery bude zacházeno jako s nebezpečným odpadem a tak bude odpad v nich i zlikvidován.

Pokud na sobě zaznamenáte jakékoliv příznaky onemocnění, kontaktujte svého lékaře a sdělte mu, že se pohybujete v zaplavených oblastech.

Zdroj: Ministerstvo zemědělství, Bezpečnost potravin, Kupi