Levi's: Historie nejslavnějších džínů na světě vás překvapí. Proč jsou tak drahé?

Džíny detail ANGHI / Shutterstock.com

Džíny Levi’s jsou jakýmsi kulturním symbolem, který přesahuje generace i sociální vrstvy. Jak vznikly, proč jsou tak drahé (stojí většinou přes 2 000 Kč) a jak je dnes nosit? Pojďte si přečíst příběh legendárních džínů, které jsou tu s námi už 150 let. Máte je i vy ve svém šatníku?

Přečtěte si také

Srovnání vysavačů: Dyson vládne všem, nebo zvládnou to samé i levnější vysavače od konkurence?

Levi Strauss s Davisem stvořili symbol

Příběh prvního modelu džínů Levi’s 501 začíná v 70. letech 19. století, kdy americký krejčí Jacob W. Davis, původem z Lotyšska, dostal zakázku na výrobu kalhot pro dělníky. Aby byly dostatečně pevné, použil ke zpevnění kapes měděné nýty, což vedlo k jejich obrovské popularitě.

Davis však neměl dostatek prostředků na rozšíření výroby, a proto se obrátil na Leviho Strausse, obchodníka s látkami, který mu začal dodávat kvalitní denim – džínovinu. Společně si pak v roce 1873 nechali patentovat kalhoty, jež se později staly známé jako Levi’s 501. Tímto vznikly první džíny na světě, pracovní oděv, který se později stal běžnou součástí šatníku mužů i žen po celém světě.

V dalších letech prošly džíny několika úpravami – jejich odolnost se ještě zvýšila a změnil se i střih, aby vyhovoval tehdejším módním požadavkům. Další vlna úspěchu přišla v první polovině 20. století, kdy se džíny rozšířily mezi kovboje a milovníky rodea, a značka Levi’s začala využívat tuto westernovou estetiku ve své reklamě.

Muž a žena v džínách Levi’s

Levi's 501 se proslavily ve filmu

Nejznámějším modelem džínů Levi's je bezpochyby model 501. Tyto džíny se staly populární nejen mezi kovboji, ale i mezi hollywoodskými hvězdami.

První velký úspěch na filmovém plátně zaznamenaly v roce 1939 ve filmu Přepadení s Johnem Waynem. V roce 1953 však způsobil absolutní boom Marlon Brando ve filmu Divoch, kde nosil ohrnuté Levisky 501, bílé tričko a koženou bundu. Tato kombinace je ikonická dodnes.

Připomeňme, že v následujících desetiletích se Levi's 501 objevovaly nejen ve filmech, ale i na hudebních festivalech a protestních akcích. Na legendárním Woodstocku v roce 1969 byly tyto džíny základním oděvem mnoha účastníků. Nosili je rebelové, hudebníci, studenti i aktivisté, takže se Levi's 501 staly tak trochu symbolem kontrakultury a revolty.

Postupně se dostaly i do mainstreamové módy a dnes je nosí lidé všech společenských vrstev. Tedy pokud na to mají…

Marlon Brando v Leviskách ve filmu Divoch Columbia Pictures / Csfd.cz

Proč jsou Levisky tak drahé?

Argumentů, proč jsou dnes tyto džíny tak drahé, je vícero. Jedním z faktorů je zcela jistě kvalita použitého materiálu. Levi's používá pevný denim, který vydrží roky, a detaily jako dvojité prošití nebo kovové nýty ještě zvyšují jejich životnost. Levné rifle jsou někdy i po pár měsících na vyhození.

Kromě toho značka často experimentuje s novými technologiemi, jež jsou šetrné k životnímu prostředí, což se promítá do výrobních nákladů.

Jak už tušíte, hlavním faktorem je zmíněná historie a kulturní význam, respektive značka Levi's. Nejsou to jen obyčejné džíny, jsou to džíny, které nosily generace rebelů, ikon a celebrit. Nosil je zmíněný Marlon Brando, James Dean, Steve Jobs, řada dalších celebrit i příslušníci hnutí hippies.

Levi's jsou symbolem nadčasového stylu a autenticity. Když si koupíte džíny Levi's, kupujete si nejen kvalitu, ale i součást historie, což je pro mnoho lidí důvod, proč jsou ochotni zaplatit víc.

Malý měděný nýt Levi’s

Jak nosit džíny Levi's dnes?

Ať už model 501, nebo obecně džíny Levi's můžete nosit téměř k čemukoli. Tady je několik tipů, s čím je nakombinovat:

  • Ženy: Levi's 501 můžete kombinovat s crop topem a teniskami pro ležérní, ale stylový vzhled. Pokud chcete něco elegantnějšího, zkuste je zkombinovat s hedvábnou halenkou a lodičkami. Pro více retro vzhled si kalhoty ohrňte.
  • Muži: Kombinujte je s jednoduchým bílým tričkem a koženou bundou, jako je nosil Marlon Brando. Pokud preferujete více ležérní vzhled, zkuste si k nim vzít mikinu nebo flanelovou košili a tenisky. Pro business casual vzhled můžete Levi's 501 obléknout s blejzrem a košilí.

Džíny Levi's jsou univerzální kousek, který asi nikdy nevyjde z módy. Ať už preferujete ležérní nebo elegantní styl, vždy budou tou správnou volbou. Navíc nosit džíny, které mají více než 150letou tradici, dodává vašemu outfitu hlubší význam.

Zdroje: Kupi, Levistrauss.com, Gentleman's Gazette