Soumrak jednorázových elektronických cigaret: První státy je začínají zakazovat, přidat se může i Česko

Ruka drží elektronickou cigaretu, v pozadí kouř Elena Belodedova / Shutterstock.com

Vlády nejen v Evropě se v posledních měsících zaměřily na jednorázové elektronické cigarety. Nelíbí se jim, že je vyhledává hlavně mladá generace, která se na nich postupně stává závislou. Obrovskou zátěží mají být také pro životní prostředí. I proto se zdá, že jednorázové cigarety v mnoha státech světa čeká zákaz, o kterém se nyní hovoří i v České republice.

Přečtěte si také

Připravte oblečení na novou sezónu! Nejúčinnější metody, jak se zbavit žmolků

Od počátku roku 2025 se zákaz prodeje jednorázových elektronických cigaret týká první země v Evropské unii. Jedná se o Belgii, která se rozhodla tento fenomén posledních měsíců zregulovat během letošního dubna.

Tamní šéf zdravotnictví k zákazu uvedl, že jednorázové elektronické cigarety jsou velkou zátěží pro zdraví lidí i životní prostředí, a proto je rád, že jednorázové cigarety z belgického trhu v příštích měsících úplně zmizí. Tento krok před pár týdny posvětila i Evropská unie.

Zákaz se nyní řeší i ve Spojeném království

K návrhu zákazu jednorázových cigaret v letošním roce přistoupila také Velká Británie. Ta se rozhodla navázat na loňský zákaz prodeje cigaret všem, kteří se narodili 1. ledna 2009 nebo později. V reakci na rostoucí počet mladých, kteří elektronické cigarety v Británii používají, proto nyní tamní vláda chce zakázat i ty jednorázové.

Britská vláda hájí regulaci tím, že alespoň příležitostně elektronické cigarety kouří 7,6 % britských dětí ve věku 11 až 17 let. Mezi argumenty rovněž často zaznívalo, že v Británii skončí v odpadu každý týden kolem pěti milionů elektronických cigaret.

Jsou ale i další země nejen v Evropě, které se k zákazu jednorázových elektronických cigaret odhodlávají. Čím dál hlasitěji se o něm hovoří také v Německu, Francii nebo třeba Austrálii. Podobná regulace už platí třeba i na Novém Zélandu.

Dívka kouří elektronickou cigaretu Natali Brillianata / Shutterstock.com

Co Česká republika?

Debaty o konci jednorázových cigaret se vedou i v České republice. Ministerstvo zdravotnictví zatím připravuje vyhlášku, která by měla významně zregulovat dostupnost ochucených elektronických cigaret. Zůstat by tedy mohla pouze jedna příchuť, a to tabáková.

Mezi argumenty se řadí i data Státního zdravotního ústavu, podle kterých si nikotin ve věku od 15 do 24 let dopřává každý druhý Čech, a to právě nejčastěji ve formě elektronických cigaret. Paradoxem přitom je, že prodej elektronických cigaret nezletilým osobám je v tuzemsku zakázán.

Komora elektronického vapování ale upozorňuje, že plošný zákaz e-cigarety z rukou uživatelů neodstraní. Příklady z Estonska a Dánska totiž podle Roberta Hrdličky, prezidenta Komory elektronického vapování, ukazují, že v otevřeném evropském trhu není problém náplně koupit v zahraničí.

Průzkum společnosti Ipsos z roku 2023, který proběhl v Dánsku, ukazuje, že 93 % vaperů považuje za snadné sehnat si zakázané náplně online. Víme, že si lidé zakázané zboží bez problému koupí v zahraničí. Jeho kvalita ale může být sporná, nikdo to nebude kontrolovat,“ doplňuje Hrdlička.

Elektronické cigarety mají své kritiky i obhájce

Kritici jednorázových cigaret říkají, že obsahují pouze nedoplnitelnou ochucenou tekutinu a nenabíjecí baterii. Jakmile se použije, stane se odpadem, což negativně dopadá na životní prostředí. Jednorázové cigarety jsou také často vnímané jako bezpečnostní riziko, neboť lithiové baterie u cigaret mohou způsobit požár v popelářských vozech nebo na skládkách.

Druhá skupina expertů ale říká, že výrazná část konzumentů si cestu k jednorázovým elektronickým cigaretám stejně najde. Nechají si je dovézt ze zahraničí a státy v Evropě akorát přijdou o rozpočtové příjmy, které díky prodejům mají.

Zdroj: Kupi, ČT24, Forbes